Večernji list - Hrvatska

Pritvor mu ukinuli nakon što je 19 dana u bolnici ležao u komi!?

- Ivana Jakelić

Kristian Vukasović bio je od 1. travnja, a kada mu je u srpnju izrečena presuda, već je bio odslužio gotova pola te kazne Što je uzrok smrti Kristiana Vukasovića (18), koji je iz splitskog zatvora na Bilicama 1. kolovoza prevezen u KBC Split, gdje je prošlog vikenda preminuo, još je nepoznanic­a. Vinko Ljubičić, odvjetnik koji zastupa mladićevu obitelj, jučer je kazao da obdukcijsk­i nalaz još nije dobio.

– Čekamo taj nalaz kako bismo ga mogli usporediti s ostalom medicinsko­m dokumentac­ijom te odlučiti što dalje. Imajući u vidu raniju medicinsku dokumentac­iju, Kristian je bio osoba kojoj je tuđa pomoć i njega bila potrebna 24 sata. To znači da je netko s njim morao biti 24 sata. Sve je to bilo jako dobro poznato svima involviran­im u ovu priču. Ako im nije bilo poznato, riječ je o propustu, a ako im je bilo poznato, onda je riječ o pogrešnom tretmanu jer je jasno da Kristian nije ni osuđen ni tretiran sukladno svome stanju – kaže Ljubičić.

Sud za smrt doznao iz medija

U priči o Kristianu Vukasoviću puno je nelogičnos­ti. Poput činjenice da je netko s njegovom poviješću bolesti završio u zatvoru umjesto na liječenju. Ili podatka da mu je istražni zatvor ukinut tek kada je završio u bolnici!?

– Da, to nije logično. Kada je dovezen u bolnicu, čuvali su ga policajci. Bio je nekontakti­bilan, a onda mu je pritvor ukinut, valjda kako više ne bi bio pod ingerencij­om zatvora – kaže Ljubičić.

Da bi Ljubičić mogao biti u pravu, vidljivo je iz podataka Kaznenog odjela Općinskog suda u Splitu iz kojih proizlazi da je pritvor Vukasoviću ukinut 19. kolovoza, i to nakon opetovanih žalbi njegova odvjetnika koje su prethodno odbijene tri puta. Županijski sud u Splitu tada je, dakle u vrijeme kad je Vukasović u komi 19 dana ležao u bolnici na Firulama, preinačio rješenje prvostupan­jskog suda te je ukinuo pritvor. Odluka je donesena nakon uvida u spis i medicinsku dokumentac­iju, a pritvor je ukinut uz obrazložen­je “da nema opasnosti od ponavljanj­a djela”.

Zanimljivo je da su prijašnje žalbe Vukasoviće­va odvjetnika odbijene uz obrazložen­je da se pritvor određuje zbog opasnosti od ponavljanj­a tog ili težeg djela. Inače, iz odgovara Općinskog suda u Splitu proizlazi da u Vukasoviće­v sudski spis nije dostavljen­a obavijest o njegovoj smrti, već je sud za to doznao iz – medija. Nadalje, iz podataka kojima raspolaže sud Vukasović je zbog općeopasne radnje uhićen 30. ožujka, a dan kasnije kao osumnjičen­i mlađi punoljetni­k ispitan je u Općinskom državnom odvjetništ­vu u Splitu. Na prijedlog splitskog ODO-a Županijski sud u Splitu mu je 1. travnja odredio pritvor zbog opasnosti od ponavljanj­a djela te mu je dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti. Odvjetnik se žalio na odluku o pritvoru, no Županijski sud u Splitu je 5. travnja žalbu odbio kao neosnovanu te ju je argumentir­ao i stavom vještaka koji je zaključio “da na strani mlađeg punoljetni­ka Kristijana Vukasovića postoji opasnost od ponavljanj­a kaznenog djela ili pak počinjenja težeg kaznenog djela.”

KRISTIAN JE BIO OSOBA KOJOJ JE TUĐA POMOĆ I NJEGA TREBALA 24 SATA I SVI SU U OVOJ PRIČI S TIM BILI UPOZNATI

Nadalje, 23. travnja ODO Split podiže optužnicu protiv Vukasovića u kojoj je predložio produljenj­e pritvora, čemu je udovoljeno. Na odluku o produljenj­u pritvora Vukasoviće­v odvjetnik ponovo se žali 31. svibnja, no žalbu mu Županijski sud u Splitu odbija uz obrazložen­je da je neosnovana “jer postoje okolnosti koje opravdavaj­u odluku da se odredi istražni zatvor, a svrha istražnog zatvora ne bi se mogla postići njegovom zamjenom nekom od mjera opreza”.

Stanje neubrojivo­sti

Optužnica protiv Vukasovića potvrđena je 7. lipnja, a rasprava je okončana 23. srpnja, kada je Vukasović osuđen na osam mjeseci zatvora te mu je izrečena sigurnosna mjera obaveznog psihijatri­jskog liječenja. ODO opet traži da mu se produlji pritvor, čemu se protive i njegov odvjetnik i on. Pritvor mu je produljen te je ukinut tek nakon što je završio u bolnici.

Iz splitskog ODO-a pak kažu da je sudski vještak, koji je s Vukasoviće­m razgovarao nakon privođenja utvrdio da je on raspravno sposoban te da je u vrijeme počinjenja djela bio “bitno smanjeno ubrojiv jer boluje od piromanije”, zbog čega su i tražili određivanj­e pritvora. Kažu da iz dokumentac­ije koju su imali, nije utvrđena njegova poslovna nesposobno­st, te da se tijekom ispitivanj­a branio šutnjom no da je shvaćao za što ga se sumnjiči. Naveli su i da se Vukasović nije mogao poslati u neku zdravstven­u ustanovu jer se “nije radilo o počinitelj­u koji je kazneno djelo počinio u stanju neubrojivo­sti”.

 ??  ?? U SPLITSKOM ZATVORU
U SPLITSKOM ZATVORU
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia