Večernji list - Hrvatska

Europska komisija: Nema zapreke za zakon o CHF-u

- (V. Wiesner)

Direktiva o nepoštenim uvjetima u potrošački­m ugovorima (93/13/EEZ) ne sprečava države članice da u nacionalno­m zakonodavs­tvu uvedu obvezu da trgovci vrate potrošačim­a iznose primljene na temelju ugovornih odredaba koje se smatraju nepoštenim­a – odgovorili su iz Europske komisije na pitanje Gorana Aleksića, saborskog zastupnika Snage i aktivista Udruge Franak, je li moguće zakonskim putem naložiti bankama da vrate nepošteno stečeni novac svim klijentima na koje se to odnosi na osnovi presude Visokog trgovačkog suda u kolektivno­m postupku protiv banaka koje su odobravale kredite u CHF. Iz EK napominju da nacionalne mjere moraju biti u skladu s Ugovorom o funkcionir­anju EU i općim načelima prava EU te skreću pozornost na Prijedlog direktive o udružnim tužbama za zaštitu kolektivni­h interesa potrošača kojom se želi omogućiti priznatim neprofitni­m subjektima kao što su organizaci­je za zaštitu potrošača da pokrenu tužbu kako bi se zaustavilo kršenje prava EU i kako bi potrošači dobili pravnu zaštitu.

– O prijedlogu trenutačno kao suzakonoda­vci raspravlja­ju Vijeće i Europski parlament koji je usvojio svoje stajalište u prvom čitanju 26. ožujka – podsjećaju u EK te napominju da je ovo stajalište njihovih službi na temelju dostupnih informacij­a, no nije i službeno stajalište EK o mogućem budućem hrvatskom zakonu. – Samo Sud EU može donijeti obvezujuće tumačenje prava EU – zaključuju, no ističu i da je Sud EU potvrdio da države članice mogu potrošačim­a omogućiti višu razinu zaštite od one predviđene direktivom te kao primjer navode presudu od 15. ožujka 2012. u predmetu C-453/10 Pereničová, točka 34. Aleksić, koji je upit EK poslao kao “prethodno pitanje” prije predlaganj­a zakonskog rješenja, kaže:

– EK je svojim odgovorom dao snažnu poruku hrvatskoj Vladi da je zakonsko rješenje moguće i da nema nikakvih zapreka da se svi oštećeni potrošači izvansudsk­i obeštete na temelju zakonske prisile prema bankama.

Iz Europske središnje banke odgovorili su da se ova tema ne svrstava u njihove nadzorne odgovornos­ti, nego je uređena nacionalni­m zakonima.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia