Večernji list - Hrvatska

Novi smartfoni Huaweija ostat će bez Googleovih aplikacija

U (ne)milosti administra­cije Hoće li kineski tehnološki div i njegov najnoviji smartfon MATE 30 postati prva velika kolateraln­a žrtva trgovinsko­g rata velikih sila bit će jasno 18. rujna

- Tanja Ivančić

Google će najnovijoj liniji Huawei mobitela – Mate 30 i Mate 30 Pro, koji svoju svjetsku premijeru imaju zakazanu za 18. rujna u Münchenu, uskratiti svoje aplikacije poput Google Playa, Gmaila, Google Mapsa..., piše Bloomberg. Prva kolateraln­a žrtva trgovinsko­g rat Sjedinjeni­h Država i Kine bit će Huawei Technologi­es Co.

Na čekanju 130 zahtjeva

Trumpova administra­cija nekoliko je puta nagovijest­ila da će ublažiti sankcije Huaweiju ostavljaju­ći neizvjesno­st u mogućnosti da radi s američkim dobavljači­ma čipova i softvera.

Google je sada rekao da njegove licenciran­e aplikacije neće biti na sljedećem uređaju, prenosi Bloomberg. Naime, nisu odgovorili na pitanje ni jesu li zatražili izuzeće. No i da jesu, kako piše Reuters američko ministarst­vo trgovine zaprimilo je ovaj tjedan više od 130 zahtjeva tvrtki za dozvole za prodaju američke robe kompaniji Huawei, ali nijedna im nije odobrena.

Za Huawei, je to veliki udarac koji bi mogao u potpunosti potopiti očekivanja prodaje Mate 30 na tržištima izvan Kine. Procjene su bile da bi učinak crne liste mogao rezultirat­i padom prodaje od 40 do 60 posto u inozemstvu, te da će ukupni prihodi biti manji 10 milijardi dolara.

“Huawei ne može opstati izvan Kine kao brend bez Googleovih aplikacija i usluga”, izjavio je Anshel Sag, analitičar mobilne industrije u tvrtki Moor Insights & Strategy.

Za Huawei koji ih ne nudi svojim kupcima, to će biti veliki minus. Androidova glavna privlačnos­t upravo jest njegov ekosustav aplikacija, bez trgovine Google Play, koja je i sama licenciran­a Googleova aplikacija, Mate 30 postaje gotovo beskorista­n.

Hoće li se Trump predomisli­ti

Kada se radi o ostalim Huaweijevi­m mobitelima, oni ne bi, bar za sada, trebali osjetiti ovaj Googleov udar i trebali bi imati sve kao i do sada, ono što će uslijediti jest da neće biti novog osvježenja Androida, odnosno da neće moći instalirat­i nove verzije.

Sjedinjena Države jesu produžile rok od 90 dana do konačnog ukidanja trgovinske razmjene Huaweija i SAD, taj rok ističe sredinom studenoga.

U međuvremen­u trebali bi se odviti novi razgovori na relaciji SAD - Kina. A ako se prevrtljiv­i američki predsjedni­k Trump ne predomisli Mate 30 bit će lansiran bez Googleovih licenciran­ih aplikacija, što je iznimno veliki udar na ovog kineskog tehnološko­g diva.

U politici je sve moguće u 20 dana, smatra Marko Rakar, analitičar.

– Predstavlj­anje novih mobitela Huaweija je zakazano i jedino ako se ne održi znat ćemo da je Google doista morao poslušati Trumpa i ukinuti im aplikacije. Kinezi imaju niz aduta koje koriste u pregovorim­a, Huawei je tek kolateral i američki adut.

Manipulaci­je valutom, nametanje vlastitih carina, prodaja američkog duga, sve su to pregovarač­ki alati Kine koji se uvode u optjecaj. Za sada, po Huawei, situacija je loša, no i oni imaju svojih alata poput vlastitog HarmonyOS-a, i vjerujem da su računali na sve scenarije – kazuje Marko Rakar.

BEZ TRGOVINE GOOGLE PLAY MOBITEL MATE 30 POSTAJE GOTOVO BESKORISTA­N

 ??  ?? POTOP Hoće li Mate 30 i Mate 30 Pro ugledati europske police i korisnike ili će uslijed američke zabrane morati biti odgođeno predstavlj­anje najnovijih uzdanica Huaweijeve kolekcije smartfona
POTOP Hoće li Mate 30 i Mate 30 Pro ugledati europske police i korisnike ili će uslijed američke zabrane morati biti odgođeno predstavlj­anje najnovijih uzdanica Huaweijeve kolekcije smartfona
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia