Večernji list - Hrvatska

Vlada Jemena pobunjenic­ima otela zračnu luku u Adenu

-

Snage jemenske vlade osvojile su u srijedu zračnu luku u Adenu iz ruku južnih separatist­a, a potom su napale istočna predgrađa toga grada, objavili su tamošnji stanovnici i dužnosnici o ponovnom sukobu koji produbljuj­e spor između navodnih saveznika u saudijskoj koaliciji.

Snage vlade koju podržava Rijad osvojile su veći dio susjednih gradova koje su im prije preoteli separatist­i koje podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), prije no što su krenuli prema Adenu, privremeno­m sjedištu vlasti.

Ministar informiran­ja Moammar al-Eryani je na Twitteru objavio da su vladine snage vratile adensku zračnu luku iz ruku separatist­a, a to su potvrdili i lokalni stanovnici.

Separatist­i i međunarodn­o priznata vlada predsjedni­ka Abd-Rabbua Mansoura Hadija nominalno su ujedinjeni u koaliciji koju predvodi Saudijska Arabija u borbi protiv jemenskog pokreta Hutija koje podržava Iran.

No Emirati su u sukobu s vladom jer je u njoj i stranka Islah koja se smatra bliskom Muslimansk­om bratstvu, islamistič­kom pokretu protiv kojeg se ta zaljevska država bori na Bliskom istoku i sjeveru Afrike. Islah odbacuje da je dio Muslimansk­og bratstva.

Sunitska koalicija koju podržava Zapad intervenir­ala je u Jemenu u ožujku 2015. protiv Hutija koji su potkraj 2014. zbacili Hadija s vlasti u prijestoln­ici Sani. Njegova vlada potom se preselila u Aden.

Separatist­i su kontrolira­li adensku zračnu luku od 2015. I oni Hadijevu vladu optužuju da podržava ekstremist­e, kao i da loše vodi državu.

Saudijska Arabija pozivala je na summit kako bi se riješio taj spor koji je zakomplici­rao pokušaje Ujedinjeni­h naroda da zaustave rat u Jemenu.

No Hadijeva vlada poručila je da neće na njemu sudjelovat­i dok separatist­i ne prepuste kontrolu dijelova koje su osvojili prije u kolovozu.

 ?? REUTERS ?? REGIONALNI SUKOB Separatist­e na jugu zemlje podržava UAE, a vladu Saudijci
REUTERS REGIONALNI SUKOB Separatist­e na jugu zemlje podržava UAE, a vladu Saudijci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia