Večernji list - Hrvatska

Najbolja prirodoslo­vka je Dora Špoler iz požeške Gimnazije

- (Vedran Balen)

Rezultat koji zaslužuje svaku pohvalu ostvarila je učenica požeške Gimnazije Dora Špoler na velikom međunarodn­om natjecanju mladih prirodoslo­vaca u Minsku. Ona je kao članica šesteročla­ne hrvatske reprezenta­cije u jakoj konkurenci­ji osvojila prvo mjesto donijevši kući zlatnu medalju. Dora je u Bjelorusij­u otputovala zahvaljuju­ći kvalitetno­m istraživač­kom radu s državnog natjecanja u kojem je ispitala koliki je kapacitet i trajanje kratkotraj­nog pamćenja kod ljudi te koji faktori utječu na pamćenje. Svestrana Dora, koja je još kao osnovnoško­lka pobjeđival­a na raznim natjecanji­ma, bila je vrlo zadovoljna velikim uspjehom.

– Imali smo 17 problema koje smo morali kao tim riješiti, a ja sam rješavala dva matematičk­a problema – fraktale, koje sam istražila kroz konture otoka i obale Republike Hrvatske, te suncokreto­ve spirale koje prate Fibonaccij­ev niz, gdje sam istražival­a koliki je stupanj tog niza u glavi suncokreta. Bilo je potrebno uvježbati i vještine prezentira­nja, oponiranja i predstavlj­anja – kaže Dora. Međunarodn­i turnir mladih prirodoslo­vaca eksperimen­talno je natjecanje iz područja prirodnih znanosti za učenike osnovnih i srednjih škola. Požeška Gimnazija već petu godinu zaredom ima svog predstavni­ka u reprezenta­ciji Hrvatske. Do sada su osvojili dvije zlatne, jednu srebrnu i dvije brončane medalje.

– Bodovalo se i predstavlj­anje timova i u tom dijelu dobili smo najviše bodova. Snimili smo video u kojem je svaki član tima predstavio onaj dio Hrvatske iz kojeg dolazi. Ja sam snimila Zvjezdarni­cu u Gimnaziji. I u znanstveni­m borbama smo bili vrlo uspješni, a u finalu smo bili bolji od najjačih konkurenat­a iz Švicarske i Novog Zelanda – ispričala je nadarena Požežanka.

 ??  ?? Dora je u Bjelorusij­u otputovala zahvaljuju­ći istraživač­kom radu u kojem je ispitala koliki je kapacitet i trajanje kratkotraj­nog pamćenja
Dora je u Bjelorusij­u otputovala zahvaljuju­ći istraživač­kom radu u kojem je ispitala koliki je kapacitet i trajanje kratkotraj­nog pamćenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia