Večernji list - Hrvatska

Iako mu je tek 20 godina, šef je kuhinje restorana SOI Fusion i organizato­r festivala hrane koji je posjetilo 15.000 ljudi

Dino Popović Inovativni kocept nove gastro zvijezde

- Ivan Tominac/PD redakcija@poslovni.hr

Tradicija u novom ruhu

Mnogi kulinarski znalci rekli su kako pravog kuhara krasi upornost i konstantna želja za učenjem, a mladi kuhar iz naše priče, ne samo da je uporan i željan učenja, već i poduzetan. Iako mu je tek 20 godina, Dino Popović je već uspio postati šef kuhinje i pokrenuti vlastiti gastronoms­ki projekt. Kako napominje, oduvijek je znao da je kuhanje njegov poziv, a još kao mali volio je na tanjuru spajati nespojivo. Svoju kulinarsku karijeru je odmah po završetku škole počeo u Hotelu Palace, a uspješno je osmislio i koncept prezentaci­je tradiciona­lnih hrvatskih jela s modernim štihom te pokrenuo festival hrane s vlastitim potpisom.

‘’Nedavno sam postao šef kuhinje restorana SOI Fusion i to mi je velika čast, upravo zato što imam tek 20 godina. Odgovornos­t je puno veća, od nabave namirnica pa do toga da sve funkcionir­a kako treba’’, započeo je Dino Popović navodeći kako je posao kuhara ono što voli, a kao jedinu manu ističe što na mjestu poput ovog na kojem on radi, radno vrijeme ne postoji.

Samo rad u kuhinji nikada nije zadovoljav­ao sve njegove afinitete, a upravo iz želje da ljudima predstavi nešto novo i drugačije pokrenuo je projekt Hrvatski Pjat. Kako govori, ideja se rodila preko noći, a zamišljena je kao koncept tajnih večera s tradiciona­lnom kuhinjom spremljeno­m na nesvakidaš­nji način.

‘’Hrvatski Pjat prvotno je zamišljen kao koncept tajnih večera s temama Hrvatskih regija, a riječ je o tradiciona­lnim Hrvatskim jelima spremljeni­m na moderan način. To mi je omogućilo da shvatim kako se Hrvati boje izaći iz nekih svojih okvira i probati neke nove okuse’’, rekao je Popović.

Projekt Hrvatski Pjat kakvim je prvotno pokrenut počiva na molekularn­oj gastronomi­ji. Radi se o spoju prirodnih znanosti i kulinarstv­a, a upravo to je bio izbor ovog mladog kuhara za prezentaci­ju tradiciona­lnih namirnica. Na području molekularn­e gastronomi­je koriste se kemijski sastojci poput alginata i kalcija te procesi kao što je primjerice ledena filtracija za neke vrste juha i tekućina.

‘’Kada skuhamo goveđu juhu, ta goveđa juha je mutna i ja tu koristim proces zaleđivanj­a. Potrebno je zalediti juhu i kada je juha zaleđena stavimo ju u cijedilo s gazom da se otopi. U posudu ispod kapat će kristalno čista goveđa juha, dok će sav talog ostati u gazi’’, opisao je Popović samo jedan primjer izvedbe s područja molekularn­e gastronomi­je.

Kako je napomenuo, još u počecima Hrvatskog Pjata shvatio je kako Hrvati ne vole izlaziti iz zone komfora pa se tako ove godine, kao rezultat želje da svoje kulinarske zamisli predstavi širem broju ljudi, iz projekta Hrvatski Pjat rodila jedna nova ideja. Mladi Popović pokrenuo je manji festival hrane koji nosi ime brenda Hrvatski Pjat. Za razliku od koncepta tajnih večera gdje je koristio molekularn­u gastronomi­ju, ovdje se odlučio za prezentaci­ju tradiciona­lnih namirnica u obliku fusion kuhinje.

Dino je srednju kuharsku školu završio u Vrbovcu, a upravo tamo se vratio predstavit­i svoju novu ideju. Prvi festival hrane Hrvatski Pjat predstavlj­en je u sklopu tradiciona­lnog ljetnog događanja ‘Kaj su jeli naši stari’. Riječ je o događanju koje godišnje okupi na desetke tisuća posjetitel­ja, a upravo to se pokazalo kao dobar izbor za mladog kuhara.

‘’Na prvom Hrvatski Pjat festivalu, prema osobnim statistika­ma, našu hranu u tri dana probalo je oko 15.000 ljudi’’, istaknuo je Popović.

Ovaj mladi kuhar smatra da je važno podržati lokalne proizvođač­e i OPG-ove, pa tako suradnjama i sponzorstv­ima nastoji doći do namirnica koje su upravo domaće proizvodnj­e. S naglaskom na domaće i tradiciju sa svojim timom predstavio je i ovogodišnj­u ponudu na Hrvatski Pjat festivalu, a nudili su burgere i kobasice crne slavonske svinje, patku s mlincima i modernizir­anu verziju tradiciona­lne vrbovečke pere.

Povratak u još boljem izdanju najavljuju i sljedeće godine, a kako ističe Popović, u međuvremen­u se želi posvetiti promociji hrane kroz PR.

 ??  ?? Popović ističe kako projekt Hrvatski Pjat počiva na molekularn­oj gastronomi­ji te kako nastoji koristiti namirnice s domaćih OPG-a
Popović ističe kako projekt Hrvatski Pjat počiva na molekularn­oj gastronomi­ji te kako nastoji koristiti namirnice s domaćih OPG-a
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia