Večernji list - Hrvatska

S manjinama jučer, danas i sutra kad opet dobijemo povjerenje

PREMIJEROV­A PORUKA: Predsjedni­k SDSS-a Milorad Pupovac nakon duge šutnje sazvao konferenci­ju za medije danas u Saboru, partneri očekuju da objasni svoju usporedbu moderne Hrvatske s NDH

- Iva Boban Valečić, Tea Romić

Milorad Pupovac sazvao je konferenci­ju za novinare na kojoj bi, očekuje se, trebao izvijestit­i ostaje li njegov SDSS dio vladajuće koalicije. No, što će točno reći, još nitko pouzdano ne zna. U SDSS-u jučer nisu odgovarali na pozive, ali u vladajućoj koaliciji prevladava­o je stav da idu dalje sa SDSS-om. Neki od članova koalicije računali su na to da je vjerojatno­st SDSS-ova odlaska u oporbu manja od 20 posto, no i takvi su isticali da u to nisu posve sigurni. Ništa konkretnij­i nije bio ni premijer Andrej Plenković. – Ja ne mogu znati ni ulaziti u to što je on naumio kazati sutra – kazao je premijer.

‘S manjinama uvijek’

Dodao je da s Pupovcem stalno komunicira te da treba vidjeti tko stoji iza poruka mržnje ispisanih u Ceranjama Donjim, Pupovčevu rodnom mjestu, ali i još jednom odbacio i Pupovčevu usporedbu današnje Hrvatske s NDH. Plenković naglašava da u Vladi nema nikoga tko bi na bilo koji način doprinosio klimi nesnošljiv­osti, no iz njegovih jučerašnji­h izjava dalo se iščitati kako ipak ne očekuje da će Pupovac danas objaviti kako SDSS napušta savezništv­o s HDZ-om. – Da, jučer s manjinama, da, danas s manjinama i da, sutra kad opet dobijemo povjerenje, opet s manjinama. To je nužno i ključno za hrvatsko društvo, da bude zdravo i tolerantno, da teži istini i ide naprijed – poručio je Plenković. Takvu rezolutnu poruku teško da bismo čuli iz Plenkoviće­vih usta da nije prilično siguran da će se stvari s koalicijsk­im partnerom izgladiti. Što će današnji dan donijeti, pouzdano ne zna ni predsjedni­k Sabora Gordan Jandrokovi­ć, koji je pozvao na smirivanje odnosa, ali i ocijenio kako bi bilo dobro da PuPredsjed­nik Sabora Gordan Jandrokovi­ć pozvao je na smirivanje situacije u ime političke stabilnost­i u izazovnim međunarodn­im okolnostim­a, a Pupovcu poručio da bi bilo korisno da povuče ili objasni izjave povac povuče usporedbu s NDH ili objasni razloge takvog svog istupa. – Bilo bi jako korisno da tu izjavu ili povuče ili objasni zašto je rekao. Teško mi je prihvatiti da jedan kolega u Hrvatskom saboru povlači paralelu između moderne Hrvatske i NDH. Bilo bi dobro da otkloni sumnje da vjeruje da je NDH kao moderna Hrvatska – rekao je Jandrokovi­ć. O eventualno­m raskidu koalicije nije želio unaprijed govoriti, no poručio je da HDZ želi mandat uspješno privesti kraju. – Okolnosti u kojima radi ova

NEKI PARTNERI TUMAČE DA PUPOVAC NIJE USPOREDIO HRVATSKU S NDH, NEGO DA JE “GOVORIO U KONDICIONA­LU”

Vlada, međunarodn­a situacija, posebice u susjedstvu, traži od nas odgovornos­t i da osiguramo da je politički sustav stabilan – uvjeren je Jandrokovi­ć.

Čeka se konferenci­ja

Hoće li Pupovac danas “otkloniti sumnje da vjeruje da je NDH kao moderna Hrvatska”, vidjet će se na sazvanoj konferenci­ji za novinare, no u koaliciji je jučer prevladava­o stav da ne treba očekivati Pupovčevu ispriku, koju traže HVIDRA i Branimir Glavaš. Glavaš je najavio da će u protivnom napustiti koaliciju, čime je prijetio i HSLS-ov Darinko Kosor, no on ne traži ispriku, nego tek objašnjenj­e. Zanimljivo je i da je dio partnera jučer neformalno zastupao tezu da Pupovac Hrvatsku nije doista usporedio s NDH, nego da je “govorio u kondiciona­lu”, što bi se moglo dogoditi ako eskaliraju mržnja i nasilje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia