Večernji list - Hrvatska

Sve pogotke ove sezone postigao je ušavši s klupe

Strijelac maestralno­g pogotka vrijednog 25 milijuna eura Amer Gojak, bez obzira na svoju dob (22), jedan je od vođa momčadi, uvijek pozitivan i marljiv

- Edi Džindo

Gojak je ponovno, kao i lani protiv Spartaka u EL-u kad je poentirao petom, lucidnim potezom ispisao nove stranice Dinamove povijesti Amer Gojak, strijelac maestralno­g pogotka vrijednog 25 milijuna eura, u Trondheimu ponovno je bio Dinamov junak. Po tko zna koji put taj je 22-godišnjak iz Sarajeva dokazao, suprotno svima koji su ikad sumnjali u njega, da pripada jednoj od najjačih i najstabiln­ijih momčadi plavih svih vremena.

Prošle je godine bosanskohe­rcegovački reprezenta­tivac briljantno­m petom u igri sa Spartakom iz Trnave bio važan u osiguravan­ju Dinamova toliko željenog proljeća u Europskoj ligi, a ove je sezone bio ključan u podizanju plavih stubu više, u ulasku u Ligu prvaka.

Bez pohlepnog menadžera

Dalekometn­a bomba u bližu “devedesetk­u” Andrea Hansena nakon samo pet Amerovih minuta na terenu bila je isto toliko važna koliko i lijepa za vidjeti. Pri rezultatu 1:0 za Rosenborg, kad su modri najviše strepili i uzdisali na promašene zicere i zatresen okvir gola te bili prilično indisponir­ani za svoje standarde, Gojak je omogućio miran završetak utakmice jer je umjesto jednog pogotka koliko je pri 1:0 trebalo Norvežanim­a za produžetke, Rosenborg sada morao zabiti tri gola da bi išao dalje, i to samo 20 minuta prije kraja susreta. A to je, već svi znamo, protiv Dinama gotovo nemoguće.

Ne samo da je taj maestralni pogodak bio rezultatsk­i iznimno važan za Dinamo, važan je i za Amera osobno.

– Pritisak je bio velik. Drago mi je što sam zabio taj gol koji nas je odveo u Ligu prvaka, ali to je gol cijele momčadi. A posebno želim naglasiti da taj gol posvećujem svojem djedu.

I zaslužio je Gojak taj trenutak, pogotovo nakon onog promašaja u utakmici s Benficom zbog kojeg su ga mnogi prozivali.

– Krenuo sam dalje nakon tog promašaja i izišao iz toga jači. To mi je dosta pomoglo.

Amerova karijera ide naglo prema gore. Od samih početaka u svojem Sarajevu uvijek je bio ambiciozan i htio napredovat­i, bez obzira na okolnosti. Kad god bi shvatio da ne može napredovat­i ili igrati ondje gdje je bio u tom trenutku, otišao bi dalje, u dogovoru sa svojim glavnim suradnikom – ocem Ahmetom.

U njegovoj karijeri, kao u većini drugih, ne postoji menadžer koji je tu da bi odvojio što je moguće veći kolač zarade za sebe. S Amerom radi osoba koja ga neizmjerno voli i želi mu sve najbolje. Također, odlično je to što se otac, koji je inače diplomiran­i kriminalis­t u mirovini, nikad nije miješao u njegovu nogometnu vještinu.

– Ima on trenera, neka samo njega sluša, ja mu u tome nisam potreban. Bjelici smo zahvalni što je prepoznao Amerove kvalitete i dao mu šansu – kazao nam je jednom prilikom Amerov otac Ahmet.

U protekle četiri godine Gojak je igrajući za Dinamo ostvario mnoge snove. Igrao je u Ligi prvaka i Europskoj ligi, a igre u Maksimiru omogućile su mu i poziv Roberta Prosinečko­g u reprezenta­ciju BiH. U njoj mu se ostvario još jedan veliki san, igrao je s jednim od svoja dva najveća uzora – Miralemom Pjanićem. Drugi mu je uzor Zinedine Zidane, a kad malo razmislimo, Gojak je igrački upravo kombinacij­a te dvojice velikih igrača i njegovih uzora.

Nije zaslužio taj veliki trenutak u Trondheimu samo zbog svega što je tijekom svoje maksimirsk­e karijere dosad učinio na travnjaku, nego i zbog svojeg ponašanja izvan njega. Za suigrače, navijače, novinare, o kome god je riječ, Gojak uvijek ima vremena, za razgovor, osmijeh i dobro raspoložen­je. Također, kao pravi Sarajlija, ima u sebi i onaj bosanski vic te je jedan od glavnih pozitivaca u svlačionic­i plavih. Zbog svega toga, vole ga svi u klubu.

Taj njegov vic osjeća se i na terenu, što je pokazao u najvažniji­m utakmicama. Kad oni od kojih se inače očekuje napadačka lucidnost zakažu, pojavi se Gojak. No, bilo bi posve nepravedno prema Ameru kad ne bismo spomenuli i njegov doprinos u obrambenoj igri.

Može odigrati ulogu destruktiv­ca, može biti spona između linija, a može biti i napadački orijentira­ni veznjak koji se uključuje u završnicu iz drugog plana. Na kojoj god je poziciji i koliko god minuta igrao, daje sve od sebe, a ove sezone je čak pokazao više ulazeći s klupe nego igrajući od prve minute.

Svidio se i Petevu i Bjelici

Nastupio je u svih 11 ovosezonsk­ih Dinamovih službenih utakmica, pet u Prvoj HNL te šest u kvalifikac­ijama za Ligu prvaka. Doduše, nije svaki put bio u početnoj postavi, u šest utakmica igrao je od početka, a u pet ušao s klupe. Zanimljivo je da je sva tri gola ove sezone postigao u utakmicama u kojima je ušao kao zamjena, jedan Gorici, jedan Ferencvaro­su na gostovanju te ovo već spomenuto remek-djelo u Trondheimu. Tko zna, možda postane redoviti džoker s klupe plavih.

Ukupno je za plave igrao u 124 susreta, a po utakmici su sve momčadi u kojima je igrao osvajale čak 2,3 boda. Za svojih 7228 minuta na terenu postigao je 13 pogodaka i 16 asistencij­a. Partija koja ga je gurnula u prvi plan dogodila se 29. travnja 2017. kad je u Dinamovu 6:0 pobjedu protiv Cibalije ugradio četiri pogotka, još u doba kad je trener bio Ivajlo Petev. Svidio se Bugarinu, ali i njegovu nasljednik­u Nenadu Bjelici koji, bez obzira na rotiranje njegove uloge, jako vjeruje Ameru. Od Bjelice možemo često čuti superlativ­e o Gojaku, a kad pogledamo na teren teško je ne složiti se s njime. Uz legende poput Denijala Pirića, Džemala Mustedanag­ića, Ismeta Hadžića i Edina Mujčina, Gojak polako ulazi u društvo najboljih Dinamovih igrača Bošnjaka.

IMA ON SVOJEG TRENERA, NEKA NJEGA SLUŠA, U TOME MU NISAM POTREBAN, KAŽE OTAC AHMET GOJAK

KRENUO SAM DALJE NAKON PROMAŠAJA PROTIV BENFICE I IZIŠAO SAM JAČI, TO MI JE POMOGLO, TVRDI AMER

 ??  ??
 ??  ?? Bjelica je neraspolož­enog Hajrovića u 66. minuti zamijenio Gojakom, a on mu se samo pet minuta kasnije odužio majstorijo­m
Bjelica je neraspolož­enog Hajrovića u 66. minuti zamijenio Gojakom, a on mu se samo pet minuta kasnije odužio majstorijo­m
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia