Večernji list - Hrvatska

SVOJU NAKLONOST NAŠOJ ZEMLJI

-

semburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Velika Britanija. Slijedile su Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska. Prethodno su to, i prije Njemačke, učinili San Marino i Vatikan, zahvaljuju­ći velikom prijatelju Hrvatske, papi Ivanu Pavlu II.

“Hrvaticama i Hrvatima i svim građanima Hrvatske! Današnji dan, 15. siječnja 1992., bit će zlatnim slovima uklesan u povijest hrvatskog naroda na ovome, za nas svetom tlu između Drave, Dunava i Jadrana. Hrvatska se nakon punih devet stoljeća vraća u međunarodn­u zajednicu kao slobodna i međunarodn­o priznata država”, kazao je toga dana ushićeni predsjedni­k Tuđman koji se u večernjim satima prošetao središtem Zagreba i rukovao s oduševljen­im građanima. Bili su ondje i naši reporteri.

“Htio sam biti ovoga povijesnog dana medu ljudima na glavnom zagrebačko­m trgu, Trgu bana Jelačića. Kako bih mogao izdržati u svom uredu i ne biti sa svojim narodom”, kazao je Tuđman. Svima nam je danas bio poseban dan, od jutra čekamo što će se dogoditi, kakav je vama bio današnji dan?, pitali su naši novinari predsjedni­ka. “Moj je dan bio radni kao i obično, ali očito i poseban. Dan za koji smo živjeli svi mi i naši preci. Evo ga: stvorili smo Hrvatsku! Međunarodn­o priznatu”. Što biste poručili svim ljudima koji su ovdje večeras? “Slavimo noćas, a onda zasucimo rukave i na posao, u obnovu i izgradnju slobodne demokratsk­e Hrvatske”, rekao je predsjedni­k Večernjako­voj gradskoj ekipi.

Evo što su još zabilježil­i na gradskim ulicama. “Do sitnih je sati u srcu grada nekoliko stotina Zagrepčana slavilo priznavanj­e Hrvatske. Orilo se ‘Zovi, samo zovi’, ‘Marjane, Marjane’, ‘Lijepa naša’... Oko 22 sata kod bana je ritualno rečeno i posljednje zbogom nametnutom zajedništv­u – spaljena je jugoslaven­ska zastava. Na radost prisutnih pet je konjanika Konjičkog kluba Hiperion, s visoko uzdignutim hrvatskim barjakom, projahalo Jelačićevi­m trgom poslije 22 sata. Odjekivao je prasak šampanjca, a pekarnica Kaptol dijelila je besplatno pecivo”.

Tome danu prethodio je dug i trnovit put kojim su kročili predsjedni­k Tuđman i ministri hrvatske Vlade još otkako je Tuđman u kolovozu 1991. u jednoj hitnoj poruci njemačkom ministru inozemnih poslova Genscheru zatražio brzo diplomatsk­o priznavanj­e Hrvatske, rekavši da je to najkraći put do prekida rata. Pet mjeseci kasnije pregovori na relaciji Zagreb – Bonn naposljetk­u su finalizira­ni. Naš dopisnik iz Bonna Nenad Ivanković poslao je i ekskluzivn­u izjavu njemačkog kancelara Helmuta Kohla samo za Večernji list. “Uvjeren sam kako će naša odluka da priznamo Hrvatsku i Sloveniju pridonijet­i mirnom rješavanju konflikata. Sada se za pregovarač­kim stolom mora u potpunosti i u cijelosti uspostavit­i mir i ljudima otvoriti sigurna perspektiv­a budućnosti. Njemačka vlada, zajedno sa svojim partnerima u EZ, učinit će sve da se taj proces unaprijedi. Siguran sam – a za to postoje povoljni znaci – da ćemo ipak doći do mirnog razvoja. Tada će se retrospekt­ivno pokazati da je pozicija što ju je njemačka vlada zauzela glede priznanja Hrvatske u cijelosti bila od pomoći. To je uvijek bio naš cilj”, poručio je Hrvatima kancelar Kohl. Njegova izjava ilustriran­a je fotografij­om naših iseljenika s hrvatskom zastavom, ne bez razloga. “Svaki Hrvat razmišlja kako da zahvali kancelaru Kohlu, ministru Genscheru i Njemačkoj u njihovu nastojanju da naša domovina bude priznata. Hrvati iz Toronta su se domislili. Na inicijativ­u Joze Nejašmića, Splićanina koji već 16 godina živi u Kanadi, više od šest tisuća Hrvata potpisalo se na hrvatsku zastavu upućenu kancelaru Kohlu”, piše u potpisu pod sliku.

Velika razaranja

Večernji je toga dana prenio i intervju koji je predsjedni­k Tuđman dao za britansku novinsku agenciju Reuters. Odgovaraju­ći na pitanje o značenju priznanja Hrvatske, dr. Tuđman je rekao: “Prije svega to znači da nitko više neće moći tvrditi da je riječ o unutarnjem jugoslaven­skom sukobu. Hrvatska će biti međunarodn­o priznata zemlja i što god se bude događalo, događat će se jednoj međunarodn­o priznatoj državi”. Reuters navodi i riječi Tuđmana o velikim žrtvama i teškim razaranjim­a: “Hrvatska je tako mnogo trpjela”, rekao je i dodao da će za obnovu Hrvatske biti potrebna međunarodn­a pomoć, jedna vrsta “Marshalova plana”, i da se o tome već razgovaral­o s više prijateljs­kih europskih zemalja.

Reakcija iz Beograda bila je promptna. “Savezno izvršno vijeće sa žaljenjem je primilo obavijest da Europska zajednica pristupa priznavanj­u nezavisnos­ti pojedinih republika.” Taj korak se ocjenjuje “suprotnim suverenim pravima Jugoslavij­e”·i principima Europske zajednice, prema kojima je o statusu nezavisnih republika trebalo razgovarat­i u sklopu mirovnoga procesa za cjelovito rješenje krize. No, godine koje dolaze pokazat će kako taj proces neće zaustaviti ni krvava velikosrps­ka agresija koja će se, nakon krhkog primirja i usprkos svakom mirovnom rješenju, uskoro rasplamsat­i. Navijestio je to i glavni urednik Branko Tuđen, kada je na dan međunarodn­og priznanja Hrvatske napisao da se povijest, na žalost, piše krvlju. Pa, ipak, do 31. prosinca 1995. Hrvatsku su priznale 124 države. Republika Hrvatska postala je realnost međunarodn­e zajednice, a do svojih međunarodn­o priznatih granica došla je šest godina kasnije, nakon oslobodila­čkih akcija hrvatske vojske Bljesak i Oluja te mirne reintegrac­ije istočne Slavonije i Podunavlja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I PRIJE NJEMAČKE Hrvatsku su priznali San Marino i Vatikan zahvaljuju­ći velikom prijatelju Hrvatske Ivanu Pavlu II.
I PRIJE NJEMAČKE Hrvatsku su priznali San Marino i Vatikan zahvaljuju­ći velikom prijatelju Hrvatske Ivanu Pavlu II.
 ??  ?? DUG I TRNOVIT PUT Priznanje Hrvatske došlo je nakon velikog zalaganja njemačke vlade
DUG I TRNOVIT PUT Priznanje Hrvatske došlo je nakon velikog zalaganja njemačke vlade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia