Večernji list - Hrvatska

Sretan završetak drame u Slavonskom Brodu

51 pomoćnik i dva stručna komunikaci­jska posrednika pružat će pomoć za 65 učenika u Slavonskom Brodu

- Vedran Balen, Lana Kovačević

Učenik s autizmom krenuo na nastavu sa šest učenika i četiri asistenta

ZBOG SVIH PROBLEMA S ASISTENTIM­A U NASTAVI MINISTRICA JE ZA 20. RUJNA SAZVALA HITNI SASTANAK S TEMOM OSIGURAVAN­JA POTPORE POMOĆNIKA I STRUČNO KOMUNIKACI­JSKIH POSREDNIKA Prvašić s autizmom koji je prvi dan škole plakao pred školskom zgradom u Slavonskom Brodu jučer je normalno pohađao nastavu. Zajedno s njim u klupi je sjedio pomoćnik koji ga je dočekao u školi, ali i majka, koja mu svojom prisutnošć­u želi olakšati prilagodbu i socijaliza­ciju. Dječak je u učionicu na katu ušao sa smiješkom.

Podsjetimo, prvi dan za ovog dječaka bio je stresan, uplašio se i velike buke u školi, a činjenica da se nije upoznao s asistentom koji mu treba pomoći u školi samo je dodatno pogoršala situaciju. Asistent, jedan na troje prvašića s teškoćama u razvoju koji su upisani ove godine u toj školi, došao je na posao, no odlukom Grada Slavonskog Broda, koji je zadužen za financiran­je asistenata i škole, zaključeno je da asistenti mogu otići kući jer prvog dana škole nema nastave. Bio je to dan rezerviran za školsku priredbu i upoznavanj­e učenika. Roditelji su, međutim, kazali da ih o tome nitko nije obavijesti­o pa su dječaka normalno doveli u školu.

Dodatni asistenti

– Prvašići prvi dan škole nemaju nastavu, nego se upoznaju s razredom i učiteljico­m. Tog dana nije praksa da pomoćnik dočeka dijete i roditelja. Asistenti su bili ujutro u školi, no s obzirom na to da nema nastave, odlučili smo ih poslati kući tako da se djeca nisu upoznala s njima. Ako je to propust škole, mi ga prihvaćamo, ali dijete je bilo pod nadzorom roditelja i učitelja – kazala je jučer ravnatelji­ca OŠ Bogoslava Šuleka Slavica Đurđević.

Druga primjedba roditelja autistično­g dječaka odnosila se na nedovoljan broj asistenata. U njihovu slučaju, jedan je asistent trebao raditi s njihovim sinom i još dvoje prvašića s Downovim sindromom. Otac i majka dječaka smatraju da je to u praksi vrlo teško provedivo, osobito ako se u obzir uzmu različite dijagnoze djece. Iz škole odgovaraju da oni ne određuju broj pomoćnika, ali da su i oni bili iznenađeni takvom odlukom nadležnog ministarst­va. – Razumijemo potrebe djece i roditelja i zato ćemo od Grada Slavonskog Broda tražiti da se Ministarst­vu uputi zahtjev za dodatne asistente. Čuli smo da će u cijeloj Hrvatskoj doći do povećanja broja pomoćnika i nadamo se pozitivnom ishodu – dodala je ravnatelji­ca. Iz Grada poručuju da su od Ministarst­va zatražili suglasnost za uključivan­je tri pomoćnika u nastavi za tri učenika prvoga razreda, ali odobren je samo jedan. Dodaju da je projektom “Helping – faza III” u ovoj školskoj godini zaposlen 51 pomoćnik u nastavi u njihovu gradu te dva stručna komunikaci­jska posrednika koja će pružati pomoć za ukupno 65 učenika.

– Žao nam je ako je zbog krive procjene, umjesto pun smijeha, za

neke prvi dan škole bio stresan – ističu iz Gradske uprave.

Pravobrani­teljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević ističe da odluka o ukidanju podrške pomoćnika u nastavi netom prije početka školske godine može kod djeteta izazvati strah i negativno djelovati na povratak djece u školske klupe, odnosno na prvi susret djeteta sa školom. Renato petek, zagrebački zastupnik i otac djeteta s posebnim potrebama, poručuje da ekspertna skupina Ministarst­va za djecu s teškoćama za projekt ‘Škole za život’ nije odradila svoj posao.

Zašto je Ministarst­vo odlučilo za troje učenika prvih razreda za koje je odaslan zahtjev izdati odobrenje samo za jednog asistenta u nastavi? Odgovor u ovoj konkretnoj školi leži u činjenici da se uoči početka školske godine znalo da se formira posebno razredno odjeljenje koje će pohađati ukupno šestero učenika s teškoćama u razvoju – od čega je troje prvašića, a troje su nešto stariji učenici – dio predmeta poput glazbenog i likovnog pohađat će u zajedničko­m razredu s ostalom djecom, a dio predmeta u zasebnom razrednom odjelu. U posebnom razrednom odjeljenju s tim učenicima radit će učiteljica razredne nastave i ukupno troje pomoćnika – jedan sada uključen, a dvoje već prethodnih asistenata koji su počeli rad s nešto starijim učenicima.

Na šestero djece 4 odrasla

– Dječak je u posebnom razrednom odjelu, u kojemu je šestero djece, a koji vode učiteljica i tri pomoćnika. Dakle četiri odrasle osobe na šestero djece – kazala je jučer ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak. No jučer, uoči zaključenj­a ovog izdanja, zbog reakcija na fotografij­u koju je otac objavio na svom Facebook-profilu Grad Slavonski Brod izdao je priopćenje u kojem potvrđuje da će autistični dječak ipak dobiti svog asistenta. To znači, potvrdili su tako u Ministarst­vu obrazovanj­a, da će na šestero djece u učionici biti učiteljica i čak četvero pomoćnika u nastavi. S druge strane, u Hrvatskoj je još mnogo djece koja su ostala bez asistenata, a njihove fotografij­e na kojima su uplakani nisu završile na društvenim mrežama. Što s njima, nitko nema odgovor!

Iako svaku iduću školsku godinu iščekujemo u nadi da će biti bolje, pokaže se da bude isto ili gore. Došlo je vrijeme da zbijemo redove, okupimo se i javno budemo podrška jedni drugima. poručuju

nastavi.• iz Udruge pomoćnika u

 ??  ??
 ??  ?? Jučer je u klupi s autistični­m dječakom sjedio pomoćnik koji ga je dočekao u školi, ali i majka koja mu svojom prisutnošć­u želi olakšati prilagodbu i socijaliza­ciju
Jučer je u klupi s autistični­m dječakom sjedio pomoćnik koji ga je dočekao u školi, ali i majka koja mu svojom prisutnošć­u želi olakšati prilagodbu i socijaliza­ciju
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia