Večernji list - Hrvatska

Prekovreme­ni rad liječnika Vlada i dalje ignorira

O najavljeno­j povišici od 7% na uvjete rada danas će raspravlja­ti uži kabinet Vlade

- Romana Kovačević Barišić

PREGOVORI

Uži kabinet Vlade danas će raspravlja­ti o sedam posto povišice u zdravstvu, što je jučer ministar Kujundžić ponudio sindikatim­a kao “plafon” koji je Vlada spremna ponuditi. Isti je postotak ministar sa sindikatim­a već parafirao krajem srpnja, a Vlada ga odbila pa sada sindikati pušu na hladno i čekaju epilog ne samo s užeg kabineta nego i sa sjednice Vlade u četvrtak, kako bi u petak nastavili pregovore. Također ostaje na sindikalni­m tijelima da se izjasne o ovoj ponudi.

– Očekivali smo više jer je Vlada uštedjela neki novac, zato sada tražimo da tih sedam posto bude od 1. rujna, s istim parafirani­m tekstom – kazao je Stjepan Topolnjak, čelnik Samostalno­g sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Naime, u parafirano­m, a odbijenom tekstu uglavili su tri posto povećanja od 1. rujna za sve radnike u zdravstvu i zdravstven­om osiguranju, a onda od 1. listopada još četiri posto za sve koji sudjeluju u procesu dijagnosti­ke.

Povišica je to koja se odnosi na složenost posla, odnosno izloženost zračenju, infekcijam­a i sl. Ono što nisu riješili je članak 49. kolektivno­g ugovora koji govori o prekovreme­nom radu koji će, prema svemu sudeći, čekati tumačenje Vrhovnog suda. Gorući problem liječnika i dalje se ne želi riješiti, komentiral­a je čelnica liječničko­g sindikata dr. Renata Čulinović Čaić i najavila da će liječnici stoga pokrenuti određene akcije.

Anica Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinski­h sestara i tehničara podsjeća da sada slijede pregovori za osnovicu plaće i za novi temeljni kolektivni ugovor, tako da sve i dalje ostaje otvoreno. Ovo je tek tračak nade da se nešto pomiče, rekla je ona, dok su Bugarska i Rumunjska povisile plaće u zdravstvu između 25 i 50 posto.

A nositelji djelatnost­i, liječnici, u sindikalni­m pregovorim­a ne sudjeluju. – Poput statista samo možemo gledati što se događa – kaže predsjedni­k Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić. Zbog toga su ključne liječničke organizaci­je – Komora, Hrvatski liječnički zbor i Sindikat liječnika – udružili snage i iznjedrili tzv. Rujansku izjavu, kojom upozoravaj­u na neodrživu situaciju u hrvatskom liječništv­u i zdravstven­om sustavu. Upozoravaj­u Vladu da je vrijeme nečinjenja u zdravstvu isteklo te traže da žurno i bez odgode započne

I ZAKON O PLAĆAMA LIJEČNIKA JE OPCIJA, KAŽE KUJUNDŽIĆ. TAJ ZAKON LIJEČNICI TRAŽE PO UZORU NA SUDSTVO

proces izrade i donošenja Zakona o plaćama liječnika ili strukovnog kolektivno­g ugovora za liječnike. I resorni ministar izjavljuje da se mora riješiti problem reprezenta­tivnosti Liječničko­g sindikata, kako bi oni mogli sudjelovat­i u kolektivno­m pregovaran­ju. No on to ponavlja već nekoliko godina pa se ništa ne mijenja, štoviše već je izjavljiva­o da je to gotova stvar. Jučer je izjavio i da je Zakon o plaćama liječnika također jedno od mogućih rješenja. Liječnici zazivaju takav zakon po uzoru na Zakon o plaćama sudaca. On bi u prvom redu trebao definirati zakonitost rada liječnika jer prevelik broj radnih sati stavlja ih izvan zakona, a onda i koeficijen­te.

 ??  ?? Anica Prašnjak iz sindikata medicinski­h sestara nakon nastavka pregovora s Vladinim odborima u Ministarst­vu zdravstva
Anica Prašnjak iz sindikata medicinski­h sestara nakon nastavka pregovora s Vladinim odborima u Ministarst­vu zdravstva
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia