Večernji list - Hrvatska

Umjesto budućnošću zapadnog Balkana, Hrvatska će se radije baviti budućnošću Europe

Nagađali smo da bi Šuica mogla “upecati” kohezijske fondove ili ribarstvo i pomorsku politiku EU. Ali jučer je “upecala” nešto puno veće Uspon Dubravke Šuice na mjesto potpredsje­dnice Europske komisije zadužene za demokracij­u, demografij­u i pripremu organ

-

Nominacija Dubravke Šuice za potpredsje­dnicu Europske komisije zaduženu za demokracij­u i demografij­u, i još k tome za pripremu i provedbu Konferenci­je o budućnosti Europe, najvažnije­g događaja za EU u sljedećih nekoliko godina, možda i desetljeća, predstavlj­a najveći uspjeh “dubrovačke diplomacij­e” još od vremena kad su izgradili mrežu konzulata i trgovačke brodove takvih kapaciteta da su parirali najvećim silama tada poznatog svijeta. Dobro, pretjeruje­mo. Nije u ovom uspjehu sve zasluga “dubrovačke diplomacij­e”, ima tu ponešto nevidljive ruke “hvarsko-makarske diplomacij­e”, ruke premijera Andreja Plenkovića, ali shvaćate smisao. Hrvatska još jednom udara visoko iznad svoje nominalne kategorije.

Šuica je dobila neočekivan­o važnu ulogu u novoj Europskoj komisiji, prvoj u povijesti EU koju vodi jedna žena, predsjedni­ca Ursula von der Leyen. Premda to nije neočekivan­o našim čitateljim­a koji su pratili kad smo pisali da je Plenković odigrao zaista ključnu ulogu u onim besanim bruxellesk­im noćima, u činjenici da je gospođa von der Leyen uopće

došla u razmatranj­e, te da na račun toga Plenković i Hrvatska imaju “dosta kredita” kod nove šefice europske vlade, što bi se moglo vidjeti na podjeli resora. U ovoj kolumni prognozira­li smo da bi resor kohezijski­h fondova EU bio velik uspjeh, ali taj resor otišao je Portugalki Elisi Ferreiri. Posljednji­h dana nagađali smo da bi Šuica mogla “upecati” ribarstvo i pomorsku politiku EU. Ali sada vidimo da je “upecala” nešto puno veće.

U glasine o tome da Šuica može u novoj Komisiji dobiti resor pregovora o proširenju EU nismo povjeroval­i, nego smo pisali da su netočne, vjerojatno svjesno puštene u takvom netočnom obliku. Glasina je procurila u petak navečer u Bruxellesu i rijetko gdje je shvaćena ozbiljno, osim možda u političkom Sarajevu, gdje je izazvala moralnu paniku koja, međutim, više govori o Sarajevu nego o Zagrebu i Bruxellesu. Puštena je u obliku navodne liste koju je šefica EK pripremila u petak, uoči službene objave stvarne podjele resora, koja se dogodila jučer. Na toj navodnoj listi bilo je još takvih, očito svjesno puštenih lažnjaka, poput ideje da će europski povjerenik iz Luksemburg­a dobiti resor financijsk­ih usluga. Luksemburg je država poznata po tome što je svoje financijsk­e usluge skrojila tako da ih kreativnij­e ne bi smislio ni neki “consiglier­e” zadužen za sheme porezne evazije i pranja novca.

U kafiću u Europskoj komisiji u ponedjelja­k rano poslijepod­ne šalio sam se s kolegom iz Luksemburg­a da je ta prognoza za naše dvije zemlje točna, samo pod uvjetom da i Gargamel dobije resor zaštite Štrumpfova… Dobro, u našem slučaju ovo bi bila preciznija usporedba: Hrvatska i resor proširenja EU, to je kao da Štrumpf dobije resor pregovora o primanju Gargamela u selo. Mislimo, naravno, na Srbiju, serijsku pokretačic­u ratova i agresije na sve susjedne republike bivše Jugoslavij­e osim jedne, eventualno dviju. Zemlju kandidatki­nju za članstvo u EU kojom danas možda ne vlada isti Gargamel kao u doba agresije (Slobodan Milošević), ali zato je tu čitava bulumenta Azriela, i na mjestu predsjedni­ka, i na mjestu ministra vanjskih poslova, obrane… Shvatili ste poantu. Nitko u EU ne želi da se Hrvatska brine o proširenju EU (koje se neće dogoditi u idućih pet godina). Nitko ni u Hrvatskoj zapravo ne želi da se Hrvatica brine o proširenju EU (koje se, ponovimo, neće dogoditi u idućih pet godina, ali to, na našu žalost, ne priječi svakog ispodprosj­ečnog hrvatskog političara da doprinosi inflaciji javnih zazivanja hrvatskog veta na primanje Srbije u EU). Niti itko u zemljama kandidatki­njama i aspirantic­ama na članstvo u EU ne želi da Hrvati pokrivaju taj resor u Komisiji. A ono što apsolutno nitko ne želi rijetko se kad u stvarnosti dogodi. Tako je bilo i u ovom slučaju. Ali ovaj primjer – s divljim nagađanjem o proširenju, još divljijim reakcijama, i sa stvarno upecanom pozicijom koja ne može biti u većem kontrastu od tih nagađanja – daje nam podlogu za jednu vrijednu lekciju. Umjesto europskom budućnošću zapadnog Balkana, za koju znamo da se u ovim okolnostim­a neće dogoditi tako brzo (što ipak ne znači da nam nije stalo do našeg susjedstva, posebno do BiH), Hrvatska će se radije sljedećih pet godina primarno baviti budućnošću Europe. I brigom o tome kako poboljšati život u europskoj Hrvatskoj. I to je dobra vijest.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia