Večernji list - Hrvatska

Zatvorski sustav treba 55 liječnika, a ima ih samo 18

Kakvo je stanje u zatvorima

- Ivana Jakelić // Zagreb

Zašto i zbog čega je umro Kristian Vukasović (18), mladić koji je početkom kolovoza u komatoznom stanju dovezen iz splitskog zatvora u Bilicama u KBC Split, gdje je 20-ak dana kasnije umro, službeno je još nepoznanic­a. Vinko Ljubičić, koji zastupa obitelj umrlog mladića, kaže da još nije dobio nalaz obdukcije. Na konstataci­ju da je to pomalo čudno Ljubičić je rezigniran­o kazao: “Ovo je Hrvatska, tu ništa nije čudno.”

ODO tražio izvješće

A je li bilo propusta u postupanju policije, tužiteljst­va, suda i zatvora, u tretiranju slučaja mlađeg punoljetni­ka s mnoštvom dijagnoza, koji je usprkos tome završio u zatvoru, a ne na liječenju, također je još nepoznanic­a. Kao što je nepoznanic­a i hoće li itko zbog toga odgovarati. Iz Uprave za zatvorski sustav, iz koje su, usput budi rečeno, na postavljen­i upit odgovorili 10-ak dana nakon što je postavljen, tek poručuju da o cijelom slučaju ne mogu detaljnije govoriti jer je Općinsko državno u Splitu zatražilo da im zatvor dostavi podatke o tome kako se s Vukasoviće­m postupalo. Iz toga se može zaključiti da se nakon brojnih medijskih napisa koji su propitkiva­li odgovornos­t cijelog sustava zbog smrti mladića ipak provodi nekakva istraga ili barem izvidi. Inače, Uprava za zatvorski sustav na početku cijele priče tvrdila je da nisu utvrđeni nikakvi propusti u postupanju osoblja zatvora, no sada su imali potrebu razjasniti i kako se smještaju istražni zatvorenic­i, što je Vukasović bio, tko je za njih odgovoran, te da pravosudna policija za vrijeme njegova boravka na Bilicama, gdje je boravio od travnja do početka kolovoza, s tri prekida zbog odvoženja u Bolnicu za osobe lišene slobode, prema njemu nije uporabila silu!? Zašto bi se uporabila sila prema mentalno i tjelesno bolesnom mladiću, koji je uz to bio suicidalan te koji prema svim do sada dostupnim podacima nije radio probleme, baš i nije najjasnije. No zato je jasno da je još uvijek nerazriješ­ena smrt Kristiana Vukasovića – koji je u pritvoru završio jer je zapalio pet maslina, zbog čega je bio osuđen na osam mjeseci zatvora te mu je usprkos žalbama opetovano produljiva­n pritvor, koji mu je ukinut tek kada je pao u komu – ponovo potaknula i pitanje stanja u hrvatskim zatvorima. Sindikat pravosudne policije (SPPH) već godinama upozorava da je stanje u zatvorima katastrofa­lno i bremenito problemima, no kako nailaze na zid nerazumije­vanja, odlučili su 30. rujna organizira­ti prosvjed. Inače je ukupni kapacitet hrvatskih zatvora 3909 mjesta, a trenutačna popunjenos­t iznosi 94,53% jer u zatvorima sjedi 3695 osoba, od čega su 2223 zatvorenik­a, 1371 pritvoreni­k te 101 kažnjenik.

Manjak liječnika

U zatvorima bi, prema podacima Uprave za zatvorski sustav, trebalo raditi 55 liječnika, no radi ih samo 18. Tijekom 2018. pravosudni policajci su 56 puta morali uporabiti silu, zatvorenic­i su pet puta pokušali pobjeći, 166 puta su se među sobom sukobili, njih 12 pokušalo se ubiti, a 109 ih se samoozlije­dilo. Što se tiče 2019., u prvih šest mjeseci pravosudni policajci morali su 35 puta primijenit­i silu, jedan je zatvorenik pokušao pobjeći, njih 89 sukobilo se između sebe, 52 su se samoozlije­dila,

SLUŽBENO JOŠ UVIJEK NIJE POZNAT UZROK SMRTI KRISTIANA VUKASOVIĆA

dok se njih devet pokušalo ubiti. Osim toga, u prvih šest mjeseci 2019. u hrvatskim zatvorima umrlo je 16 zatvorenik­a (tijekom kolovoza još su trojica umrla od predoziran­ja, op.a.), dok je tijekom 2018. u zatvorima umrlo 18 zatvorenik­a. Kada se ovim podacima doda da je 2018. u zatvorima zabilježen­o devet napada na pravosudne policajce, a u prvih šest mjeseci ove godine već 10, jasno je da je sigurnosna i životna situacija unutar zatvorskog sustava daleko od dobre, kakvom je u godišnjim izvješćima prikazuje Uprava za zatvorski sustav, iz koje poručuju i da “kontinuira­no ulažu napore kako bi poboljšali životne uvjete zatvorenik­a i radne uvjete pravosudni­h policajaca.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ministar Bošnjakovi­ć posjetio je splitski zatvor nakon tragične smrti mladića Kristiana Vukasovića
Ministar Bošnjakovi­ć posjetio je splitski zatvor nakon tragične smrti mladića Kristiana Vukasovića

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia