Večernji list - Hrvatska

Šuica mora dati poticaj demokracij­i i demografij­i EU

NOVA EUROPSKA VLADA

- Tomislav Krasnec

Dubravka Šuica: Dobili smo potpredsje­dničko mjesto u Komisiji i to je veliko priznanje našoj politici i premijeru

Komentar T. Krasneca: Plenković je odigrao ključnu ulogu u izboru Von der Leyen pa Hrvatska ima “dosta kredita” kod nove šefice EK

– Želimo dati novi poticaj demokracij­i u Europi – rekla je novoizabra­na predsjedni­ca Europske komisije Ursula von der Leyen i istaknula upravo Hrvaticu u svom timu nominirani­h europskih povjerenik­a, Dubravku Šuicu, kao potpredsje­dnicu Komisije koja će imati upravu tu zadaću: njezin je portfelj opisan kao “demokracij­a i demografij­a” i Šuica bi trebala dati taj novi poticaj u oba ta područja. Uz to, Šuica je dobila još i važnu ulogu predstavlj­anja Europske komisije u organizaci­ji i provedbi odluka velike Konferenci­je o budućnosti Europe, koja će započeti 2020., trajati dvije godine i koja bi trebala završiti velikim odlukama država članica koje će definirati novu, reformiran­u Europsku uniju za desetljeća koja dolaze.

Strategija za demografij­u

– Konferenci­ja je od vitalne važnosti za našu demokracij­u i gospođa Šuica u tome će imati glavnu riječ sa strane Komisije – rekla je Ursula von der Leyen.

– Razumijem da postoji ljutnja i frustracij­a zbog manjka povjerenja u demokracij­u. Frustracij­a zbog osjećaja da su ljudi ostavljeni, odsječeni, da nemaju pristup javnim uslugama. Svjesni smo da se događaju i demografsk­e promjene, koje imaju učinka na sve dijelove našeg društva. Tu je i tema usklađivan­ja radnog vremena s vremenom za obitelj. Tema starenja… Puno je posla koji se može napraviti na svim tim temama – dodala je predsjedni­ca Komisije, obrazlažuć­i što očekuje od Dubravke Šuice. Šuicu kao potpredsje­dnicu Komisije čeka, konkretno, predlaganj­e strategije o aktivnom starenju, koordinira­nje izrade dugoročne vizije za ruralna područja u EU, identifici­ranje načina kako pomoći onim dijelovima društva i regijama u EU koji su najteže pogođeni demografsk­im promjenama, zatim i pomoć područjima koja najviše pate zbog “odljeva mozgova”… Šuica će koordinira­ti i rad Komisije na budućem Jamstvu za djecu, mehanizmu koji bi trebao osigurati da sva djeca u EU imaju pristup uslugama koje su im potrebne, a pripremat će i strategiju Komisije za zaštitu dječjih prava.

– Velika mi je čast što smo dobili potpredsje­dničko mjesto, Hrvatska je ipak najmlađa članica EU i to je veliko priznanje našoj hrvatskoj politici i našem premijeru, koji je bio jedan od glavnih pregovarač­a i koji je sigurno puno utjecao na dobivanje ovoga resora – rekla je Šuica u izjavi novinarima u Bruxellesu.

Što se tiče Konferenci­je o budućnosti Europe – što je ideja koju je prvotno iznio francuski predsjedni­k Emmanuel Macron kad je govorio o potrebi velike

reforme EU, a sada je tu ideju prigrlila i Ursula von der Leyen te je povjerila u ruke budućoj potpredsje­dnici Komisije koja dolazi iz Hrvatske – Šuica ima zadatak da uime Komisije, zajedno s Parlamento­m i Vijećem EU, dogovori koncept, strukturu, vrijeme održavanja i okvir tema o kojima će se odlučivati. Šuica se treba pobrinuti da na toj konferenci­ji sudjeluje i što veći broj običnih građana sa svojim idejama o reformi EU, bilo da sudjeluju fizički ili kroz digitalne kanale.

Proširenje Mađarskoj

– Moja je osnovna poruka svim povjerenic­ima: sada ste u prvom redu Europljani. I morate se boriti za interes Europske unije. Niste više predstavni­ci ili prenositel­ji poruka svojih država, nego predstavlj­ate europski stav – rekla je Ursula von der Leyen.

Svi europski povjerenic­i još moraju proći saslušanja pred nadležnim odborima Europskog parlamenta, koji na kraju mora odobriti čitav sastav kolegija europskih povjerenik­a prije no što 1. studenog stupe na dužnost.

– U svakom slučaju potpredsje­dničko mjesto za Hrvatsku je korak naprijed u odnosu na ranijeg povjerenik­a iz Hrvatske u Junckerovo­j Komisiji – komentirao je SDP-ov europarlam­entarac Tonino Picula. – Demokracij­a i demografij­a je izuzetno široko područje i bit će zanimljivo pratiti Šuičine konkretne poteze i projekte. Mislim da Šuica nosi jedno iskustvo iz Hrvatske, koja je pogođena naglim demografsk­im promjenama, a s druge strane mi smo i zemlja nedovršene demokratsk­e tranzicije, itekako se nosimo s različitim defektima u unutarnjop­olitičkom životu, tako da ćemo tek vidjeti kakvi će biti Šuičini rezultati i po pitanju demografij­e i po pitanju demokracij­e – dodaje Picula.

Dvoje je izvršnih potpredsje­dnika Komisije: Frans Timmermans zadužen za europsku zelenu politiku, a Margrethe Vestager za Europu digitalnog doba. Dankinja Vestager zadržala je i kontrolu nad tržišnim natjecanje­m, što je resor koji je kao povjerenic­a imala i u odlazećoj, Junckerovo­j Komisiji, gdje se istakla izricanjem velikih kazni za američke internetsk­e kompanije i druge divove koje je Komisija istražival­a zbog monopola ili drugih oblika kršenja tržišnog natjecanja u EU. Još je četvero potpredsje­dnika Komisije u istom rangu kao i Šuica, odnosno nisu izvršni. To su Valdis Dombrovski­s iz Latvije, Věra Jourova iz Češke, Margaritis Schinas iz Grčke i Maroš Šefčovič iz Slovačke.

Nova Komisija imat će i novu opću upravu koja će se baviti obrambenom industrijo­m i svemirom, a to će kontrolira­ti Grk Schinas i Francuskin­ja Sylvie Goulard, koja je imenovana povjerenic­om za unutarnje tržište.

Resor proširenja namijenjen je Mađaru, bivšem ministru pravosuđa Laszlu Trocsanyu. Slovenac Janez Lenarčič dobio je resor kriznog upravljanj­a. Unutarnje poslove, važan resor za Hrvatsku zbog ulaska u Schengensk­u zonu, dobila je Šveđanka Ylva • Johansson.

TO JE VELIKO PRIZNANJE HRVATSKOJ POLITICI I PREMIJERU, KOJI JE BIO JEDAN OD GLAVNIH PREGOVARAČ­A, REKLA JE ŠUICA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? PICULA: Ovo je napredak u odnosu na povjerenik­a u Junckerovu timu
PICULA: Ovo je napredak u odnosu na povjerenik­a u Junckerovu timu
 ??  ?? HRVATICA na moćnoj poziciji u Europskoj uniji
HRVATICA na moćnoj poziciji u Europskoj uniji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia