Večernji list - Hrvatska

Tvrda desnica na svaki način želi spriječiti povorku ponosa u Sarajevu

-

U Bosni i Hercegovin­i traje velika polarizaci­ja zbog održavanja prve LGBT povorke koja je najavljena u Sarajevu 8. rujna.

I bošnjačka Stranka demokratsk­e akcije (SDA, čiji je predsjedni­k Bakir Izetbegovi­ć na slici u krugu) usprotivil­a se održavanju povorke ponosa tvrdeći da se time “unosi nered među građane glavnog grada BiH”. Konzervati­vna udruga Svjetlo, koja zagovara poštivanje islamskih propisa, pozvala je pak građane na mirnu šetnju u vrijeme održavanja parade kako bi se pokazalo neslaganje s njezinim održavanje­m. Zbog svih pritisaka, povorka bi mogla biti zabranjena, najavilo je ministarst­vo unutarnjih poslova Županije Sarajevo u kojoj se vlast podijelila oko održavanja ovoga skupa. Nakon što su iz političke stranke Narod i pravda predsjedni­ka Skupštine Županije Sarajeva Almedina Konakovića pozvali na otkazivanj­e povorke ponosa, njihov ministar unutarnjih poslova Admir Katica istaknuo je da skup nije dobio odobrenje za održavanje. – Neistinite su informacij­e da je izdana bilo kakva dozvola s obzirom na to da dozvola nije predviđena prema zakonu o javnom okupljanju Županije Sarajevo – rekao je Katica napominjuć­i kako postoji mogućnost da policijsko tijelo na temelju informacij­a kojima raspolaže donese odluku o zabrani održavanja ovoga skupa. Istodobno je premijer Županije Sarajevo Edin Forto poručio kako će učiniti sve da se povorka ponosa održi.

– Kao premijer županije učinit ću sve da svi građani i građanke ove županije budu ravnopravn­o tretirani, da imaju pravo na okupljanje i da uživaju zaštitu policije – naveo je Forto koji je član Naše stranke. Potporu održavanju prve povorke ponosa u BiH dao je i predsjedni­k Naše stranke Predrag Kojović, a ranije je to učinio i veleposlan­ik SAD-a u BiH Eric Nelson, koji se javno deklarira kao homoseksua­lac. Bez obzira na to je li ih privukao miris nečeg zanimljivo­g ili su se uplašili – neki psi pobjegnu iste sekunde kad s njih skrenete pogled.

U takvim situacijam­a najbolje je da ostanete mirni i ne dozivate psa paničnim glasom, savjetuju njemački stručnjaci koji kažu da psi mogu osjetiti paniku u vašem glasu te se uplašena životinja zbog toga može udaljiti. Umjesto da trčite za životinjom, najbolje je da ostanete na mjestu jer se psi često vrate kad nestane predmet njihova interesa. Ako vlasnik psa počne tražiti negdje drugdje, a pas se vrati na mjesto gdje je bio vlasnik, tek se tada pas može početi bojati. U idealnim uvjetima vlasnik bi trebao potražiti pomoć drugih pa jedna osoba može čekati na mjestu na kojemu je pas pobjegao od vlasnika, a drugi ga mogu potražiti. Često vaš ljubimac neće biti daleko, no uplašen je i neće izaći iz skloništa koje je pronašao. Ako se nakon nekog vremena životinja nije sama vratila, treba nazvati lokalna skloništa za pse i veterinare. Nakon toga slijedi postavljan­je postera sa slikom i opisom psa te vašim kontakt-podacima.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? SVAKI JE POČETAK TEŽAK U Zagrebu je održano 18 prideova (na slici 2017.), a tijekom prvog 2002. bilo je velikih izgreda
SVAKI JE POČETAK TEŽAK U Zagrebu je održano 18 prideova (na slici 2017.), a tijekom prvog 2002. bilo je velikih izgreda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia