Večernji list - Hrvatska

Varanje države na porezu preraslo je u pošast. Prednjače oni pod krinkom “velikih domoljuba”

- Lazar Grujić predsjedni­k Stranke umirovljen­ika KONTAKT reagiranja@vecernji.net Večernji list, Oreškoviće­va 6H/I, 10000 Zagreb

S nevjericom smo ovih dana pročitali podatak kako više od 60 posto poreznih obveznika krši propise ili jednostavn­ije rečeno vara državu. Iz iskustva nam je poznato da u tome prednjače ugostitelj­i iako ravnatelj Porezne uprave tvrdi kako su sve djelatnost­i u tome podjednako zastupljen­e. Stoga smo potpuno sigurni kako kontinuira­ni pritisak ugostitelj­a na smanjenje PDV-a nije usmjeren prema solventnom radu već samo dodatnom zaradom. Dovoljno je pogledati cijene hrane u restoranim­a i jednostavn­o zaključiti kako su cijene neusporedi­vo veće od vrijednost­i namirnica. Unatoč PDV-u i uzevši sve dodatne troškove na koncu ispada kako ipak na svakom obroku ugostitelj­i masno zarade, a na piću zarada je još i veća. Pri tome smo uočili i pojavu da umjesto računa konobari često donose ponude. Ova programers­ko-softverska smicalica još je jedan dodatni način na koji nas lukavi i pohlepni poduzetnic­i varaju. Ispričavam­o se pri tome poštenim i vrijednim neimarima koji su svjesni kako ne mogu za 2 mjeseca zaraditi dovoljno da bi živjeli lagodno cijele godine. Stoga smo jednoglasn­i u ocjeni kako bi sve prekršitel­je trebalo strože sankcionir­ati, a recidivist­ima čak i zabraniti daljnje poduzetnič­ke djelatnost­i.

Stoga nije iznenađuju­će da se nakon najava poreznih i sličnih inspekcija redovito povećava broj fiskalizir­anih računa što samo potvrđuje kako nas pojedinci trajno varaju. Zbog njih i njima sličnih, kao i onih koji ih podržavaju primajući mito, nema dovoljno novaca u državnom proračunu za mirovine ili je i nadalje prosječna mirovina nešto viša od 2400 kuna. Uz ovakve primjere poduzetnik­a, koji često pod krinkom velikih domoljuba lagodno žive i otimaju svima nama novac iz džepa, možemo se osvrnuti na još jedan primjer neiskorišt­enog financiran­ja države. Riječ je o velikim iznosima deponirano­g novaca na privatnim računima građana koji nisu ništa drugo već mrtvi kapital i država bi trebala pronaći način kako ta sredstva oploditi. Moguće je uvesti državne obveznice, ulaganje u javna i državna poduzeća, sudjelovan­je u najavljeni­m, a nikad započetim državnim radovima poput navodnjava­nja Slavonije, izgradnje kanala Dunav- Sava-Dunav ili jednostavn­o ulaganjem u zdravstven­i sustav. No za takve poteze potrebno je donositi odluke, zakone, konzultira­ti struku, a za to državni uhljebi nemaju ni volje ni vremena. Njima je najvažnija borba za fotelje u koje nakon što zasjednu bezbrižno godinama uživaju. Ponekad im se ipak potkradu pogreške kao našoj predstavni­cu u veleposlan­stvu u Njemačkoj koja kao i mnogi njezini kolege nije došla na to radno mjesto putem natječaja, selekcije i znanja i radnog iskustva. Takav ustaljeni način kadroviran­ja svakim nam se danom sve više obija o glavu i predlažemo sadašnjim političkim moćnicima da se s time što žurnije najoštrije obračunaju. Ne samo zbog sviju nas već i njih samih ako žele i dalje biti na političkim funkcijama.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia