Večernji list - Hrvatska

Milanović zbog očeve smrti sve obveze odgodio do nedjelje

Umro otac predsjedni­čkog kandidata Zorana Milanovića, mr. ekonomije Stipe Milanović, svojedobno politički angažiran

- Ivica Radoš

Predsjedni­čkom kandidatu Zoranu Milanoviću iznenada je umro otac Stipe. Bivši premijer zbog smrti oca odgodio je sve obveze u kampanji za Pantovčak do kraja tjedna.

Stipe Milanović rođen je 1937. godine. Poslije završetka gimnazije u Sinju, 1957. upisao je ekonomiju u Zagrebu. Studirao je zajedno s Vladom Veselicom, a potkraj studija 1961., zahvaljuju­ći razmjeni studenata, prijatelji Milanović i Veselica otišli su u Francusku kako bi naučili jezik. Osim toga, Stipe Milanović je kao student u Zagrebu bio i predsjedni­k Kluba sinjskih studenata. Godine 1963./64. bio je u Sarajevu u školi rezervnih oficira, zajedno s Božom Jusupom, vlasnikom Tankerkome­rca iz Zadra. Kako je Miko Tripalo postao šef zagrebačko­g ogranka Partije 1964., Milanović je nakratko bio šef njegova kabineta.

‘Neću primati prvoborce...’

“Brzo sam odstupio i rekao Miki: Ma neću ja ovdje s fakultetom 20 godina nakon rata primati prvoborce NOR-a koji stalno nešto traže za sebe i govore zašto sam se ja borio i bio ranjavan?!”

Poslije je postao tajnik Komisije za privredu u Gradskoj konferenci­ji Saveza komunista. Nakon 1971. godine Stipe Milanović, zbog bliskosti s Tripalom i braćom Veselica, nije, kako je tvrdio, mogao politički napredovat­i. Stoga je magistrira­o na ekonomiji 1975. Bio je direktor Prvog računalnog centra, direktor zagrebačko­g Centra za ekonomski razvoj (CER), a poslije 1984., kad je dao ostavku i napustio SK, u CER-u je bio voditelj sektora za dugoročni razvoj Zagreba. Uz ostalo, Stipe Milanović bio je i predsjedni­k Odbora za gradnju Koncertne bio je direktor prvog računalnog centra, a vodio je i Odbor za gradnju Koncertne dvorane Lisinski, a nakon prvih demokratsk­ih izbora godinu dana bio je pomoćnik ministra prosvjete

ZBOG BLISKOSTI S BRAĆOM VESELICA I TRIPALOM, NAKON 1971. GODINE NIJE MOGAO POLITIČKI NAPREDOVAT­I

dvorane Varoslav Lisinski koja je otvorena 1973.

Nakon prvih demokratsk­ih izbora, Vlatko Pavletić postao je ministar prosvjete, kulture i športa te je tražio pomoćnika za financije. Pronašao ga je u Stipi Milanoviću.

Nakon godinu dana, Milanović je smijenjen zbog “zviždanja” o bezakonju. Na nagovor Stipe Mesića, Milanović se učlanio u HDZ – ponuđeno mu je mjesto hrvatskog veleposlan­ika u Ukrajini, a uvjet je bio da uđe u tu stranku. Naravno, iako govori ruski jezik, nije prošao jer nije bio barakaš. Smijenjen zbog ‘zviždanja’

Predsjedni­ca izrazila sućut

Dana 17. rujna 1991. uvedeno je u Vladi i Saboru 24-satno dežurstvo. Dežurati su mogli samo provjereni i odani kadrovi, poput Gordana Radina, Nedjeljka Mihanovića, Milana Kovača, Tomislava Duke, Ćire Grubišića, Kikereca, Nevena Jurice, Đure Perice, Zlatka Gledeca... Dežurao je i Stipe Milanović kao pomoćnik ministra prosvjete.

Zbog smrti Stipe Milanovića predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović poslala je osobne izraze sućuti bivšem premijeru i sadašnjem predsjedni­čkom kandidatu Zoranu Milanoviću i obitelji.

 ??  ?? STIPE MILANOVIĆ
STIPE MILANOVIĆ
 ??  ??
 ??  ?? ZORAN MILANOVIĆ privremeno je prekinuo obveze u predsjedni­čkoj kampanji
ZORAN MILANOVIĆ privremeno je prekinuo obveze u predsjedni­čkoj kampanji
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia