Večernji list - Hrvatska

Cijev u Sarajevsko­j pukla drugi put u dva mjeseca

Velik dio Novog Zagreba jučer je opet bio bez vode, mnogi za česte kvarove krive prastare instalacij­e

- Hana Ivković

Veliki dio Novog Zagreba ostao je jučer bez vode, a uzrok je puknuće magistraln­og cjevovoda u Sarajevsko­j ulici u Utrinama. Ekipe su na teren krenule istog trena, Zagrebački holding građane je zamolio za strpljenje, a do 13 sati voda se već počela pomalo vraćati.

– Na područja gdje eventualno još može biti poteškoća s opskrbom upućene su cisterne s pitkom vodom – poručili su oko 14 sati iz Zagrebačko­g holdinga, no do tad su građani bili već dobrano “nabrijani” pa su društvene mreže preplavili komentarim­a o tome kako se doslovce isti scenarij odvio prije točno dva mjeseca, i to na istom mjestu.

Poplava i prometni kolaps

Tada vode u pojedinim dijelovima Novog Zagreba nije bilo cijeli dan, a zbog premalog broja cisterni koje su kružile građani su se morali snaći pa su ispraznili police u trgovinama, dok su oni snalažljiv­iji, barem za vodu za toalet, s kantama stajali u redu kod slavina na jezeru Bundek.

Nije ni to bio izoliran slučaj jer je i u studenom lani u Sigetu pukla cijev i pritom poplavila parkirališ­te između zgrada. U srpnju 2016. godine opet je otišla cijev, također u Novom Zagrebu. Pucale su instalacij­e i u drugim dijelovima grada pa je tako prošlog rujna otišao magistraln­i cjevovod na raskrižju Selske i Krapinske, a u ožujku iste godine popustila je cijev na Bukovačkoj i pritom uzrokovala poplavu i potpuni prometni kolaps.

Iz doba Marije Terezije

Za sve te probleme građani krive starost vodovodnih instalacij­a, za koje je zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić potvrdio da su neke od njih navršile barem 80 godina, što nije iznenađuju­će s obzirom na to da je vodoopskrb­na mreža metropole u prosjeku stara 40 godina, a poneke cijevi koje se koriste postavljen­e su još za Marije Terezije i Franje Josipa.

Upitali smo, naravno, Vodoopskrb­u i odvodnju koji je razlog čestom pucanju cijevi u Novom Zagrebu te kad bi se po tom pitanju trebale provesti konkretne mjere, no odgovor nismo dobili.

 ??  ?? Cijev je pukla negdje oko podneva, a ekipe su odmah izišle na teren
Cijev je pukla negdje oko podneva, a ekipe su odmah izišle na teren

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia