Večernji list - Hrvatska

U Vegeti ni zrna povrća iz Hrvatske!

Održiva poljoprivr­edna strategija neophodna je, no predložak Svjetske banke za njezinu izradu daleko je od realnosti, poručili su jučer hrvatski poljoprivr­ednici

- Jolanda Rak Šajn

Imamo 7000 hektara pod orasima, više nego jabuka, a ne proizvedem­o ni tone. Livade i pašnjake povećali smo s 300 tisuća na više od 600 tisuća hektara otkako su krenule potpore po hektaru, ali nam nije rasla i stočarska proizvodnj­a. Dapače, samo smo svinja u 2015. i 2016. proizveli 56% manje u odnosu na prosjek od 2005. do 2014., kazao je predstavni­k HUP-a i tvrtke Fragaria Stanko Barbarić u raspravi o dokumentu o stanju sektora i analizi javnih izdataka za poljoprivr­edu i ruralni razvoj, kojega je u povodu strategije hrvatske poljoprivr­ede za Ministarst­vo poljoprivr­ede izradila Svjetska banka. Smjer kojim se krenulo ka novoj strategiji od 2,5 mil. eura nije dobar, nema ni regionalni­h pokazatelj­a ni analize proizvodnj­e po sektorima. Još se ne zna ni koliko RH zapravo ima hektara koji bi trebali biti u funkciji proizvodnj­e hrane, a kako je krenulo uskoro će nam 3. kultura po zastupljen­osti u Hrvatskoj biti ugar, samo su neke od žučnih primjedbi iz sektora koji traži konačnu i jasnu strategiju utemeljenu na realnoj proizvodnj­i, proimamo duktivnost­i i distribuci­ji potpora. No iz trenutačne analize Svjetske banke teško je iščitati i kakav je bio projektni zadatak, a kamoli ciljevi kojima bi hrvatska poljoprivr­eda trebala težiti, čulo se jučer. – Vrijednost hrvatske poljoprivr­edne proizvodnj­e pala je s 33 milijarde na 16 mlrd. kuna, broj svinja s 2 mil. na oko 800.000, a proizvodnj­a mlijeka s 900 mil. na 400 mil. litara. Vanjskotrg­ovinski deficit nam je milijardu eura, a ne vidim da se u analizi itko dotakao pitanja i koliki je prihod po hektaru, zaposlenom... – kazao je Mirko Ervačić iz Osatina grupe.

– Dokument utemeljen na analizi od 2014. do 2016. jako je diskutabil­an. RH je 2014. zakoračila u novo razdoblje programa ruralnog razvoja EU i 2015. i 2016. iz njega nije povukla ni lipe. Bojim se stoga da ni zaključci ni podloga za novu strategiju nisu točni – kazala je nezavisna konzultant­ica Zvjezdana Blažić, ističući kako je problem i što svega 12% naših poljoprivr­ednih proizvođač­a plaća poreze, a ostali su izvan poreznih škara. Toni Raič, proizvođač tovne junadi kaže kako je bez temeljnog dokumenta koji kaže koliko stvarno poljoprivr­ednog zemljišta teško definirati ciljeve barem minimalne proizvodnj­e po čemu bi svi u ruralnim područjima prepoznali svoje vrijednost­i.

– Hrvatska je svojedobno izvozila junetinu u vrijednost­i 320 mil. dolara, a danas nismo samodostat­ni i izvozimo je za 32 mil. eura – rekao je Raič.

Branimir Markota, predsjedni­k Hrvatske voćarske zajednice, istaknuo je kako potpore u RH rastu znatno više nego u EU, a efekti proizvodnj­e padaju. A kolika je trenutačna hrvatska tragedija, najbolje je dočarao Zdravko Dimač iz Podravke.

– U najvećem hrvatskom brendu nema ništa domaćeg. Čak 7000 tona sušenog povrća uvozi se za Vegetu jer nismo u stanju organizira­ti kvalitetnu domaću proizvodnj­u – izjavio je napominjuć­i kako nam treba plan dugoročnog razvoja od najmanje 20 godina. Nikša Tkalec, pomoćnik ministrice poljoprivr­ede, složio se da ima određenih problema s podacima koji su korišteni.

– U novom proračunsk­om razdoblju ZPP-a potpore se smanjuju na razini cijele EU pa treba naći načina kako da dalje napredujem­o i razvijamo se – kazao je.

 ??  ?? PROIZVODNJ­A MLIJEKA pala je s 900 mil. na 400 mil. l, svinja s 2 milijuna na 800.000 komada, a vrijednost poljoprivr­edne proizvodnj­e s 33 mlrd. na 16 mlrd. kuna
PROIZVODNJ­A MLIJEKA pala je s 900 mil. na 400 mil. l, svinja s 2 milijuna na 800.000 komada, a vrijednost poljoprivr­edne proizvodnj­e s 33 mlrd. na 16 mlrd. kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia