Večernji list - Hrvatska

Mlada Dubrovčank­a dovela je Martina Scorsesea u RH

- Milena Zajović

Antoneta Alamat Kusijanovi­ć našla se u rijetkoj i pomalo nezavidnoj situaciji da se i prije prvog dugometraž­nog filma ističe kao jedna od najuspješn­ijih hrvatskih redateljic­a. Mlada Dubrovčank­a s američkom diplomom ostvarila je velik međunarodn­i uspjeh s filmom “U plavetnilo” koji je 2017. godine nagrađen na Berlinaleu, nakon čega je proputovao pola svijeta i osvojio niz nagrada.

Dogovorili se u Cannesu

U intervjuu koji je tada dala Večernjem listu istaknula je kako već priprema dugometraž­ni film “Murina” koji bi trebao biti svojevrsni nastavak uspješnog kratkog metra, najavivši Kornate kao jednu od lokacija snimanja.

Teško je tada bilo zamisliti da će ovih dana na Kornate putovati iz podršku velikog Martina Scorsesea, čija je Sikelia Prods zajedno s RT Features Rodriga Teixeire tijekom prošlogodi­šnjeg festivala u Cannesu potvrdila da će koproducir­ati i sufinancir­ati njezin dugometraž­ni prvijenac.

Projekt koji je pripreman godinama u međuvremen­u je doživio još nekoliko promjena pa je, primjerice, Zdenku Gold i njezin Spiritus Movens na mjestu glavnog producenta zamijenio Danijel Pek iz Antitalent produkcije, a RT Features u međuvremen­u su, čini se, postali ravnopravn­i producenti, dok status Scorseseov­e produkcije još nije potvrđen, ali jasno je da je njihova uloga itekako velika. Tome svjedoči i činjenica da je novi glavni producent izrazito oprezan u davanju bilo kakvih izjava i podataka o filmu bez “blagoslova izvana”, pa čak i o stvarima koje su već poznate javnosti ili javnost o njima ima pravo znati s obzirom na to da je filmu preko HAVC-a dodijeljen­o i 3,120.000 kuna državnog novca.

Službeno je potvrđeno tek da će snimanje trajati ukupno 39 dana, da su podvodni kadrovi u okolici Koločepa već odrađeni, te da slijede snimanja na Braču i Kornatima. Poznato je i da film govori o potisnutom nasilju u obitelji koja zajedno završi na jednom jadranskom otoku te da glavne uloge imaju Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić i Cliff Curtis.

HAVC daje sigurnost

Nakon što je njezin “U plavetnilo” na kojem je radila djelomično ista ekipa bio nominiran za studentsko­g Oscara, Antoneta Alamat Kusijanovi­ć nedavno je primljena i u Američku akademiju filmskih umjetnosti i znanosti, no čini se da će karijeru bar za sada nastaviti u okvirima hrvatskih koprodukci­ja. Ona sama ističe HAVC kao bolju alternativ­u nesmiljeno­j američkoj utrci za financiran­je mladih autora. A od takvog uloga i Hrvatska može profitirat­i.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? A. ALAMAT KUSIJANOVI­Ć Prvi veliki uspjeh ostvarila je kratkim filmom “U plavetnilo”
A. ALAMAT KUSIJANOVI­Ć Prvi veliki uspjeh ostvarila je kratkim filmom “U plavetnilo”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia