Večernji list - Hrvatska

Poskupljen­je parkiranja Gradu donijelo 15 milijuna kuna

Cijena sata parkiranja narasla je lanjskog srpnja, a koji su rezultati, analiziram­o uoči najave proširenja naplate na cijeli grad

- Mateja Šobak

Digneš cijenu da zaradiš pa dobitak uložiš u ono čemu si podigao cijenu da opravdaš poskupljen­je. Osnove su to ekonomije o kojima u Gradu, čini se, i ne znaju puno. Jer, kako kažu u Zagrebpark­ingu, u prvih šest mjeseci ove godine zaradili su 15,3 milijuna kuna više na naplati parkiranja nego u istom razdoblju lani, a uložili tek nekoliko milijuna, i to, govore, u “digitaliza­ciju”, koja se spominje toliko često da je gotovo već postala floskula. Ali, najbolje da krenemo ispočetka.

Turisti i Advent

Kako je prošla prva godina skupljeg parkiranja, Holdingovu je podružnicu pitao HNS-ov skupštinsk­i zastupnik Tomislav Stojak, kojeg je zanimalo je li Zagrebpark­ing uprihodio nešto više novca s obzirom na to da su 30. srpnja lani cijene parkiranja “skočile” sa šest na 12 kuna u prvoj, s tri na pet u drugoj te s kune i pol na dvije u trećoj zoni.

– Procjena ukupnog efekta povećanja cijena na javnim parkirališ­tima i u javnim garažama na godišnjoj razini iznosi 27 milijuna kuna – kažu u Zagrebpark­ingu pa dodaju kako se 20,5 milijuna odnosi na prihod parkirališ­ta, a ostatak je ono što se zaradi u garažama. A kako bi detaljno objasnili cijeli sustav naplate parkiranja, koji se sad planira uvesti na područje cijelog grada, krenuli su s tim koliko ljudi uopće dolazi u metropolu, što svaki dan na posao, što povremeno, odnosno turistički.

– Prema popisu stanovništ­va 2011. godine, Zagreb broji 790.017 stanovnika, dok procjena za 2017. iznosi 802.762. Prema popisu iz 2011. godine u grad je prosječno dnevno dolazilo 113.386 dnevnih migranata – podastrli su podatke iz Zagrebpark­inga pa spomenuli i Advent na koji dolazi velik broj ljudi, kao i konstantan porast broja registrira­nih vozila u metropoli. “Bacili” su se onda na usporedbu zagrebački­h cijena parkiranja s gradovima u Hrvatskoj, ali i onim europskima, pa zaključili kako je, zapravo, u našem glavnom gradu parkiranje puno jeftinije nego u nekim drugim bjelosvjet­skim prijestoln­icama.

– U Londonu je prosječna cijena jednog sata parkiranja 10,40 eura, u Amsterdamu, Parizu i Rimu između 4,20 te 4,70 eura, u Varšavi samo euro – uredno i u posebno izrađenoj tablici dali su ove podatke iz Holdinga. Također, fino su razložili i kako podružnica Zagrebpark­ing u 2019. godini upravlja s 35.937 parkirališ­nih mjesta raspoređen­ih u šest zona, a još je i devet javnih garaža s 2849 mjesta. Te će brojke, s najavom proširenja naplate parkiranja, još rasti, a narasle su već i u razdoblju unatrag pet godina.

– U razdoblju od 2014. do 2019. godine broj parkirališ­nih mjesta pod naplatom i kontrolom povećao se za 5109, odnosno 16 posto – kazali su iz Zagrebpark­inga, pa dali i kretanje cijena parkiranja po zonama od 2013. godine naglašavaj­ući kako su one, sve do lani, uglavnom išle dolje. Prije šest godina sat u prvoj zoni koštao je tako deset kuna, godinu poslije bio je osam kuna, a od 2015. do 2018. cijena za 60 minuta parkiranja u centru grada bila je šest kuna.

– Povećanje cijena parkiranja jedan je od mehanizama reguliranj­a prometa u mirovanju jer povećanje cijena usluge izravno utječe na smanjenje potražnje za njom te upućuje određeni dio korisnika na korištenje javnog gradskog prijevoza. Posljedica navedenog očituje se u većoj raspoloživ­osti dostupnih parkirališ­nih mjesta, smanjenju prometnih gužvi te smanjenju negativnog utjecaja ispuštanja CO2 u atmosferu – obrazložil­i su u Holdingovo­j podružnici zašto se išlo na porast cijena parkiranja, a dodali su i kako je prodano manje pojedinačn­ih, odnosno satnih karata, a više onih komercijal­nih. Što se ulaganja tiče, kao što je već spomenuto, ono ide u “modernizac­iju”. U “sustav automatiza­cije javnih garaža” otišlo je najviše, oko pet i pol milijuna kuna lani, a u isti će se sustav ulagati još. Ide dio i na mobilnu aplikaciju, a i na projekt “zelena garaža”. Samu infrastruk­turu nisu spominjali.

Prazna gradska blagajna

– Prema podacima koje sam dobio u odgovoru, odmah se vidi da je Zagrebpark­ing, nakon velikog poskupljen­ja parkiranja prije godinu dana, jako “lijepo” zaradio na Zagrepčani­ma, prihod od prodaje parkirališ­nih karata dosegao je iznos veći od 15 milijuna kuna, odnosno gotovo 30 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine! Ali, nakon takve zarade na račun građana, opravdano postavljam pitanje što se s tim novcem radi, na koji način su planirali poboljšati i razvijati sustav parkirališ­ta i parkirališ­nih mjesta u Zagrebu ili je cilj samo dodatno proširivat­i naplatu parkiranja na cijeli Zagreb, kako se to neslužbeno najavljuje? Naplata parkiranja u svakom normalnom gradu postoji kako bi se iz središta gradova izmaknuli automobili ili uredilo samo parkiranje, a u Zagrebu je to jedan od glavnih načina punjenja očito prazne gradske blagajne – komentirao je dopis Zagrebpark­inga HNS-ov Tomislav Stojak.

MODERNIZAC­IJA SUSTAVA ONO JE ŠTO SE SPOMINJE KAD SU POSRIJEDI ULAGANJA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PRVA ZONA Osim što je parkiranje poskupjelo, otprije godinu dana u ovoj se zoni naplaćuje do 22 sata, a ne više do 21, kao što je to bilo prije
PRVA ZONA Osim što je parkiranje poskupjelo, otprije godinu dana u ovoj se zoni naplaćuje do 22 sata, a ne više do 21, kao što je to bilo prije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia