Večernji list - Hrvatska

Hrvatski političari mogu u Srbiji šetati koliko hoće

-

Predsjedni­k Srbije Aleksandar Vučić ne planira put u Hrvatsku niti ide na hrvatsko more, ali političari iz te zemlje mogu se u Srbiji šetati koliko hoće, rekao je jučer komentiraj­ući izjavu SDPova predsjedni­čkog kandidata Zorana Milanovića da bi, pobijedi na izborima, odnose sa Srbijom sveo na minimum. Vučić je na zajedničko­j konferenci­ji za novinare s češkim kolegom Milošem Zemanom rekao da on vrlo rijetko šeta, da nije atletičar ni naročito pokretan.

– Uvijek sam želio bolju suradnju, želim je i ubuduće. Kod mene i kod nas mogu šetati koliko hoće – rekao je Vučić i dodao da nema ništa protiv Hrvata, da oni mogu raditi što hoće, ali da će politiku u Srbiji uvijek voditi građani Srbije, a ne netko sa strane. Margrethe Vestager (51), po novom, izvršna je potpredsje­dnica Europske komisije zadužena za digitalna pitanja i tržišno natjecanje. Energičnoj Dankinji to je drugi mandat u Europskoj komisiji, a dosad je već, kao povjerenic­a za zaštitu tržišnog natjecanja, stekla reputaciju “čelične dame” zbog nemilosrdn­og inzistiran­ja na tome da kažnjava velike korporacij­e kad zastrane i zaborave pravila igre u EU. Za svog prvog mandata “odrezala” je niz rekordnih kazna američkim tehnološki­m divovima Googleu, Appleu, Facebooku, Amazonu... Kompanije iz Silicijske doline bile su glavna meta istraga koje su se pokazale opravdanim­a jer je otkriveno iz zloporaba tržišne moći i neplaćanja poreza u EU. Uz to je zagovarala i uvođenje digitalnog poreza koji bi se mahom opet ticao američkih tehnodivov­a. Dojam da se okomila baš na američke velikane lani je natjerao predsjedni­ka SAD-a Donalda Trumpa na ljutit ispad.

‘Mrziteljic­a SAD-a’

– Vaša “porezna dama” doista mrzi SAD, vjerojatno najviše od svih koje sam ikada sreo – kazao je Trump.

Vestager ga je ignorirala. Za razliku od SAD-a, Vestager i

MARGRETHE VESTAGER NAJMOĆNIJA JE ŽENA EUROPSKE KOMISIJE KOJA SE NE BOJI SUKOBITI S VELIKIM KORPORACIJ­AMA

njezina vojska pravnika postali su pravi junaci mnogih kritičara Big Techa u EU. A njezina važnost i dalje će rasti jer živimo u vremenu kada javnost očekuje da se riješe pitanja privatnost­i, lažnih vijesti, dezinforma­cija, upravljanj­a podacima.., a tu je ponovno na potezu M. Vestager. Upravo zato ju je New York Times proglasio jednom od najmoćniji­h i najutjecaj­nijih među europskim političari­ma te prozvao digitalnom caricom Europske unije. Zapravo, Margrethe Vestager bit će najmoćniji svjetski regulator Big Techa i pritom će imati najviše alata za njihovu regulaciju. Upravo ta

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia