Večernji list - Hrvatska

POSTAVE NAŠIH BENDOVA U TO RANO DOBA NOVOG VALA BILE SU PRILIČNO FLUIDNE, NISMO IMALI POJMA ŠTO RADIMO

-

od kraja sedamdeset­ih. Daniela sam čak jedno vrijeme nagovarao da se pridruži Haustoru jer je bio odličan gitarist, bolji instrument­alist nego što je bilo tko od nas u to vrijeme bio, ali je to na moju veliku žalost odbio da bi se posvetio svom pozivu filmskog snimatelja.

Navodno ste iz Haustora otišli jer se s Darkom Rundekom niste mogli dogovoriti čija je zadnja, a iz Vještica jer su vam prestale biti izazov.

Slažem se po tom pitanju s Rundekom koji je jednom prilikom izjavio da nas dvojica jednostavn­o ne idemo skupa. Naša suradnja ipak je rezultiral­a pjesmama koje su opstale sad već četrdeset godina, što nije malo postignuće. A što se tiče Vještica, koliko god da mi je to bio moj pravi bend, suradnja s Maksom Juričićem i Borisom Leinerom bila je vrhunac moje dotadašnje karijere, u vrijeme kad sam otišao, zasitio sam se muzičarsko­g života i zaželio se opet pisati pjesme, što nisam mogao sjedeći na gajbama piva prije nastupa. Morao sam se pošteno izluftati pa sam otišao putovati.

Kako ste vježbali u prostoriji “Kugla glumišta”, koju ste dijelili s Azrom, ispočetka vam je na bubnjevima pomagao njezin bubnjar Boris Leiner, a onda vam se priključio prvi stalni

O počecima novog vala

Puno ste glazbe pisali i za dokumentar­ne i igrane filmove i serije, za kazalište, pa čak i za animirani film. Koliko se razlikuje stvaralačk­i proces?

U glazbi koju sam pisao po narudžbi nisam imao previše kreativne slobode, naročito kad je bila riječ o dokumentar­nim filmovima i serijama. Svejedno mi je to pružalo veliko zadovoljst­vo jer sam morao istraživat­i glazbu iz davnina ili iz dalekih krajeva.

Živjeli ste u Poljskoj, Češkoj, Portugalu, Južnoj Americi... No trenutačno ponovno živite u našoj metropoli gdje ste s novim bendom snimili prvi od planirana barem četiri albuma.

Rekli ste ključnu riječ, “snimili”. Materijal za sva četiri albuma odavno je gotov, većim dijelom je i aranžiran, samo ga treba snimiti, a to nije moguće dok ste na putu. To me na kraju i prisililo da se vratim u Zagreb.

a) Vlada Divljan

b) Darko Rundek

c) Johnny Štulić

6.

Koji riječki sastav stječe naslov “očevi punk pokreta’ s pjesmama poput “Moj život je novi val”, “Narodna pjesma’’, “Visokotira­žni mir”...?

a) Paraf

b) Pankrti

c) Šarlo akrobata

7. Kulušić, Lapidarij i Studentski centar samo su

 ?? DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL ?? Profesor Aleksandar Durman otkrio je prije 40 godina u Vinkovcima posudu za koju je tek nakon 20 godina utvrdio da znakovi na njoj predstavlj­aju – kalendar
DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL Profesor Aleksandar Durman otkrio je prije 40 godina u Vinkovcima posudu za koju je tek nakon 20 godina utvrdio da znakovi na njoj predstavlj­aju – kalendar

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia