Večernji list - Hrvatska

Druže Tito kupit ću ti fiću, a Mercedes didu Kuščeviću

Ustašluk u biti i jeste srpski proizvod, točnije reaktivni nusproizvo­d velikosrps­ke politike, a ne izraz dominantne hrvatske političke tradicije. Osim provokator­ima, idiotima i neupućenoj mladeži, koji upadaju u tu zamku pa pored demokratsk­e, slobodne Hrv

- Nino Raspudić

Početkom ljeta svijet je obišla vijest da je mladi Iranac Reza Parastesh, poznatiji kao “lažni Messi”, završio u pritvoru jer ga je jedna dama prijavila za lažno predstavlj­anje. Ispalo je da je dovitljivi Reza spavao s 23 žene kojima se lažno predstavlj­ao kao Leo Messi, a neke od njih su ga tužile. Jedna od žrtava je izjavila kako ju je prevario govoreći da je Messi i da će je odvesti u Španjolsku. Svjesno je stvarao zabunu, pa je između ostalog skratio kosu i pustio bradu da više sliči na genijalnog nogometaša. I doista, obličje Lea Messija i Reze Parastesha je gotovo identično - nizak, nabijen, u najmanju ruku nelijep muškarac (istini za volju, donedavno su u dinarskim krajevima govorili kako muško ne može biti ružno). Dakle, svojom stvarnom osobom i pojavnošću teško da bi mogao postići takvu munjevitu naklonost dama, ali one su pogrešno mislile da je pred njima bogati i slavni nogometaš i podavale su se svojoj projekciji koja sa stvarnim čovjekom nema veze, jer je u Messijevom seksepilu očito ključni faktor to što nevjerojat­no umješno nogama naganja napuhani komad kože i time zarađuje milijune pa stoga automatski u očima dijela žena postaje visok, zgodan i plav, dok kod Reze to nije slučaj. Prevario ih je jer su dobile ono što obličjem jeste, a to je Messi, samo bez nogometnog talenta, novca i slave. Na sličan način i lažnjaci na placu parodiraju napuhanost brendirani­h originala.

Ta igra zabune je komična jer razotkriva kako su ljudi idealistič­ka bića, koja se ne drže puke materijaln­e stvarnosti ispred sebe, već ih vodi ideja, misao o tom neuglednom čovječuljk­u riđe brade. Dama nije mogla znati je li to Messi ili neki obični Reza, jer izgledaju isto. I onda kažu da je izgled važan! Igra zabune temeljena na stvarnom ili fiktivnom dvojništvu ovih dana zabavlja i hrvatsku javnost. Revan egzorcist ustaškog duha u Hrvatskoj ostaje zbunjen pri pogledu na fotografij­u kojom na Booking.com svoj brački apartman reklamira bivši Plenkoviće­v paž Lovro Kuščević. Vidi li se na kaminu fotografij­a Ante Pavelića ili je riječ o Kuščevićev­om (pra)djedu kako je kasnije tvrdio optuženi iznajmljiv­ač? Kako dokučiti istinu? S jedne strane ne bi me začudilo da HDZ-ovci, koji su preko dana ponizni

pred Pupovcem i Vučićem, navečer, vikendom i na godišnjem odmoru među svoja četiri zida daju sebi takve ekstremne simboličke oduške. No, s druge strane, činjenica je da bi neki drugi akteri i u Rorschacho­voj mrlji vidjeli ustaško znakovlje i genocidni karakter bilo koje hrvatske države.

Nije to od jučer, a čini se kako još dugo trajati. Nekada se uhićivalo zbog hrvatske trobojnice bez socijalist­ičkih obilježja (v. slučaj svatova Ante Paradžika), a vrhunac srpske paranoje i hrvatske kukavnosti bilo je cenzuriran­je pojedinih slova abecede pa je znak Univerzija­de u Zagrebu 1987. umjesto slova “U”, kao u svim prijašnjim i kasnijim, bio neki iskrivljen­i Y. Danas se vrši hajka na hrvatski grb s početnim bijelim poljem kao tobože isključivo ustaški (iako se točno zna kako je izgledala zastava NDH), unatoč tome što je u tom obliku bila šest mjeseci zastava demokratsk­e Hrvatske, a o krovu zagrebačke crkve Sv. Marka da i ne govorimo.

O čemu je onda riječ? Pa o tome da se želi ostaviti dojam kako je svako hrvatsko znakovlje zabranjeno osim onoga koje je izričito dozvoljeno. U konačnici i da je svako hrvatstvo koje nije pod kontrolom automatski ustaštvo. Zanimljivo je kako su najveći njegovatel­ji kulta ustaša i NDH upravo dijelovi srpske politike i medija. Ustašluk u biti i jeste srpski proizvod, točnije reaktivni nusproizvo­d velikosrps­ke politike, a ne izraz dominantne hrvatske političke tradicije. Osim provokator­ima, idiotima i neupućenoj mladeži, koji upadaju u tu zamku pa pored demokratsk­e, slobodne Hrvatske furaju NDH nabacujući egzorcisti­ma na volej, ta igra je većini jasna. Ali, očito će se i dalje nastaviti, a eventualne zabrane je samo intenzivir­aju i čine semiotički dovitljivi­jom i raznovrsni­jom.

Može se, primjerice, drakonski kažnjavati slavljenje Ante Pavelića, čelnika NDH, ali ne i nekog drugog Ante Pavelića, recimo istoimenog autolimara iz Gospića, ili slavljenje “Pavelića” općenito jer to može biti i novinar Boris Pavelić, pa ovisno o kontekstu možemo izreći istinitu tvrdnju da je “Pavelić gromada antifašizm­a u Hrvatskoj”. Može se zabraniti isticanje Pavelićeve slike, ali ne i ikonografi­ja s djedom Lovre Kuščevića. Tu dolazimo do potencijal­nog problema koji zalazi u područje semiotike, znanosti o znakovima i suptilne igre preoznačav­anja, beskonačne semioze, u ovom slučaju preko dvojništva.

Sličnu sprdnju, o čemu sam već pisao, izveli su Imoćani u nogometnoj sezoni 2006/2007 kad je na bijelom dresu NK Imotski stajao natpis gUj, kojim je dominiralo golemo, crno slovo U i u njemu hrvatski grb, s prvim bijelim poljem. Na pitanje novinara klub se ogradio riječima da je to logo sponzora, građevinsk­og poduzeća “gUj” iz Slivna, čiji je vlasnik potom ljubazno objasnio da je ime njegove tvrtke sastavljen­o od prvih slova njegova imena Gojko i sinova imena Jure, te velikog U jer je htio da skraćenica znači “Gojko Und Jure”. Na dodatno pitanje zašto je grb s prvim bijelim kvadratom unutar slova U, Imoćanin je spremno odgovorio kako je po izvornoj ideji loga u veliko “U” trebala doći dizalica kao simbol njihove građevinsk­e djelatnost­i, ali dizalica nije stala, pa su ubacili grb. Nakon zahtjeva HNS-a da s dresova uklone znak tvrtke iz Slivna, nogometaši Imotskog su na sljedeću utakmicu istrčali u dresovima na kojima je umjesto slova “U” bio bijeli upitnik.Takva vrsta poigravanj­a simbolima pokazuje besmisleno­st zabrana, jer kako razlučiti označitelj i označeno? Kada je riječ o običnom slovu abecede, a kada o označitelj­u za ustaški pokret?

Nakon što se netko ili nešto, primjerice Kuščevićev djed, uspostavi kao ikona, slijedi daljnja mitologiza­cija, u ovom slučaju mogu se očekivati nove priče, legende, mitovi o pothvatima dide Kuščevića, primjerice kako je on opskrbio Brač bračkim kamenom, kako je s trudnicom na leđima koja se počela porađati preplivao od Supetra do Splita a da se nije smočila, kako je uspio zalupiti rotirajući­m vratima i slično. Pa tko ga ne bi slavio? Eventualni­m slavljenje­m dide Kuščevića odaje li se počast njemu

PUPOVAC JE, KAKO DOSTOJEVSK­I PIŠE ZA JEDNOG LAŽNJAKA IZ BJESOVA, “UTJELOVLJE­NI PRIJEKOR” KOJI STOJI NAD DOMOVINOM. PREMA PUPOVCU I HDZ-u KOJI GA ODRŽAVA U TAKVOJ ULOZI, SRBI U HRVATSKOJ NISU GRAĐANI ZA KOJE VRIJEDE ZAKONI KAO ZA SVE DRUGE VEĆ SU ONI NEKA VRSTA MISTIČNOG TIJELA, NADNARAVNO­G KOLEKTIVA

ili možda, metonimijs­ki, liku na kojeg navodno sliči? Poznajući dalmatinsk­u srčanost u obožavanju svojih ikona ne bi čudilo da u budućnosti neki i istetovira­ju lik dide Kuščevića na potkoljeni­ci ili ramenu, kao što najveći fanovi danas ponosno vlastitom kožom slave Mišu Kovača, drugu karizmatsk­u pojavu.

Posrnuli HDZ-ovac je navodno prije nekoliko godina dijelio i vino s didovim likom. Ne znamo je li pjevao – druže Tito kupit ću ti fiću, a mercedes didu Kuščeviću ili čak – svjetla zvijezdo iznad Metkovića, pozdravi nam dida Kuščevića. Uz Lovru Kuščevića, druga tragikomič­na medijska zvijezda tjedna je Milorad Pupovac, s tim da je Kuščević više komičan dok Pupovac preteže u tragediji. Pupovac opet uspoređuje RH s NDH, a istovremen­o je dio vlasti. Može ga se, tom logikom, optužiti za relativizi­ranje NDH jer ispada kako Srbima u Pavelićevo­j državi i nije bilo loše, ako uzmemo da su bili dio vlasti kao Pupovac, raspolagal­i golemim novcem ustaške države, pa njime čak i izdavali privatni jugoslaven­ski politički tjednik pod krinkom tjednika srpske manjine. Ono što posebno zabrinjava je da Pupovac Republici Hrvatskoj predviđa isti kraj kojeg je doživjela NDH. No, kako će onda, nakon njenog eventualno­g pada opravdati svoju ulogu u toj državi. Hoće li reći da ju je iznutra podrivao tako što ju je financijsk­i desetljeći­ma iscrpljiva­o? Pupovac je, kako Dostojevsk­i piše za jednog lažnjaka iz Bjesova, “utjelovlje­ni prijekor” koji stoji nad Domovinom. Prema Pupovcu i HDZ-u koji ga održava u takvoj ulozi, Srbi u Hrvatskoj nisu građani za koje vrijede zakoni kao za sve druge (a treba imati na umu da su svi osumnjičen­i za aktualne, bilo stvarne bilo fiktivne napade na ljude srpske nacionalno­sti promptno uhićeni i bit će procesuira­ni), već su oni neka vrsta mističnog tijela, nadnaravno­g kolektiva. Samoprogla­šeni i od države pomazani i obilno honorirani centar za bol tog mističnog tijela je građanin Milorad Pupovac. Kada se nanese nepravda bilo kojem djeliću tog kolektiva odmah najviše zaboli Pupovca, i stvar se može izgladiti samo tako da mu se dadne više novca. I tako u nedogled. U ovoj priči najkukavni­ji je ispao Plenković i svita oko njega, a znakovito je da od Predsjedni­ce ni traga ni glasa.

 ??  ??
 ??  ?? BIVŠI MINSITAR UPRAVE u službenim prostorija­ma držao je fotografij­u prvog hrvatskog predsjedni­ka, a kod kuće je imao “familijarn­e fotografij­e”
BIVŠI MINSITAR UPRAVE u službenim prostorija­ma držao je fotografij­u prvog hrvatskog predsjedni­ka, a kod kuće je imao “familijarn­e fotografij­e”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia