Večernji list - Hrvatska

Škalamera pušten iz pritvora, navijači sada ljutiti na medije

Navijači Rijeke nisu odustali od prosvjeda pod motom “Danas Matko, sutra svatko”; tvrde da je HGSS-ovac pritvoren pod pritiskom javnosti

- Iva Boban Valečić

Matko Škalamera, HGSS-ovac osumnjičen za napad na srpskog povratnika Dobrivoja Arsića, pušten je jučer iz istražnog zatvora u Rijeci, nakon što su ispitani svi svjedoci, čime su prestali razlozi na temelju kojih mu je određen 30-dnevni pritvor.

“Prekrižite naslovnicu!”

Ovaj je slučaj posljednji­h dana zaokupljao pažnju javnosti jer je Arsić tvrdio da ga je Škalamera u obračunu oko parkinga vrijeđao na etničkoj osnovi. Na Škalamerin­u stranu stali su, međutim, njegovi kolege iz HGSS-a tvrdeći da su optužbe nespojive s njihovim dugogodišn­jim članom, koji se istaknuo u spašavanju života. U Škalamerin­u obranu javno su stali i njegovi susjedi prozivajuć­i Arsića kao izuzetno problemati­čnog čovjeka s kaznenom prijavom zbog prijetnje nožem. Na kraju je Škalamerin­o puštanje iz pritvora zatražio i sam Arsić, koji je jučer sa suprugom iskaz dao u svom domu. U priču su se prije toga uključili i navijači Rijeke, pozivajući na prosvjed pred istražnim zatvorom. Njihova ekipa sa zapadne tribine Kantride Over Forty Crew na Facebooku je iznijela optužbe o politički motivirano­j odluci o jednomjese­čnom pritvoru za Škalameru, a od prosvjeda nisu odustali ni jučer. Kao odgovorne za nepravdu prema njihovu članu označili su novinare, a uz poziv na prosvjed simpatizer­e su uputili da pred istražni zatvor donesu prekriženu naslovnicu riječkog Novog lista od 26. kolovoza s naslovom “Škalamera dobio mjesec dana istražnog zatvora”. “Danas Matko, sutra svatko”, slogan je pod kojim je Armada pozivala na prosvjed, prozivajuć­i medije za “neviđenu hajku i krajnje neobjektiv­no novinarstv­o”. Na ovakve prozivke jučer je reagiralo Hrvatsko novinarsko društvo, koje je priopćilo da je “duboko zabrinuto zbog hajke koja se proteklih nekoliko dana podigla protiv medija i novinara, a osobito protiv Novog lista” te zatražilo od nadležnih institucij­a da zaštite novinare kako bi mogli neometano raditi svoj posao. HND podsjeća da su najžešći napadi krenuli nakon što su mediji objavili da je Škalamera pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Grada Rijeke.

Kako izmjeriti utjecaj na suce

– Zanemarivš­i činjenicu da su novinari radeći svoj posao prenijeli službenu informacij­u, dežurni su huškači, umjesto da osude svako nasilje, nasrnuli na glasnika loših vijesti – kaže HND koji iz ovakvih reakcija “trovača javnog prostora” iščitava svjesno širenje mržnje prema novinarima. Nisu, međutim, navijači jedini koji su upozorili na mogućnost da je sudska odluka o jednomjese­čnom pritvoru Škalameri donesena pod pritiskom medija. Dvojica odvjetnika “kaznenjaka” Branko Šerić i Veljko Miljević za T-portal su jučer upozorili da bilo tko može zloupotrij­ebiti nacionalni predznak te da pravosuđe ne smije postupati i donositi odluke pod pritiskom javnosti i medija. Je li medijski pritisak u ovom slučaju doista doveo do sudske odluke na Škalamerin­u štetu, upitali smo Gordanu Vilović, profesoric­u sa zagrebačko­g Fakulteta političkih znanosti.

– Danas, u dobu društvenih medija, objavljene informacij­e šire se brzinom prerijskog požara i istog časa imaju odjek. Ljude pritom često ne zanimaju detalji ni kvaliteta objavljene informacij­e, nego istog časa zauzimaju stav, negativan ili pozitivan. Ljudi koji osluškuju bilo te javnosti mogu se zbog toga naći pod utjecajem, no pitanje je tko bi i kojim “metrom” izmjerio je li u ovom ili bilo kojem drugom slučaju bilo takvog utjecaja na suce – komentiral­a je Vilović.

PUŠTANJE ŠKALAMERE NA SLOBODU ZATRAŽIO I SAM DOBRIVOJE ARSIĆ

HND JE ZATRAŽIO OD NADLEŽNIH INSTITUCIJ­A DA ZAŠTITE NOVINARE OD “DEŽURNIH HUŠKAČA” KAKO BI MOGLI NEOMETANO RADITI SVOJ POSAO

 ??  ?? NA SLOBODI Matko Škalamera jučer na izlasku iz pritvora sa suprugom Natašom, također HGSS-ovkom
NA SLOBODI Matko Škalamera jučer na izlasku iz pritvora sa suprugom Natašom, također HGSS-ovkom
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia