Večernji list - Hrvatska

Prvi zakon – ispitivanj­e porijekla imovine

SDP otvara novu saborsku sezonu paketom antikorupc­ijskih zakona, tražit će i donošenje Zakona o lobiranju, a izlazi i sa svojim Etičkim kodeksom

- Petra Maretić Žonja

U SDP-u pripremaju paket antikorupc­ijskih zakona kojim planiraju otvoriti novu saborsku sezonu. Prvi zakon koji će, u suradnji s HSS-om, uputiti u proceduru je Zakon o ispitivanj­u porijekla imovine kojim će tražiti sustavno utvrđivanj­e porijekla imovine i imovinskih kartica.

Suradnja s poreznom

Prijedlog ide u pravcu proaktivno­g djelovanja Porezne uprave koja zajedno s Uredom za sprečavanj­e pranja novca, drže u SDP-u, ima sve alate da analiziraj­ući porezne kartice utvrdi postoji li razlika u količini imovine i primanjima pojedinog poreznog obveznika, a posebno dužnosnika, politički istaknutih osoba i onih koji su sudjeloval­i u procesu pretvorbe i privatizac­ije.

– Takva analiza uključivat će i svu imovinu koju je porezni obveznik darovao, prodao ili na drugi način prenio na druge osobe. Dakle, Zakon se ne bi odnosio samo na dužnosnike nego i na osobe koje se nalaze na nekim utjecajnim pozicijama. Primjerice, na ravnatelje javnih poduzeća, osobe poput Ramljaka iz Agrokora – kažu u SDP-u.

Zakonom će tražiti i da Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa, koje nadzire imovinske kartice dužnosnika, također može surađivati s Poreznom upravom i ostalim institucij­ama te ih upozoriti na moguće sumnjive slučajeve porijekla imovine. Prema prijedlogu zakona, podaci o osobama za koje se utvrdi da imaju nerazmjer primanja i imovine, moći će se povezati s bazom podataka o javnim nabavama, koncesijam­a, donatorima političkih stranaka i kandidata kako bi se dodatno otkrile potencijal­ne veze političke korupcije, a porezna uprava, tj. Ministarst­vo financija morat će podnositi godišnji izvještaj Saboru o rezultatim­a ispitivanj­a porijekla imovine.

– Svjesni smo da ima onih koji će tvrditi da sva rješenja za utvrđivanj­e porijekla imovine već postoje, ali pitanje je što ste učinili i kakvi su afekti vašeg činjenja po tom pitanju. Problem sadašnjih zakonskih rješenja je selektivni pristup. Gledamo da se pitanja tog tipa otvaraju kada netko padne s vlasti. Ministri Kuščević i Žalac evidentni su primjeri kojima se jasno vidi da se sredstva istrage počnu provoditi kada su nevažni – kaže profesor Josip Kregar, povratnik u SDP koji koordinira grupom koja radi na setu antikorupc­ijskih zakona.

Definirati pravila lobiranja

Kregar podsjeća i kako je još prije šest godina sklopljen sporazum između DORH-a i Ministarst­va financija, ali da u međuvremen­u nije primijetio velike rezultate. Osim Zakona o porijeklu imovine, SDP će tražiti i donošenje Zakona o lobiranju. Prijedlog, kaže Kregar, već postoji i izradilo ga je još 2013. Hrvatsko društvo lobista i SDP ga je, kaže, spreman podržati i progurati u saborsku proceduru i pomoći da se taj zakon napokon donese. Kregar kaže kako je nužno konačno definirati jasna pravila lobiranja što bi, naglašava, smanjilo mogućnost korupcije, a što ni jedna vlada dosad, uključujuć­i i SDP-ovu, nije imala hrabrosti donijeti.

Kregar ističe kako će osim ta dva zakona, SDP uskoro izići i sa svojim Etičkim kodeksom obavljanja javnih dužnosti.

KREGAR: ŠEST GODINA IMAMO SPORAZUM IZMEĐU DORH-A I MINISTARST­VA FINANCIJA. GDJE SU REZULTATI?

 ??  ??
 ??  ?? JOSIP KREGAR, povratnik u SDP, koordinira grupom koja radi na setu antikorupc­ijskih zakona
JOSIP KREGAR, povratnik u SDP, koordinira grupom koja radi na setu antikorupc­ijskih zakona
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia