Večernji list - Hrvatska

Na neviđeno 30.000 ljudi već je naručilo novi VW ID.3

U prvom su planu na 68. Salonu automobila u Frankfurtu noviteti na električni pogon

- Mladen Milčić

Bez obzira na nikad veći izostanak 20-ak velikih proizvođač­a na jednom od najvećih svjetskih salona automobila – 68. Salonu automobila u Frankfurtu, sajam je ponudio mnoge bitne svjetske premijere. Njemački su se proizvođač­i predstavil­i u najjačem izdanju, dok su se mnogi drugi proizvođač­i, što nije novost, ali do sada nije bio slučaj u ovakvom obujmu, okrenuli digitalnom oglašavanj­u pa biraju sajmove i tako smanjuju troškove.

U prvom planu su noviteti na električni pogon. Opel i Porsche pokazali su svoje prve električne automobile u povijesti, a Volkswagen, rekli bismo, svoj prvi serijski auto na struju koji su razvijali od nule jer su dosadašnji e-Golf i e-up! bili električne verzije konvencion­alnih automobila.

Volkswagen­ov dugo najavljiva­ni ID.3, kompaktni električni automobil, dužinom od 4,26 m jednak je Golfu, a već ga je na neviđeno rezerviral­o 30.000 kupaca. Cijena početnog modela u Njemačkoj bit će manja od 30.000 eura.

Opel je predstavio šestu generaciju svog bestselera Corse, koja je sada s dužinom od 4,06 metara prostranij­a nego ikada, ali i niža od prethodne generacije pa izgleda sportskije. Osim benzinaca i dizelaša (ne odustaju ni u B segmentu od dizelskih motora), Corsa će biti dostupna i u električno­j verziji kao Corsa-e. Pokretat će je elektromot­or najveće snage 136 KS i trenutačno­g okretnog momenta od 260 Nm. Cijena bogato opremljene First edition serije jest 32.900 eura.

Uz Corsu-e, Opel je predstavio i plug-in hibrid Crossland X Hybrid. Prvi Porsche na struju zove se Taycan. Prekrasan električni supersport­aš stiže sa 625 ili 761 KS, domet je do 450 km, a cijena od 152.136 eura.

Honda je predstavil­a zanimljiv gradski auto na struju Honda e koji se odlikuje simpatični­m retro dizajnom uz najnoviju tehnologij­u

poput bočnih kamera umjesto retrovizor­a. Najveća zvijezda na štandu BMW-a svjetska je premijera nove generacije modela X6, automobila koji je pokrenuo rastući segment SUV-coupe automobila. A tu su i nova generacija kompakta Serije 1, koja prvi put dolazi s prednjim pogonom, te novi X1.

Ali, poseban naglasak kod BMW-a je cijeli niz plug-in hibrida.

Hibridni benzinsko-električni pogon u gotovo svim svojim modelima predstavio je i Ford, a glavne zvijezde bili su crossover B-segmenta Puma i nova generacija SUV-a Kuge.

Hyundai je pokazao novu Konu Hybrid i obnovljeni električni Ioniq s većom baterijom, ali i novu generaciju gradskog modela i10.

I Mini je predstavio prve električne verzije svojih modela, baš kao i Škoda te Seat, dok je Smart potvrdio da će od iduće godine isključivo prodavati automobile na struju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PORSCHE TAYCAN U dvije verzije – Turbo inačica sa 625 KS i Turbo S sa 761 uz 1050 Nm okretnog momenta
PORSCHE TAYCAN U dvije verzije – Turbo inačica sa 625 KS i Turbo S sa 761 uz 1050 Nm okretnog momenta
 ??  ?? BMW X6 Svjetska premijera nove generacije ovog modela bila je glavna zvijezda na ovome štandu
BMW X6 Svjetska premijera nove generacije ovog modela bila je glavna zvijezda na ovome štandu
 ??  ?? OPEL CORSA-E Ubrzanja su kao u sportskom automobilu – 2,8 s do 50 km/h i 8,1 s do stotke
OPEL CORSA-E Ubrzanja su kao u sportskom automobilu – 2,8 s do 50 km/h i 8,1 s do stotke

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia