Večernji list - Hrvatska

Stvorio šampione Bjelica je složio ovaj Dinamo i znat će ga voditi i u Ligi prvaka

Nenad Bjelica došao je u Dinamo prije godinu dana i počeo slagati momčad, a sad je napravio i novi željeni iskorak, ušao je u Ligu prvaka i ondje želi pokazati mišiće

- Robert Junaci

Dinamo u Bjelici ima trenera iza kojega je čvrsto stao, u kojeg ima povjerenja, ali i trenera koji ima znanje, stoga treba vjerovati da ćemo i među elitom gledati Dinamo koji ima što pokazati

PROŠLE GODINE IGRALI SMO VAŽNU ULOGU U EUROPSKOJ LIGI, SAD ĆEMO ISTO POKUŠATI I U LIGI PRVAKA – REKAO JE NENAD BJELICA

BJELICA JE S AUSTRIJOM U LIGI PRVAKA OSVOJIO PET BODOVA, (ZENIT, ATLÉTICO I PORTO)

Stoper Dinama Emir Dilaver nakon prolaska preko Rosenborga i ulaska u skupinu Lige prvaka pametno je zaključio:

– Baš me briga kako smo igrali, glavno da smo prošli.

Iz toga se može iščitati nekoliko detalja, točno je da nije važno kako je Dinamo odigrao u Trondheimu kad je posao napravio, ali važno je da dečki znaju da to nije bilo njihovo pravo izdanje, da se ne bi zanosili opijeni ovim velikim rezultatom, sedmim ulaskom u Ligu prvaka maksimirsk­e momčadi.

Već vodio klub u LP-u

Kad su igrači toga svjesni, onda je lakše i treneru Bjelici. Ne treba sumnjati da je on odmah vidio slabosti svoje momčadi i probleme koje je imala u uzvratu protiv Rosenborga i da će znati posložiti plave kad krenu utakmice Lige prvaka, kad europska nogometna elita dođe na “noge” plavima. Uostalom, Nenad Bjelica nije debitant u Ligi prvaka, gorka su sjećanja Dinama na njega dok je vodio bečku Austriju i s njom izbacio plave na putu do Lige prvaka. I s tim je klubom bio konkurenta­n u jakoj skupini. Dinamo bi mogao danas izvući iz prve jakosne skupine Zenit, a Bjelica je s Austrijom slavio protiv Rusa 4:1 pobjedu, igrao je Dilaver u toj utakmici, Leovac je bio na klupi. Austria je u skupini sa Zenitom, Atlético Madridom i Portom skupila pet bodova (osim pobjede nad Zenitom u Beču, uzela je bod u Rusiji i bod Portu), stradala je tek od Atlético Madrida, momčad Diega Simeonea utrpala je sedam komada u dvije utakmice. Nakon što je Bjelica izbacio Dinamo, postao je želja Zdravka Mamića, šef plavih nekoliko je puta pokušao dovesti Bjelicu. Želio je doći i on u Dinamo, ali kako je riječ o odgovornom čovjeku, nije želio klub u kojem je trenutačno bio ostaviti na cjedilu.

I onda se ipak poklopilo, u svibnju prošle godine stariji je Mamić nazvao Bjelicu koji je malo prije toga morao otići iz Lecha, smijenio je Nikolu Jurčevića i sve su brzo dogovorili. Koliko znamo, novac nije bio problem, najduži dio pregovora bio je oko Bjeličinih pomoćnika, inzistirao je na Mayeru i Poms s kojima je radio i u prethodnim klubovima. Kad je i to riješeno, Bjelica je krenuo u slaganje momčadi. Uz veliku potporu šefa s kojim je dogovarao pojačanja koja je dijelom i sam pronalazio.

I nije pritom gledao samo i isključivo igračke kvalitete, ono što mu je bilo primarno bio je karakter igrača. I to se pokazalo kao izuzetno važno, danas je svlačionic­a plavih puna takvih igrača. Iako u najvećim utakmicama može igrati samo 11 u početnoj postavi, od više od 30 igrača koji su stanovali u plavoj svlačionic­i nismo čuli niti jedno veće nezadovolj­stvo. Zbog toga što je Bjelica i tu bio lukav. U Austriji je, igrajući Ligu prvaka, shvatio probleme s kadrom, dobro je gurao u Ligi prvaka, ali zbog premalog kadra patio je u domaćem prvenstvu. Stoga je u Dinamu okupio veliki kadar, a zadovoljst­vo je držao tako što je stalno i puno rotirao momčad. I to mu se vratilo, napravio je povijesni uspjeh s Dinamom, iako nije ušao u Ligu prvaka preko Young Boysa, u Europskoj ligi nakon 49 godina dočekao je proljeće, došao među 16 najboljih i tek ga je Benfica zaustavila nakon produžetak­a. Sad je Bjelica, kao i njegovi igrači, silno želio ući u skupinu Lige prvaka, napraviti taj novi korak i ući u nove, još žešće izazove. To su si osigurali, sad je na Bjelici da momčad pripremi za takve izazove, ali i da u domaćem prvenstvu nastaviti s pravim rezultatim­a. Već u subotu ima težak ispit na Poljudu i teško je pogoditi s kojim će sastavom ući u derbi. No, to je druga priča, sad je još Liga prvaka i današnji ždrijeb skupina u fokusu.

– Čekali smo godinu dana na Ligu prvaka i sada smo tu. Sretan sam i ponosan na dečke. Prošle sezone igrali smo važnu ulogu u Europskoj ligi, sad želimo isto pokušati i u Ligi prvaka – kazao je Bjelica.

Mamići ga pustili da radi

Treba mu vjerovati, sve što je dosad najavljiva­o, ostvario je. No, da ne bismo samo Bjelicu dizali na pijedestal iako je on najzaslužn­iji za ove rezultate Dinama u zadnjih nešto više od godine dana, i igrači su za svaki naklon. Nekad nisu igrali najbolje kao što je bio slučaj u utorak, nekad su briljirali, ali nikad nisu odustali. I cijeli klub zaslužuje pohvale, da, i braća Mamić koja su njegov važan dio. Omogućili su treneru i igračima sve što trebaju, a pritom nisu radili nekakav pritisak. Stali su iza trenera i dali su mu da radi svoj posao svjesni da on taj posao zna. I zbog takvog stava klupskog vrha Dinamo je još narastao, ionako je bio organizaci­jski odlično posložen, a sad je s ovim trenerom i odnosom prema njemu postao je još bolji. I da, kako nam je rekao prije par dana Robert Prosinečki: – Nisu ovi rezultati slučajni, to je plod višegodišn­jeg rada.

Sad se možemo nadati da će plavi biti konkurentn­i i u skupini Lige prvaka, a to nisu bili od 1998. godine. Osim te sjajne godine, ostalih pet ulazaka u skupine Lige prvaka završile su neslavno, s negativnim rekordima. Uvjereni smo da se to kod Bjelice ove jeseni to neće dogoditi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ZAJEDNIČKA SREĆA Bjelica je sve objasnio Gojaku koji je postao junak (gore), a plavi trener puno je puta slavio (lijevo). Sa Zoranom Mamićem bio je suparnik, sad su suradnici (desno)
ZAJEDNIČKA SREĆA Bjelica je sve objasnio Gojaku koji je postao junak (gore), a plavi trener puno je puta slavio (lijevo). Sa Zoranom Mamićem bio je suparnik, sad su suradnici (desno)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia