Večernji list - Hrvatska

Povjerenst­vu više neću dostaviti nikakve dokumente

PLENKOVIĆ O PUTU U HELSINKI

-

Premijer Andrej Plenković poručio je jučer da Povjerenst­vu za sukob interesa više neće dostavljat­i nikakve dokumente o svojem putu u Helsinki jer su im iz Vlade sve što su tražili i dostavili.

– Ništa više neću dostaviti. Nacrtali smo sve. Zato smo dali vama da pokažemo apsurdnost zahtjeva Povjerenst­va – rekao je Plenković na konferenci­ji za novinare u Banskim dvorima na pitanje o putnim nalozima za Helsinki, čiju dostavu i dalje traži Povjerenst­vo.

Dodao je da u toj situaciji ne postoji sumnja u sukob interesa jer je kao predsjedni­k hrvatske Vlade otišao u Finsku na sastanak s finskim predsjedni­kom vlade, koji nije povezan s Europskom pučkom strankom (EPP). Odbacio je navode da se sastanak održao u “prostoriji­ci na margini EPP-a” i rekao da je bio u zgradi finske vlade. – Nakon toga slijedi kongres EPP-a koji traje to popodne jedan dio i sutradan ujutro, na kojem ja govorim kao predsjedni­k Vlade RH u toj ulozi, ne kao delegat, nego u dijelu u kojem govore Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, u dijelu u kojem govore šefovi vlada država – naglasio je Plenković. Objašnjava da su Povjerenst­vu za sukob interesa iz Vlade “doslovno objasnili i nacrtali o čemu se radi”.

– Ali ako ljudi u Povjerenst­vu, a većina njih su pravnici, ne razumiju, ne shvaćaju, nemaju iskustva ili su pod pritiskom dijela medija da drže u eteru nešto, ima li tu nešto čudno? Nema ništa. Mi smo rekli da će hotel i dnevnice platiti HDZ i to je tako. Bio bi problem da su naplaćene dvije dnevnice, a nisu – kazao je. Dodao je da “Povjerenst­vo nije sud, nije pravosudno tijelo, nije policija i nije DORH” te da bi se članovi Povjerenst­va trebali baviti sukobom interesa i onime što im je zakon dao, a ne “onim što oni misle da bi mediji mogli očekivati da bi oni trebali raditi”. – Zlorabljen­je članka zakona koji govori o načelu djelovanja nema nikakav pravni efekt, nego pričinjanj­e političke štete. Ako se oni boje ili misle da je to pritisak i vrijeđanje, to nije tako – zaključio je Plenković.

 ??  ?? PREDSJEDNI­K VLADE poručio je da su iz Vlade dostavili Povjerenst­vu za sukob interesa sve što su tražili
PREDSJEDNI­K VLADE poručio je da su iz Vlade dostavili Povjerenst­vu za sukob interesa sve što su tražili

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia