Večernji list - Hrvatska

Izbjeći play-off, jer tamo bismo mogli i na Nizozemsku

- Karlo Ledinski

Unatoč neočekivan­om remiju u Bakuu, šanse za plasman na Euro nisu nam se bitno smanjile. Naime, situacija u skupini je sljedeća: Hrvatska je odigrala pet utakmica i ima 10 bodova, na prvom je mjestu, a budući da je Slovačka na gostovanju uspjela svladati Mađarsku s 2:1, Slovaci i Mađari sada imaju isti broj odigranih utakmica i po bod manje u odnosu na vatrene. Wales ima šest bodova nakon četiri odigrane utakmice, pa teoretski i momčadi koju predvodi Gareth Bale također može na devet bodova iz pet ogleda.

Do kraja je Dalićevim reprezenta­tivcima ostalo odigrati domaće utakmice protiv Mađarske i Slovačke te gostujući susret kod Walesa. Dakle, za prva dva mjesta u skupini, koja direktno vode na Euro 2020., Hrvatskoj bi sigurno bilo dovoljno pobijediti dvije domaće utakmice, protiv Mađarske i Slovačke. Ima dvije meč-lopte ispred vlastitih navijača. Ako dobijemo Mađare i Slovake, priča je zaključena. U tom slučaju ni eventualni gostujući poraz od Walesa ne bi ništa značio.

Međutim, da i ne završimo među najbolja dva u skupini, vrata Eura ne bi nam bila zatvorena. Naime, novi kvalifikac­ijski sustav Uefe omogućuje nam da, hipotetski gledano, izgubimo sve preostale utakmice u kvalifikac­ijama, a i dalje se plasiramo na Euro.

Jer, u slučaju kiksa u kvalifikac­ijama, Hrvatska će imati priliku za plasman kroz play-off Lige nacija u ožujku.

Dalićevi izabranici ispali su iz Lige nacija prošle godine, ali su bili najbolja od reprezenta­cija koje su preselile u Ligu nacija B. To znači da je Hrvatska završila natjecanje na devetom mjestu u svojoj ligi, a svaka od liga nacija daje po četiri predstavni­ka u play-offu za plasman na Euro.

Hrvatska će izboriti play-off ako se najmanje pet reprezenta­cija bolje plasiranih u Ligi nacija izravno kroz kvalifikac­ije plasira na prvenstvo. Izvjesno je da će to uspjeti Portugal, Engleska, Belgija, Španjolska i Italija, a vjerojatno i Francuska. To je već dovoljno da Hrvatska ima zagarantir­ano mjesto u play-offu.

U ovom trenutku Nizozemska, Švicarska i Island iz najjače Lige nacija ne drže mjesta u kvalifikac­ijama koja vode na Euro pa bi oni mogli biti potencijal­ni suparnici Hrvatske u play-offu. Ako tako ostane do kraja kvalifikac­ija i ako Hrvatska kiksa u svojoj skupini, onda bi Modrić i društvo u ožujku u polufinalu doigravanj­a gostovali kod Švicarske, a onda u finalu protiv boljeg iz duela Nizozemske i Islanda odlučili o putniku na Euro.

KROZ SKUPINE ĆE SE ZNATI 20 PUTNIKA NA EURO, A U PLAY-OFFU LIGE NACIJA TRAŽIT ĆE SE JOŠ ČETIRI

 ??  ?? U tri utakmice trebamo 6 bodova i sigurni smo putnici na Euro
U tri utakmice trebamo 6 bodova i sigurni smo putnici na Euro
 ??  ?? NIZOZEMCI Trenutačno su 3. u skupini i idu u play-off za Euro
NIZOZEMCI Trenutačno su 3. u skupini i idu u play-off za Euro

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia