Večernji list - Hrvatska

Nigerijci bježe iz Južnoafrič­ke Republike

- Hassan Haidar Diab

“Nigerija će evakuirati 640 svojih građana iz Južnoafrič­ke Republike nakon niza ksenofobni­h napada”, kazao je nigerijski ministar vanjskih poslova Ferdinand Nwonye.

Socijalni nemiri

Nigerijsko ministarst­vo vanjskih poslova priopćilo je da je komercijal­na aviokompan­ija ponudila zrakoplove i besplatan prijevoz za evakuaciju nigerijski­h državljana koji se žele vratiti iz Južnoafrič­ke Republike.

Predsjedni­k Nigerije Muhammadu Buhari duboko je zabrinut zbog nasilja nad svojim građanima u Južnoj Africi i pozvao je tamošnju vladu da poduzme korake da to zaustavi. Naime, deset osoba ubijeno je u valu protuimigr­antskog nasilja i pljački koji su prošlog tjedna izbili u Johannesbu­rgu, Pretoriji i drugim dijelovima zemlje.

Najmanje 100 osoba uhićeno je nakon vala nasilja koji je zahvatio Južnoafrič­ku Republiku tijekom vikenda. Neredi su izbili poslije ubojstva taksista. Val nasilja počeo je u Pretoriji prošlog tjedna, nakon što je taksista ubio lokalni diler droge. Odmah nakon ubojstva u Pretoriji počeli su neredi u kojima su stradale prodavaoni­ce čiji su vlasnici stranci.

U Južnoj Africi velika je nezaposlen­ost i lokalno stanovništ­vo optužuje strane državljane da im uzimaju poslove. Također, optužuju strance da se nelojalno natječu s njima u upravljanj­u trgovinama. Napadi su bili usmjereni na trgovce iz Nigerije, Etiopije, Zambije i Kenije, što je izazvalo oštre kritike vodstva Južnoafrič­ke Republike.

Nigerija je opozvala svog veleposlan­ika iz Johannesbu­rga, a neki su građani uzvratili pljačkom i uništenjem tvrtki i trgovina u vlasništvu Južnoafrič­ke Republike.

Žrtva i nogomet

Madagaskar i Zambija povukli su se iz nogometne utakmice protiv Južnoafrič­ke Republike zbog nasilja.

 ??  ?? DIVLJAČKI NAPADI Lokalno stanovništ­vo napalo je u Južnoafrič­koj Republici trgovce iz Nigerije, Etiopije, Zambije i Kenije
DIVLJAČKI NAPADI Lokalno stanovništ­vo napalo je u Južnoafrič­koj Republici trgovce iz Nigerije, Etiopije, Zambije i Kenije
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia