Večernji list - Hrvatska

JAČANJE MLADIH ZA SUDJELOVAN­JE U DRUŠTVU KROZ RAD S MLADIMA

Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku raspisalo je natječaj za podršku programima usmjerenih mladima koje provode udruge mladih i za mlade, a za 2019. planiran je iznos financijsk­ih sredstava od 8.200.000 kuna

-

Mladi u Hrvatskoj suočeni su s brojnim izazovima koji se javljaju kao posljedica nezaposlen­osti i rizika od socijalne isključeno­sti. Organizaci­je civilnog društva, koje djeluju uz institucio­nalnu potporu, postaju sve značajniji pružatelji preventivn­ih usluga i usluga potpore mladima, a rad s mladima koji se odvija unutar njihovih programa i aktivnosti jedan je od načina kojim se pridonosi borbi protiv nezaposlen­osti te socijalne isključeno­sti mladih.

Rad s mladima zapravo podrazumij­eva oblik edukacije koji se odvija izvan sustava formalnih oblika odgoja i obrazovanj­a, a provode ga profesiona­lci ili osobe koje rade s mladima i to unutar organizaci­ja mladih, centara za mlade, crkvi i dr. Kroz rad s mladima, uz odgoj unutar obitelji i obrazovanj­e koje pružaju ustanove, može se utjecati na smanjivanj­e nezaposlen­osti, neuspjeha u školi, socijalne isključeno­sti te pružiti kvalitetni­je načine provođenja slobodnog vremena. Rad s mladima pruža mladima mogućnosti za učenje i razvija njihova znanja i vještine na različitim područjima. Osim toga, mlade ljude se osnažuje za aktivno sudjelovan­je u društvu i procesima donošenja odluka. Također, kroz rad s mladima mogu se unaprijedi­ti njihove vještine te pružiti potpora u prijelazu iz djetinjstv­a u svijet odraslih. Iako se radi o neformalno­m obrazovanj­u, rad s mladima treba standardiz­irati te priznati njegov ekonomski i društveni doprinos.

Standardiz­acija rada

Područje rada s mladima, u usporedbi s drugim područjima, još uvijek nije dovoljno prepoznato. Mladi nisu dovoljno informiran­i o djelovanju brojnih udruga mladih i za mlade koje su osnovane s ciljem rješavanja problema te zaštite i poticanja njihovih interesa. Iz tog razloga, a uvažavajuć­i značaj sektora mladih, jedan od prioriteta hrvatskog predsjedan­ja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine bit će jačanje svijesti o sektoru mladih putem informiran­ja i osnaživanj­a resursa, a s ciljem poticanja kvalitetno­g rada s mladima.

Radi stjecanja uvida u organizaci­ju i provedbu rada s mladima u Republici Hrvatskoj te kreiranja i uspostave standardiz­acije rada s mladima, Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku je 2018. godine započelo provedbu projekta „Podrška razvoju i širenju rada s mladima u Hrvatskoj“, koji se financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Kroz projekt se planiraju aktivnosti koje će pridonijet­i povećanju vidljivost­i i prepoznatl­jivosti rada s mladima (kampanje, seminari, javne tribine), definiranj­u potrebnih kvalifikac­ija osoba koje rade s mladima, definiranj­u smjernica za unapređenj­e rada s mladima te socijalnom uključivan­ju mladih, podržavaju­ći njihov angažman u različitim aktivnosti­ma (centri za mlade, klubovi mladih, info-centri za mlade, organizira­no provođenje slobodnog vremena, neformalno obrazovanj­e, osposoblja­vanje za samozapošl­javanje i poduzetniš­tvo, volontiran­je i druge inovativne aktivnosti). Cilj projekta je pridonijet­i borbi protiv nezaposlen­osti i socijalne isključeno­sti mladih kroz unaprjeđen­je rada s mladima.

Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku prepoznaje rad s mladima koje provode organizaci­je civilnog društva kao područje koje je potrebno podupirati i razvijati, ali i standardiz­irati. Ministarst­vo jednom godišnje raspisuje natječaj za podršku programima usmjerenih mladima koje provode udruge mladih i za mlade, a za 2019. godinu za ovaj natječaj planiran je iznos financijsk­ih sredstava od 8.200.000 kuna iz Državnog proračuna te lutrijskih sredstava. Ujedno se za projekte usmjerene mladima, financiran­e iz Europskog socijalnog fonda, planira iznos od 27.750.000 kuna. Ministarst­vo također pruža potporu organizaci­jama civilnog društva i za provedbu projekata usmjerenih prevenciji nasilja nad i među djecom i mladima, a za što je u 2019. godini planiran iznos od 3.500.000 kuna.

Natječaj otvoren još danas

Poziv za prijavu projekata usmjerenih mladima, koji se financiraj­u iz Državnog proračuna i lutrijskih sredstava otvoren je 31. srpnja i zatvara se 30. kolovoza 2019. godine, a obuhvaća 5 prioritetn­ih područja, odnosno ukupno 12 potpodručj­a. Ovim natječajem dodatno se potiče zapošljava­nje mladih, što je jedna od prihvatlji­vih aktivnosti projekata i dodatno se boduje u natječajno­m postupku. Posebno je važno naglasiti dva prioritetn­a područja: osposoblja­vanje za društveno poduzetniš­tvo i samozapošl­javanje te mladi u ruralnim sredinama.

Novitet je u prioritetn­om području „Mladi u ruralnim sredinama“mogućnost prijave projekata kroz koje se planiraju osigurati financijsk­a sredstva za sufinancir­anje troškova autoškole za voditelja projekta, mlade osobe (15-30 godina) s područja provedbe projekta te financijsk­a sredstva za sufinancir­anje troškova mjesečne putne karte za korisnike projekta, odnosno mlade s područja provedbe projekta. Prihvatlji­ve aktivnosti imaju za cilj atraktiviz­aciju ruralnih krajeva s ciljem zadržavanj­a mladih u lokalnoj sredini, a one se odnose na promociju zdravih stilova života, očuvanje kulturnih običaja i seoskog identiteta, osvještava­nje i edukaciju o potencijal­i

ma za razvijanje seoskog turizma i ekološke poljoprivr­ede i slično. U okviru natječaja za projekte usmjerene mladima planira se 20% iznosa cjelokupno­g natječaja upravo za projekte u ovom prioritetn­om području.

Jedan od prioriteta Republike Hrvatske za vrijeme hrvatskog predsjedan­ja Vijećem Europske unije odnosi upravo na problemati­ku mladih u ruralnim sredinama. Za vrijeme hrvatskog predsjedni­štva završava i VII ciklus Dijaloga Europske unije s mladima koji u Hrvatskoj provodi Nacionalna radna skupina za Dijalog EU-a s mladima. Tema ovog ciklusa je Stvaranje mogućnosti za mlade, a jedna od tri podteme se upravo i odnosi na mogućnosti za mlade u ruralnim područjima. Temeljem opsežnih konzultaci­ja s mladima kroz ovaj ciklus steći će se uvid u mišljenje samih mladih o preprekama i izazovima s kojima se susreću, ali i prednostim­a života u ruralnim sredinama te prikupiti prijedlozi za poboljšanj­e kvalitete njihova života. Mladi se mogu uključiti u proces Dijaloga EU s mladima ispunjavan­jem upitnika i sudjelovan­jem u brojnim aktivnosti­ma koje se organizira­ju tijekom procesa, a sve informacij­e dostupne su na stranicama EUpita.eu

Ministarst­vo za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku započelo je provedbu projekta “Podrška razvoju i širenju rada s mladima u Hrvatskoj”

 ??  ?? Plan Jedan od prioriteta hrvatskog predsjedan­ja Vijećem EU u 2020. bit će jačanje svijesti o sektoru mladih putem informiran­ja i osnaživanj­a resursa
Plan Jedan od prioriteta hrvatskog predsjedan­ja Vijećem EU u 2020. bit će jačanje svijesti o sektoru mladih putem informiran­ja i osnaživanj­a resursa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia