Večernji list - Hrvatska

J. Pavičić-Vukičević: Neću preuzeti grad

Utrka za Pantovčak Još je nepoznato ide li Milan Bandić u predsjedni­čku utrku i hoće li podnijeti ostavku u Zagrebu

- Iva Puljić-Šego

Ni Milan Bandić jučer nije demantirao informacij­e da će dati ostavku na mjesto zagrebačko­g gradonačel­nika i kandidirat­i se za predsjedni­ka RH. To je objavio tjednik Nacional navodeći da će umjesto Bandića Zagreb preuzeti njegova zamjenica i bliska suradnica Jelena Pavičić-Vukičević (što zakon omogućava). Ona je pak jučer jedina demantiral­a dio informacij­e koji se odnosi na nju. Za Večernji je list rekla da nije točno da će ona preuzeti dužnost gradonačel­nice u toj operaciji.

Nedosanjan­i san

– Ostalo nemam namjeru komentirat­i. Ne znam tko će se kandidirat­i, a tko neće. Ne bavim se kalkulacij­ama – rekla nam je jučer J. Pavičić-Vukičević. Bandić je jučer novinarima tek odgovorio: “Najvažnije je da je čovjek zdrav”, kad su ga upitali za informacij­e iz tog tjednika. Poznato je da je Bandiću nedosanjan­i san postati predsjedni­k RH. Neuspješno se za gradonačel­nika Hrvatske, kako Bandić to kaže, kandidirao 2009. godine kada je u drugom krugu izgubio od Ive Josipovića. Predsjedni­čke izbore 2014. godine propustio je jer je bio uhićen u sklopu Uskokove akcije u kojoj je tada palo više njegovih suradnika. Bandić je ljetos najavio da će o svojoj kandidatur­i reći krajem rujna i da će to biti iznenađenj­e. Budući da nije demantirao objavljene informacij­e, moguće je da Bandić ide u kandidatur­u za predsjedni­ka RH, dok je navodna ostavka na mjesto gradonačel­nika možda tek probni balon ili potpuni spin. Bandić, svjestan da na nacionalno­j razini nema ni približan prolaz kao u Zagrebu gdje je gradonačel­nik šesti mandat zaredom, možda doista razmišlja o ostavci kako bi birače preusmjeri­o da za njega glasaju na nacionalno­j razini. Izvori bliski izbornom stožeru Kolinde Grabar-Kitarović, aktualne predsjedni­ce, kažu da nemaju informacij­e o Bandićevoj kandidatur­i, o kojoj je navodno (prema pisanju Nacionala) obaviješte­n premijer Plenković, kojem je Bandić partner u saborskoj većini.

– Ako se Bandić ne kandidira, onda će podržati Kolindu Grabar-Kitarović. To je dogovoreno – rekao nam je izvor blizak predsjedni­činu izbornom stožeru koji će formalno početi funkcionir­ati kada K. Grabar-Kitarović formalno objavi svoju kandidatur­u. Nacional piše da bi Bandić, ako ne prođe u drugi krug, podržao Kolindu Grabar-Kitarović, ako u drugom krugu bude ona s nekim od svojih političkih suparnika. No pitanje je i kome će Bandić, bude li se kandidirao, možda oduzeti dio glasova – aktualnoj predsjedni­ci ili Miroslavu Škori. U svakom slučaju, na desnici će se rastepsti glasovi.

Taktika: nemam pojma

Bandićevi suradnici jučer su zauzeli taktiku da se prave kako ni o čemu nemaju pojma. Tako nitko od naših sugovornik­a iz zagrebačke gradske uprave nije demantirao Bandićevu navodnu političku operaciju za Pantovčak nego su tvrdili da u ovom trenutku jedino Bandić zna koji su mu planovi i nitko drugi.

– Tisuću posto nitko osim gradonačel­nika ne zna što on politički smjera – poručio je jedan Bandićev suradnik. Iako je Bandić na parlamenta­rnim izborima sa svojom strankom osvojio tek jedan mandat, njegov Klub narastao je na čak 13 zastupnika koji su se uglavnom odmetnuli od matičnih stranaka. Time je Bandićev utjecaj u HDZ-ovoj vladajućoj većini porastao, ali i dalje je strateški partner, koji ima i mjesta u Vladi, ostao HNS. Moguće je da Bandić želi ojačati svoju stranku na parlamenta­rnim izborima 2020. i da se u nekoj budućoj Vladi vidi kao ključni partner, ako mu rezultati izbora to budu omogućaval­i. Bandić nije polučio uspjeh na europarlam­entarnim izborima u svibnju tako da na političkoj moći svoje stranke tek treba raditi.

NAJVAŽNIJE JE DA JE ČOVJEK ZDRAV, JEDINO JE ŠTO JE MILAN BANDIĆ JUČER REKAO O SVOJOJ KANDIDATUR­I

U STOŽERU PREDSJEDNI­CE KAŽU DA NEMAJU INFORMACIJ­U O BANDIĆEVOJ KANDIDATUR­I

 ??  ??
 ??  ?? ČEKA SE ODLUKA Tjednik Nacional naveo je da će umjesto Milana Bandića Zagreb preuzeti njegova zamjenica i bliska suradnica Jelena Pavičić-Vukičević
ČEKA SE ODLUKA Tjednik Nacional naveo je da će umjesto Milana Bandića Zagreb preuzeti njegova zamjenica i bliska suradnica Jelena Pavičić-Vukičević

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia