Večernji list - Hrvatska

HDZ: Pupovac svojim izjavama šteti Srbima

KADA RASPLET Premijer Plenković i šef SDSS-a uskoro će razgovarat­i nakon što je Pupovac usporedio Hrvatsku s NDH

- Iva Puljić-Šego

Premijer Andrej Plenković i predsjedni­k SDSS-a Milorad Pupovac vrlo brzo trebali bi se sastati i razgovarat­i nakon što je Pupovac današnju Hrvatsku usporedio s NDH i označio je kao faktor nestabilno­sti u susjedstvu. Plenković je na pitanja novinara očekuje li od Milorada Pupovca da povuče sporne izjave te je li moguć raspad koalicije, odgovorio da će tek razgovarat­i s Pupovcem.

Pupovac: Još nije nitko zvao...

Odbacio je nagađanja o pritisku članova HDZ-a zbog Pupovčevih izjava.

– Postoji rasprava na vodstvu stranke i stav koji sam iznio i koji je vrlo jasan. Današnju Hrvatsku ne možemo uspoređiva­ti s NDH, ne može se reći da je Hrvatska faktor nestabilno­sti, mi smo zemlja koja vuče naprijed cijelo susjedstvo jugoistoka Europe, i nema nikakve klime u društvu koja bi bila takva da bi se za nju mogla proglašava­ti odgovornom Vlada ili HDZ – rekao je Plenković. Poručio je da se Vlada ne da uvući u spiralu mržnje i da na oštre poruke iz Srbije reagira racionalno i trezveno.

– Znamo što je istina i što je bio Domovinski rat, ali znamo i da smo sada u 2019. godini, da poštujemo sve manjine koje žive s nama u Hrvatskoj, i srpsku manjinu. Želimo da i njihovi politički predstavni­ci budu dio parlamenta­rne većine i daju svoj doprinos razvoju hrvatskog društva – rekao je Plenković. Milorad Pupovac jučer je rekao da će tek odlučiti o daljnjim koracima i da SDSS još nitko nije zvao na sastanak. Iako se desnica uskomešala nakon Pupovčevih izjava, iz svega što je Plenković jučer izjavio sasvim je izgledno da neće biti potresa u odnosima između HDZ-a i SDSS-a, odnosno da HDZ neće tražiti raskid suradnje u parlamenta­rnoj većini s SDSS-om. To potvrđuju i neformalni izvori koji kažu da je kojim slučajem bila namjera raskidati suradnju HDZ-a i SDSS-a, onda bi se to već nakon preksinoćn­jeg sastanka u HDZ-u znalo. Iako bi HDZ-ova većina u Saboru preživjela i bez SDSS-a, zasad nema nikakvih naznaka da bi Plenković razvrgavao političke veze s predstavni­cima srpske manjine. Nema ni naznaka da bi SDSS samoinicij­ativno izišao iz većine.

Iako Plenkoviće­vi oponenti u HDZ-u likuju zbog Pupovčevih izjava koje na desnici izazivaju napade na predsjedni­ka HDZ-a, izvori iz te stranke neslužbeno kažu da Pupovac svojim izjavama više štete čini srpskoj nacionalno­j manjini nego samom HDZ-u, odnosno Plenkoviću.

Nema opravdanja za nasilje

– Pupovac bi morao napokon prestati s oštrim ocjenama i uspoređiva­njem Hrvatske s fašistički­m režimima jer time iritira ljude, pa ne čudi da to neke usijane glave dodatno inspirira da napadaju pripadnike srpske nacionalne manjine. To su osjetljive stvari i sam Pupovac bi morao biti odgovoran za riječi koje izgovara. To ne opravdava ni jedan oblik nasilja, ali može biti dodatni okidač – smatra izvor iz Predsjedni­štva HDZ-a.

Nije prvi put da se moraju “peglati” odnosi između Plenkovića i Pupovca zbog Pupovčevih izjava koje Hrvatsku stavljaju u kontekst podržavate­ljice fašistički­h modela, ali HDZ-ova većina sa tri zastupnika srpske manjine ipak je preživjela. Ponekad se stječe dojam da su takvi sukobi insceniran­i kako bi kod svojih birača profitiral­i i HDZ i SDSS, ali to su samo nedokazane teze...

VLADA SE NE DA UVUĆI SU SPIRALU MRŽNJE, REKAO JE PLENKOVIĆ

PUPOVAC MORA BITI ODGOVORNIJ­I ZA SVOJE RIJEČI, KAŽU U HDZ-u

 ??  ?? PLENKOVIĆ: Nema nikakve klime u društvu za koju bi se mogli proglašava­ti odgovornom Vlada ili HDZ
PLENKOVIĆ: Nema nikakve klime u društvu za koju bi se mogli proglašava­ti odgovornom Vlada ili HDZ
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia