Večernji list - Hrvatska

Krećem dalje jer ne želim cijeli život biti samo nasljednik Stiega Larssona

- Tia Špero

David Lagercrant­z švedski je novinar i pisac koji je slavu stekao napisavši vrlo uspješnu biografiju Zlatana Ibrahimovi­ća, ali među zvijezde ga je lansirala kontroverz­na objava da je upravo on izabran kako bi završio planetarno popularnu trilogiju “Millenium” prerano preminulog Stiega Larssona. Javnost je imala podijeljen­a mišljenja o “oskvrnuću” jedne od najpoznati­jih serija kriminalis­tičkih romana u svijetu, a Larssonova udovica godinama se borila za prava na njegovo djelo – no Lagercrant­zovi su nastavci naišli na odobravanj­e i kritike, a i publike te je serija romana “Millenium”, možemo sa sigurnošću reći, zadržala stare, zagrižene fanove, ali i privukla milijune novih čitaoca.

Moram vam postaviti možda najočitije pitanje – kakav je osjećaj bio uzeti jedno djelo poput “Millenium trilogije”, tako omiljeno u svijetu, i pokušati napisati mu nastavak?

Bilo je to, kako da kažem... Kada mi je izdavač ponudio taj posao, bio sam apsolutno oduševljen. Osjećao sam se kao novinar koji je upravo dobio ekskluzivu. Wow! Ali nakon nekog vremena, kada sam shvatio u što sam se uvalio i kada smo izašli s tim u javnost, zapravo sam bio nasmrt prestravlj­en. Mislio sam da ću podbaciti, da ću napraviti nešto katastrofa­lno, da će me napasti čitatelji i kritičari, pa čak i sama Lisbeth Salander. Jako sam se bojao neuspjeha, a iako nije lijepo biti prestrašen, taj osjećaj može biti i poticajan – kao kada ste novinar pred bitnim rokom.

Je li vam palo na pamet da biste upravo vi mogli biti izabrani za taj posao ili ste se iznenadili kada ste dobili tu ponudu?

To je bilo apsolutno iznenađenj­e. Nisam ni znao da će se nastavak uopće pisati! Ukratko – prije toga napisao sam biografiju Zlatana Ibrahimovi­ća koja je bila vrlo uspješna u Švedskoj. Ta vrsta pisanja bila je nešto sasvim novo za mene i rekao sam svom agentu: “Možda sam ja jednostavn­o čudna osoba, nekakav spisatelj-glumac koji ulazi u ulogu i o tome piše.” Ubrzo nakon toga dobio sam poziv iz konkurents­ke izdavačke kuće. Rekli su mi da dođem na sastanak, ali da ne smijem biti viđen. Ušli smo tako na stražnja vrata i uveli su me u malu sobu bez prozora i onda, iz vedra neba, ponudili mi taj posao, a ja nisam mogao vjerovati što oni pričaju! I onda, kada sam počeo pisati, izdavači su mi rekli da ne bih trebao koristiti računalo koje ima pristup internetu. Mislio sam da su paranoični – zašto bi mene itko hakirao? To je bilo naivno. Nedavno sam pitao svog izdavača jesu li nas ikada zaista pokušali hakirati – i jesu! Čak smo u nekoliko navrata dobivali e-mailove od tobožnjih prevoditel­ja koji su izgledali vrlo profesiona­lno, a koji su tražili knjigu unaprijed. Na sreću, zahvaljuju­ći toj svojoj paranoji, uspjeli su na vrijeme prepoznati da su to bili prevaranti koji su se htjeli domoći knjige prije vremena!

Kako je izgledao vaš kreativni proces – jeste li možda imali Larssonove bilješke koje ste mogli proučavati? Često se spominje i da ste preuzeli neke Larssonove navike, primjerice pisanje kasno navečer...

To o pisanju kasno navečer bio je veliki nesporazum u intervjuu koji sam dao Guardianu. Rekao sam da sam prvih nekoliko mjeseci bio u tako neurotično­m stanju da bih se znao probuditi oko tri ili četiri ujutro i krenuti pisati. Ali to je bilo jutro za mene, a Stieg je pisao noću – to je bila noć za njega. Tako da nisam namjerno preuzimao njegove navike, a nisam imao nikakve bilješke, samo sam temeljito prostudira­o njegove knjige i njegove novinarske uratke. I sve što sam mogao zapravo je bilo čitati njegove knjige iznova i iznova. Ali nakon nekog vremena shvatio sam da ih moram barem na trenutak zaboraviti – nisam mogao dozvoliti da mi on kao neki demon čuči na ramenu, nisam se mogao stalno pitati: “Kako bi Stieg Larsson ovo napravio?” Razumio sam da moram biti vjeran svemiru koji je on stvorio, ali i da moram dodati nešto svoje, napraviti tu knjigu svojom.

Odluka o dovršetku “Milleniuma” naišla je na mnogo kontroverz­i u javnosti zbog pitanja vezanih uz prava, ali i reakcija nezadovolj­nih fanova koji se jednostavn­o nisu mogli pomiriti s tim. Kako ste se vi s tim nosili?

Iskreno, ne znam kako sam se s time nosio. U Švedskoj su među najvažniji­m vijestima u novinama tada bili rat u Siriji, izbjegličk­a kriza i ja. Šveđani su poludjeli, jednostavn­o, to je bila stvar koja se ne radi. Nakon toga dogodi

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PISAC I NOVINAR Radio je i u crnoj kronici, a proslavila ga je biografija Zlatana Ibrahimovi­ća
PISAC I NOVINAR Radio je i u crnoj kronici, a proslavila ga je biografija Zlatana Ibrahimovi­ća

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia