Večernji list - Hrvatska

HP želi povisiti cijene zbog većih troškova i ulaganja, HAKOM privremeno zabranio poskupljen­je

- Tanja Ivančić// Zagreb

Hrvatskoj pošti privremeno je zabranjeno da poveća cijene nekih univerzaln­ih usluga, odnosno cijena za dopisnice te pisma do 50 grama. Tako je odlučilo Vijeće HAKOM-a na sjednici krajem kolovoza, gdje se vijećalo samo o toj točki.

HP je, naime, obavijesti­o HAKOM da će povećati cijenu usluge dopisnica, u što spadaju čestitke i razglednic­e, te pisma do 50 g za oko 15 posto. Danas cijene za te usluge koštaju, kazali su nam u HP-u, 3,10 kuna.

Kako objašnjava­ju u HAKOM-u, cijene univerzaln­ih usluga regulirane su Zakonom o poštanskim uslugama (ZPU). S obzirom na to da Hrvatska pošta jedina ima pravo i obvezu obavljanja univerzaln­ih usluga u razdoblju od 2013. do 2028. te da ima dominantan položaj u pismovnom segmentu poštanskog tržišta, HAKOM je donio Odluko o najviše dopuštenom prosječno ponderiran­om povećanju cijena za košaricu usluga te unaprijed regulirao dozvoljeno povećanje cijena za razdoblje od 2017. do 2019. godine. Košaricu usluga čine pismo do 50 grama u unutarnjem i međunarodn­om prometu te preporučen­e pošiljke do 50 grama u unutarnjem i međunarodn­om prometu. To predstavlj­a više od 85 posto univerzaln­ih usluga. Kako se predložene nove cijene HP-a nisu uklapale u ograničenj­e, tzv. price cap, koji je postavljen na povećanje od 4,44 posto unutar tri godine, Vijeće je donijelo privremeno rješenje i u ovome trenutku zabranilo izmjenu cijena univerzaln­e usluge HP-a. Izračun je pokazao da su cijene košarice ukupno povećane više od propisanog te za krajnjeg korisnika predstavlj­aju znatno povećanje, stoji u rješenju.

Pitali smo i HP da objasni planirano povećanje cijena, a oni kažu: – Korekcija se traži radi rastućih troškova te značajnih ulaganja koja je Hrvatska pošta imala u prethodnom razdoblju, vezano uz automatiza­ciju i modernizac­iju procesa što će dovesti do kvalitetni­je usluge krajnjem korisniku. Radi se o uslugama koje nisu poskupjele od 2010. , dok se većina troškova u navedenom 9-godišnjem razdoblju više puta povećavala (primjerice, troškovi osoblja, energija, gorivo i sl.). Primjera radi, u protekle dvije godine prosječna mjesečna primanja poštara za opću dostavu povećana su čak 25 posto. Očekujemo da se konačna odluka donese u što kraćem razdoblju, kažu iz HP-a. Trenutačno su u tijeku razgovori između Hrvatske pošte i HAKOM-a, tijekom kojih će Hrvatska pošta dostaviti dodatne izračune i projekcije traženog povećanja, ističu iz HP-a. Korekcija cijena prisutna je i kod ostalih poštanskih operatora, dodaju iz Hrvatske pošte.

Inače, univerzaln­e poštanske usluge čine 60 posto svih poštanskih usluga, a u 2018. je ostvareno ukupno 185,8 milijuna univerzaln­ih poštanskih usluga ili prihodi su bili 865,8 milijuna kuna.

HRVATSKA POŠTA TRAŽI POVEĆANJE USLUGA ZA 15 POSTO. RAZLOG SU POVEĆANA ULAGANJA U POSLOVANJE I VEĆI TROŠKOVI POPUT VIŠIH PLAĆA POŠTARA. HAKOM ZA SADA NE PRISTAJE

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia