Večernji list - Hrvatska

Osim Dinama, teško će nam klubovi doći do europskih skupina

- Robert Junaci

Svojom kvalitetom i velikim kadrom Dinamo može gurati na tri kolosjeka i biti uspješan u Europi, a u domaćem prvenstvu teško će mu se netko približiti

Dinamo zna kako igrati u kvalifikac­ijama za skupine europskih nogometnih klupskih natjecanja. Plavi su u posljednji­h 13 pokušaja u kvalifikac­ijama 12 puta ušli u europsku jesen, a to ni puno zvučnijim klubovima nije uspjelo. Dinamo je ovog ljeta sedmi put ušao u Ligu prvaka. Nećemo sad o skupini s Manchester Cityjem, Šahtarom i Atalantom, ne znamo kako će Dinamo proći u toj skupini, ali uvjereni smo da momčad Nenada Bjelice neće biti kanta za napucavanj­e, a nadajmo se da će ostvariti želju i kroz tu neugodnu skupinu izboriti još jedno europsko proljeće.

Dinamo će tako ponovno igrati na tri kolosijeka, a Bjelica će sa svojim velikim i jakim igračkim kadrom pokušati na sva tri napraviti željeno, prezimiti u Europi, osvojiti prvenstvo i kup. No, prvi je cilj napravio, prvu želju ostvario ulaskom u Ligu prvaka. Ponovno su plavi uspješno prošli kvalifikac­ije do skupine, prvu su s ukupnih 5:0 izbacili Saburtalo pa s 4:1 Ferencvaro­s i na kraju s 3:1 Rosenborg.

Plavi će trajati

Kad se ti rezultati naslone na ono što je Dinamo napravio prošle sezone u Europskoj ligi, koja je ipak znatno slabija od ovoga što ih čeka, ali i na činjenicu da je u zadnjih 13 godina 12 puta uspješno prošao kvalifikac­ije (osim jednom protiv Skenderbeu­a), može se očekivati da će plavi biti jednako uspješni i u budućim kvalifikac­ijama.

Te sljedeće sezone naših pet klubova kreće u kvalifikac­ije, pola HNL-a imat će priliku boriti se za europsku jesen. Prije svega zahvaljuju­ći Dinamu koji je donio puno bodova za koeficijen­t, puno je prijašnjih godina doprinijel­a i Rijeka, ali bojimo se da ćemo pet klubova imati samo u tom jednom ljetu, da ćemo ponovno pasti na četiri kluba.

Ne vidimo u perspektiv­i tko bi od naših mogao, osim Dinama, proći zahtjevne kvalifikac­ije. Istina da je, nakon Dinama, Rijeka tu najbliža, no ni ona ove sezone nije uspjela, zapela je na Gentu, i ostala bez skupine.

Osijek je imao neugodnog suparnika, CSKA iz Sofije i bio je blizu prolaska, ali nije uspio i oprostio se od Europe, a svakako je najveće razočaranj­e Hajduk

TEŠKO DA MOŽEMO ZADRŽATI PET MJESTA ZA NAŠE KLUBOVE U EUROPI

koji je igrao protiv malteške Gzire, slavio u gostima 2:0, vodio kod kuće 1:0 i onda ispao.

Dva naša kluba pokazala su da imaju velikih problema s klubovima srednje kvalitete u kvalifikac­ijama za Europsku ligu, Hajduk je bolje i ne komentirat­i. Dinamo sa svojim trenerom i kadrom i dalje ostaje prvi favorit za naslov prvaka, no kako dva naša kluba na ljeto idu u kvalifikac­ije za Ligu prvaka, može se očekivati da će se za tu drugu poziciju boriti Rijeka, Osijek i Hajduk.

Teško je biti optimist

Sva tri kluba pojačala su se za ovu sezonu, doduše neka su pojačanja došla prekasno da bi pomogla u Europi, neka od njih na jednogodiš­njoj su posudbi (Bradarić u Hajduku i Andrijašev­ić u Rijeci) i zacijelo neće biti sljedećeg ljeta tu da pomognu u europskim kvalifikac­ijama.

Naš viceprvak imat će težak put do Lige prvaka jer se nalazi u dijelu ždrijeba gdje nisu prvaci, tako da može na drugoplasi­rane i trećeplasi­rane klubove jakih liga, a protiv takvih baš i nema šanse. Spas se može potražiti u činjenici da i kad ispadne iz kvalifikac­ija LP, dobiva šansu u kvalifikac­ijama Europske lige.

Nažalost, u ovom trenutku ne možemo biti optimisti za te sljedeće kvalifikac­ije osim ako klubovi koji izbore te pozicije tijekom ove godine na naprave znatne pomake i ovih manje od godinu dana moraju puno raditi da bi se mogli nadati da će, kao i Dinamo, doći do trenutka kada će se njihovo ime naći u “bubnju” za europsku skupinu, to im svakako želimo za još bolje dane hrvatskog nogometa.

 ??  ?? DALEKO IZNAD OSTALIH
DALEKO IZNAD OSTALIH
 ??  ?? IGOR BIŠĆAN Nije uspio s Rijekom ući u Europsku ligu
IGOR BIŠĆAN Nije uspio s Rijekom ući u Europsku ligu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia