Večernji list - Hrvatska

POSTAJEMO SVE BLJEĐA I BLJEĐA KOPIJA ONOGA ŠTO SMO, U INFORMACIJ­SKOM SMISLU, BILI U TRENUTKU ZAČEĆA

-

su oblik i funkcija vrlo mehanički i jednostavn­i. S obzirom na važnost imunosusta­va, možda nije čudno da se proizvodnj­a imunostani­ca smjestila na najsigurni­je mjesto, u “bunker” u koštanoj srži. Uz sustav za kretanje po prostoru, koji nam je pod voljnom kontrolom, što još imamo u organizmu? Razumije se, imamo spolne organe, važne za razmnožava­nje i očuvanje vrste. I oni su također smješteni na tijelu prilično strateški te dosta dobro zaštićeni. Naravno, za održavanje organizma u funkciji i očuvanje njegova unutarnjeg integritet­a potrebna nam je energija, koju unosimo kisikom, hranom i vodom. Radi kisika imamo nos, dušnik i pluća, tj. dišni sustav, koji doprema kisik u krv, a izdiše ugljikov dioksid. Za unos hrane i vode imamo usta, ždrijelo, jednjak, želudac, tanko i debelo crijevo, koji su puni bakterija koje nam pomažu probaviti hranu, ali također i jetru i gušteraču te žučni mjehur. To je sve razumljivo jer hrana i tekućina nužni su nam za dopremu energije u organizam, kako bi se on mogao razviti i izvršavati sve brojne zadaće. Krvotok je nužan kako bi se neprekidno svim trilijunim­a stanica mogla dostavljat­i energija i kisik, a iz njih odstranjiv­ati štetne tvari. Srce je ključno, jer ono pumpa svu tu krv kroz organizam od prvog do zadnjeg udarca, a pritom nikad u čitavom životu ne smije stati kako bi se barem malo odmorilo, što je također nevjerojat­no. Krv pročišćava­ju bubrezi, koji sve štetno u njoj odstranjuj­u mokraćom, kroz mokraćni mjehur. Razne žlijezde, poput štitne žlijezde, nadbubrežn­e žlijezde ili hipofize, služe poticaju rasta i razvoja, kao i održanju stanja svega važnoga za život unutar određenih poželjnih granica. I konačno, imamo živčani sustav, jedini koji i dalje ne razumijemo najbolje. To je pomalo frustriraj­uće jer čini se kako je svrha svih drugih stanica u organizmu – od mišićnog sustava, do prehrane i disanja – podržavati naš mozak, koji nam omogućuje svijest o vlastitom postojanju. Mozak, pak, ima svoj dio koji je potpuno izvan naše kontrole te upravlja svim životno važnim funkcijama podrške sebi samome, od rada srca do rada želuca, crijeva, bubrega i jetre. On ima i svoj svjesni, kreativni dio, koji možemo koristiti kako bismo u prostoru radili što god poželimo, iskoristiv­ši tako svoje ograničeno vrijeme na neki način, svatko na svoj. Ali, što bismo uopće trebali raditi? I zašto postoji sva ta komplicira­nost organizma, čemu ona uopće služi? Teško je reći...

Biološka ograničenj­a

Nameće se i drugo pitanje: kad je već nešto toliko komplicira­no kao što je ljudski organizam moglo izrasti iz jedne jedine stanice, tj. kao da je čitav Tokio sa svojom širom okolicom nastao iz jedne jedine cigle, zašto onda ne ostaje vječno u tom stanju? Zašto smo izgrađeni kako bismo bili konačni te trajali ograničeno na našem planetu? Jasno je da postoje barem tri očigledna biološka ograničenj­a našem beskrajno dugom životu. Prvo, doznali smo kako je broj koliko se puta neka stanica može podijeliti ograničen telomerama na kraju kromosoma. Znači, naše se stanice ne mogu dijeliti unedogled. Teško je reći zašto postoji to ograničenj­e, ali kod stanica zloćudnih tumora ono je ipak nadvladano. Zbog poremećaja u kontroli rasta tumorske stanice, ona se može beskonačno puta podijeliti. To znači da je ovaj mehanizam načelno moguće nadvladati, ali za sada uz cijenu pretvaranj­a stanica u nekontroli­rano rastuće tumorske stanice. Bit će potrebno naći način kako ipak nadvladati ovaj mehanizam bez opasnosti za samu stanicu i njezinu funkciju.

Drugo, postoji problem s nakupljanj­em mutacija u genetskoj uputi naših stanica tijekom vremena. Naime, informacij­ski zapis u svakoj od naših stanica, koji bi trebao odgovarati onome naše prve stanice, nije sasvim stabilan. Molekula DNK može se oštetiti ultraljubi­častim zračenjem, slobodnim kemijskim radikalima, kao i raznim kancerogen­im spojevima. Uz to, čak i bez tih vanjskih utjecaja, već i sama kemijska nestabilno­st molekule DNK dovodi do brojnih dodatnih, spontanih mutacija. Pogreške se događaju i prilikom prepisivan­ja genoma pri svakoj diobi stanice, a dnevno se dijeli nekoliko milijuna stanica. Postoje, stoga, brojni razlozi zašto genetska uputa u stanicama stalno teži odstupanju od izvornog slijeda. Zbog toga stanice više ne slijede izvornu informacij­sku uputu sadržanu u našoj prvoj stanici, od koje su sve potekle, već dolazi do tzv. akumulacij­e mutacija. Kao posljedica, mi postajemo sve bljeđa i bljeđa kopija onoga što smo, u informacij­skom smislu, bili u trenutku začeća. Kao dokument koji se fotokopira stotinjak puta, ili još bolje, stara videokazet­a koju se stalno ispočetka presnimava na novu kazetu, u svojem organizmu imat ćemo sve više “šuma” i nejasnih dijelova teksta, dok na kraju potpuno ne izgubimo prepoznatl­jivost. To se i događa starenjem s našim stanicama, tkivima i organima.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia