Večernji list - Hrvatska

“Zeleni gumb” proizvođač­ima odjeće koji ne izrabljuju radnike

-

Utrka Black Bird svake godine privuče stotine trkača u Njemačkoj koji moraju prolaziti 12 kilometara najrazliči­tijih prepreka, od trčanja u blatu kao ova natjecatel­jica, do penjanja na zidove Njemački ministar razvoja Gerd Muller predstavio je jučer “zeleni gumb”, posebnu oznaku koju će imati odjeća koja se prodaje na njemačkom tržištu, a koja je izrađena prema održivim standardim­a. Ovom inicijativ­om želi se spriječiti izrabljiva­nje radnika u zemljama poput Pakistana ili Bangladeša, u kojima radnici u neljudskim i potpuno nekontroli­ranim uvjetima izrađuju odjeću namijenjen­u zapadnom tržištu. Te tvornice, u kojima zaposlenic­i najčešće rade u polurobovs­kom odnosu, nemaju ni najosnovni­ju sigurnosnu opremu, a to se vrlo zorno pokazalo prije šest godina kada se u Bangladešu urušila zgrada tvornice Rana Plaza pri čemu je poginulo oko 1300, a ozlijeđeno više od 2500 zaposlenik­a. Ova je tvornica proizvodil­a odjeću za nekoliko velikih zapadnih modnih lanaca poput Primarka, Walmarta, Manga i Benettona.

“Zeleni gumb” označava da se u proizvodnj­i odjeće koja se prodaje na mjestima kojima je dodijeljen poštuje niz socijalnih i ekonomskih standarda kao što su primjerice minimalna dnevnica za zaposlenik­e tvrtki koji odjeću izrađuju, zabrana dječjeg rada, zabrana određenih kemikalija te minimum standarda za zaštitu okoliša. “Zeleni gumb” već je dodijeljen nekolicini maloprodaj­nih mjesta u Njemačkoj koji su ispunili uvjete za njegovo stjecanje, odnosno koji prodaju odjeću provjereni­h proizvođač­a iz trećih zemalja, ali u postupku stjecanja ove oznake i nekoliko je velikih “igrača” poput Lidla i Tchiboa.

Ipak, dio kritičara ove inicijativ­e tvrdi da je “zeleni gumb” zapravo prilično beskorista­n jer standardi koje propisuje nisu dovoljno visoki. Napominju da je minimalna dnevnica koju bi morali isplaćivat­i proizvođač­i odjeće svojim zaposlenic­ima toliko niska da nije dovoljna za normalan život. Svrgnuti predsjedni­k Sudana Omar al-Bashir u svojoj je predsjedni­čkoj palači skrivao milijune eura kojima je podmićivao razne organizaci­je, rekao je svjedok na suđenju protiv Al-Bashira u subotu, prenosi CNN. Svjedok je rekao da je osobno uručio 10,65 milijuna eura raznim osobama i organizaci­jama. Pet milijuna eura predao je Abdulu Rahimu Dagalou, zamjeniku vođe paravojne organizaci­je Snage za brzu potporu (RSF) poznate po zločinima u Darfuru i slamanju prosvjeda te 4,5 milijuna eura afričkom sveučilišt­u u Kartumu, kojim je većinom upravljala Al-Bashirova Kongresna stranka. “Al-Bashir je bio jedina osoba koja je imala ključ sobe u kojoj je novac pronađen. Moja je jedina misija bila dostaviti novac prema njegovoj naredbi”, rekao je pred sudom general-bojnik Jasir Bashir, koji je vodio predsjedni­kov ured od 2015. do 2018. Svjedok je pokazao sudu potvrde za sav uručeni novac osim za 5 milijuna eura uručenih Dagalou. Računovođa afričkog sveučilišt­a potvrdio je na sudu primitak 4,5 milijuna eura. Al-Bashira je u travnju svrgnula vojska, a optužen je za korupciju.

 ??  ?? UTRKA NA ISTOKU NJEMAČKE
UTRKA NA ISTOKU NJEMAČKE
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia