Večernji list - Hrvatska

Zvezda uvjerljivo prva u željama navijača, plavi ne žele birati protivnike

- Edi Džindo

Konačno više ne moramo biti rezerviran­i kada pričamo o Dinamu i kuglicama u ždrijebu ovosezonsk­e Lige prvaka. Hrvatski prvak sigurno je unutra i danas će od 18 sati u Monte Carlu drugi put u povijesti biti član treće jakosne skupine zbog čega mu se otvara odlična šansa da osigura drugo europsko proljeće u nizu, bilo to u Ligi prvaka ili u Europskoj ligi.

Gojak: Svejedno mi je

Budući da kod nas i dalje postoje nejasnoće, treba razjasniti kako funkcionir­aju jakosne skupine u LP-u. U prvu su se automatski plasirali Liverpool kao branitelj naslova te Chelsea kao osvajač Europske lige, isto kao i prvaci šest najjačih liga (Barcelona, Manchester City, Juventus, Bayern, PSG i Zenit), a tek od druge jakosne skupine klubovi se počinju nizati po Uefinu koeficijen­tu stečenom u posljednji­h pet godina.

U drugoj jakosnoj skupini, dakle, plavi mogu izvući velikane poput madridskog Reala i Atlética, lanjskog finalista Tottenhama, dortmundsk­e Borussije, Napolija... Mnoga velika imena mogu doći na Maksimir, no ipak se iz druge skupine priželjkuj­u nešto slabija. Primjerice, ukrajinski Šahtar, a dobra je opcija i Benfica kojoj bi se Dinamo tako imao priliku osvetiti za lanjsko ispadanje u osmini finala Europske lige.

Četvrta jakosna skupina miješana je košara. Od jakih momčadi iz liga petice poput Atalante i Leipziga, preko momčadi s pregršt europskog iskustva poput Galatasara­ya i Lokomotiva, pa sve do slabijih momčadi s kojima bi se Dinamo mogao znatno lakše nositi, poput Genka, praške Slavije (ili Cluja) te pogotovo Lillea kojem je momčad potpuno osakaćena ovog ljeta.

– Sigurno bi bilo lijepo igrati protiv klubova poput Juventusa i Barcelone, ali svejedno mi je, ne postoje neki klubovi koje bih želio dobiti u ždrijebu. Sigurno je da, tko god bude igrao s nama, neće imati jednostavn­u utakmicu, pogotovo na Maksimiru – rekao je junak Dinama protiv Rosenborga Amer Gojak, a ni ostali igrači plavih nisu htjeli birati protivnike u skupini.

Zenit, Benfica i Zvezda?

Igrači nisu htjeli birati svoj ždrijeb, ali su zato deseci tisuća ljudi na hrvatskim portalima glasali za idealnog Dinamova protivnika iz svake skupine. Iz prve jakosne skupine bilo je podjednako između Zenita i Barcelone, no ipak bi većina htjela gledati plave protiv ruskog prvaka. Iz druge je bilo podjednako između Benfice i Šahtara, no Šahtar i Zenit, koji su navijači izabrali iz prve, ne mogu biti zajedno u skupini.

U četvrtoj je bilo najmanje dvojbe. Uvjerljivo najviše čitatelja (na svim portalima više od 50 posto) želi da Dinamo izvuče Crvenu zvezdu. Što reći, valjda i dalje politička škakljivos­t publiku zanima više od zanimljivi­h taktičkih sudara.

– Volio bih izvući Dinamo samo da bismo pokazali tko je bolji. Zvezda je najbolji i najveći klub u regiji – rekao je direktor Zvezde Zvezdan Terzić.

Dakle, navijači plavima žele skupinu Zenit, Benfica, Dinamo, Crvena zvezda. Iskreno, rijetko bi se tko bunio nakon takvog ždrijeba.

 ??  ?? VELIKA ŠANSA ZA DINAMO Drugi put u svojoj povijesti plavi će biti u trećoj jakosnoj skupini Lige prvaka, a zbog toga im se otvara vrlo dobra prilika da osiguraju drugo europsko proljeće u nizu
VELIKA ŠANSA ZA DINAMO Drugi put u svojoj povijesti plavi će biti u trećoj jakosnoj skupini Lige prvaka, a zbog toga im se otvara vrlo dobra prilika da osiguraju drugo europsko proljeće u nizu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia