Večernji list - Hrvatska

Predsjedni­ca od 20. rujna u SAD-u, govori na Općoj skupštini UN-a, prije puta trebala bi objaviti kandidatur­u

- Iva Puljić-Šego// Zagreb

Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović od 20. rujna je na službenom putu u SAD-u, najvažniji dio tog posjeta je njezin govor na Općoj skupštini UN-a, a prije tog putovanja predsjedni­ca bi, neslužbeno doznajemo, napokon i službeno trebala objaviti svoju kandidatur­u. Naši izvori kažu da je određen točan datum objave njezine kandidatur­e, što će biti objavljeno na novinskoj konferenci­ji izvan Pantovčaka, ali ništa osim toga da će taj termin biti prije odlaska u SAD nije detaljnije specificir­ano. Predsjedni­ca u SAD-u prvo ide u Cleveland na konferenci­ju ACAP-a (Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka) na kojoj će na svečanoj večeri uručiti nagrade. Nakon Clevelanda ide u Pittsburgh na 125. obljetnicu Hrvatske bratske zajednice, a od ponedjeljk­a do srijede sudjelovat će na Općoj skupštini Ujedinjeni­h naroda u New Yorku, na kojoj će, u sklopu glavne rasprave, držati i govor. U New Yorku će sudjelovat­i i na klimatološ­kom summitu te u nekoliko bilaterala. Predsjedat će i Vijećem žena svjetskih lidera, što je dužnost koju je preuzela u ožujku ove godine.

Iz izvora bliskih predsjedni­ci već je nekoliko puta najavljiva­no da će službeno objaviti kandidatur­u, ali ona to dosad nije učinila. Ne čudi da Kolinda Grabar-Kitarović želi što više skratiti neformalnu kampanju i da su njezini izazivači znatno prije službeno obznanili svoje ambicije za Pantovčak, ali budući da je aktualna predsjedni­ca, trebala bi definirati svoju poziciju i svoje političke namjere. Uoči predsjedni­čkih izbora, koji će se održati potkraj prosinca, Kolinda Grabar-Kitarović sklopila je “pakt o nenapadanj­u” s premijerom Plenkoviće­m, HDZ će je podržati na izborima, a njegov član Ivan Anušić određen je za šefa izbornog stožera Kolinde Grabar-Kitarović. Predsjedni­ca se u kampanji namjerava okružiti i ljudima koji su u HDZ-u Plenkoviće­vi oponenti jer dobro prolaze kod desnog biračkog tijela (Stier, Penava...), a nedavno smo pisali da neće dopustiti da se preko nje i njezine kampanje vode obračuni u HDZ-u. U dosadašnje­m dijelu neformalne kampanje za predsjedni­čke izbore kao favoriti profiliral­i su se, uz aktualnu predsjedni­cu, i Miroslav Škoro te bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović. Miroslav Škoro računa na dio HDZ-ova biračkog tijela koji je razočaran aktualnim vodstvom te stranke, ali i predsjedni­com koja se priklonila Plenkoviću. Predsjedni­ca, očito, računa da će uz Plenkoviće­vu pomoć dobiti dio birača s centra, a onda se sama okrenula kampanji usmjerenoj na desne birače pa je tako i dala intervju tjedniku koji je glasilo desnice. Milanović pak puca na lijevi centar. Neki kandidati još nisu ni došli do izražaja pa prava utakmica tek slijedi.

PREDSJEDNI­CA JE PRVO U CLEVELANDU, POTOM U PITTSBURGH­U PA U NEW YORKU, GDJE ĆE PREDSJEDAT­I I VIJEĆEM ŽENA SVJETSKIH LIDERA, ŠTO JE DUŽNOST KOJU JE PREUZELA U OŽUJKU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia