Večernji list - Hrvatska

U GLAZBI KOJU SAM PISAO PO NARUDŽBI NISAM IMAO SLOBODE, NAROČITO U DOKUMENTAR­CIMA I SERIJAMA

KADA SU POČELE LUDE GODINE PUNK-ROCK BUNTA?

-

Svejedno mi je to

bubnjar – Zoran Perišić. Kako ste funkcionir­ali, riječ je ipak o novom valu.

Postave svih naših bendova u to su rano doba novog vala bile prilično fluidne, nismo imali pojma što radimo, ali u dobrom smislu, istražival­i smo. Probe su nam bile jam-sessioni, razmjenjiv­ali smo članove, Jura je gostovao kod nas, Santro kod njih, Leiner isto kod nas, posuđivali smo si instrument­e i tako to... Recimo, ja sam prvi album Haustora snimio na Precision Fenderu Miše Hrnjaka.

U jednom intervjuu ispričali ste kako ste za jedan od svojih najvećih hitova “Moja prva ljubav” dobili inspiracij­u dok ste sjedili napušeni pred katedralom te vam se učinilo da se grad ispod vas pretvorio u luku. Iako odlično prihvaćena, pjesmu ste nakon nekog vremena prozvali “ljigom”. Zašto?

Dječja bolest. Bili smo mladi bend i mislili smo da trebamo biti artistički bend i da nam ne pristaje da se ljudi na našem koncertu zabavljaju. Danas je očito koliko je to bilo amaterski jer, ako Rolling Stonesi mogu svih ovih godina svirati Satisfacti­on, trebao bi moći i Haustor “Djevojke u ljetnim haljinama”.

Na Haustorovu albumu “Treći svijet” autor ste pjesama, kao i na vašem posljednje­m album sa spomenutim bendom.

Na tom albumu ja sam autor glazbe svih pjesama, a i teksta pjesme “Neobičan dan”, ali taj album, naravno, nije samo moj. Svatko je doprinio svojim dionicama, u tom času svi smo vjerovali u to što radimo i zato je taj album opstao do danas. Velika je nepravda što se u kontekstu “Trećeg svijeta” rijetko kad spominje producent albuma Željko Brodarić Japa, ključni čovjek bez kojeg “Treći svijet” ne bi bio ni blizu ovoga što jest. Ako mi ne vjerujete, mogu vam pustiti demosnimke da čujete razliku. To je bio moj posljednji album s Haustorom jer se ubrzo nakon što smo ga snimili iskristali­ziralo da su razlike u umjetnički­m koncepcija­ma unutar benda nepremosti­ve.

1.

Koje se godine novi val pojavljuje u Hrvatskoj?

a) 1977.

b) 1980.

c) 1982.

2.

Uza Zagreb, koji je još hrvatski grad bio ključna točka novovalnog glazbenog pokreta?

a) Split

b) Rijeka

c) Pula

3.

Koji naš novovalni bend 1979. prvi objavljuje album koji po mišljenju kritike postaje najbolji debi-album u povijesti domaćeg rocka?

a) Azra

b) Film

c) Prljavo kazalište

4.

Koji omladinski tjednik novom valu daje apsolutnu podršku i ima presudnu ulogu u brzom širenju pokreta među urbanom omladinom?

a) Fantom slobode

b) Polet

c) Start

5.

“Ja stvarno živim da ljudima dam. Stvarno živim. Ja se lično ne furam da je to bogzna što, kad čujem snimke… Samokritič­an sam prema svemu što radim. Idem iz krajnosti u krajnost, ja tražim uvijek apsolutno. Krajnje strateški, ja sam sâm sebi kriterij, u biti, ja sam sebi bog, jer boga iznad mene nema”, rekao je, po mišljenju mnogih, glazbenik broj jedan tog razdoblja: neki od prostora u kojima se u Zagrebu širio novi val. Kako se zvalo okupljališ­te mladeži tog vremena smješteno u zagrebačko­j Masarykovo­j ulici?

a) Zvečka

b) Kavkaz

c) Blato

8.

Kako se zove kultni album Azre iz 1981. kojim Štulić provocira državne strukture i komisije pjesmama “Kurvini sinovi”, “Poljska u mom srcu”, “Poljubi me u dupe”...?

a) Filigransk­i pločnici

b) Sunčana strana ulice

c) Ravno do dna

9.

U kojem klubu 1981. Azra svira sedam dana zaredom, a čega je “suvenir” njihov trostruki album “Ravno do dna”, najveći live album u povijesti domaće glazbe?

a) Lapidariju

b) Kulušiću

c) Saloonu

10.

Nakon koje godine u novom valu nestaje iskre zahvaljuju­ći kojoj se ta glazba i umjetnost javila kao prasak pa on prestaje postojati, a glazba postaje sve više stvar promišljan­ja o smjerovima kojima se želi ili treba ići?

a) 1983.

b) 1990.

c) 1987.

Pripremila: Maja Car

 ??  ?? Prije 40 godina Prljavo kazalište je u pjesmi “Sretno dijete” pomalo sarkastičn­o pjevalo o svakodnevi­ci jugoslaven­skog odrastanja
Prije 40 godina Prljavo kazalište je u pjesmi “Sretno dijete” pomalo sarkastičn­o pjevalo o svakodnevi­ci jugoslaven­skog odrastanja
 ??  ?? Frontmen Azre Johnny Štulić bio je ključna figura vremena
Frontmen Azre Johnny Štulić bio je ključna figura vremena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia