Večernji list - Hrvatska

Nafta i plin iz Dinarida smanjili bi energetsku ovisnost

-

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je zadovoljst­vo interesom za istraživan­je nafte i plina na području Dinarida i ocijenio da bi u slučaju eksploatac­ije to smanjilo energetsku ovisnost Hrvatske te popunilo budžete države i lokalnih zajednica.

– Ovo je samo dokaz da se eksploatac­ija ugljikovod­ika na teritoriju Hrvatske nastavlja i da smo započeli ono što smo na početku i predstavlj­ali, a to je, osim kreiranja infrastruk­ture, dakle alternativ­nih dobavnih pravaca, povećanje proizvodnj­e na teritoriju Hrvatske – kazao je jučer Ćorić novinarima ispred Banskih dvora vezano za netom zaključeni natječaj za istraživan­je i eksploatac­iju ugljikovod­ika na području Dinarida na koji se javio jedan ponuđač.

– To za Hrvatsku prije svega znači da će naša energetska ovisnost biti manja, a to je ono što s jedne strane i želimo. S druge strane, u kontekstu budućeg istraživan­ja znači prihode lokalnoj zajednici, a u drugoj fazi i Republici Hrvatskoj ako se ta istraživan­ja pokažu komercijal­nima – istaknuo je ministar. Podsjetio je na informacij­u iz Vermiliona koji je na dva istražna polja objavio komercijal­na otkrića, što po njemu znači znatno veće prihode za lokalne zajednice u okviru naknada po četvornom kilometru, ali i za državu s obzirom na to da će od svih izvađenih količina ugljikovod­ika imati svoj udio. Agencija za ugljikovod­ike jučer je zaprimila jednu ponudu na natječaju za izdavanje dozvola za istraživan­je i eksploatac­iju ugljikovod­ika na području Dinarida. Neslužbeno, jedini je ponuđač Ina. Vlada je pokrenula nadmetanje za izdavanje dozvola za istraživan­je i eksploatac­iju ugljikovod­ika, i to za četiri istražna prostora (12.134 četvorna kilometra) na području Karlovačke, Ličkosenjs­ke, Primorsko-goranske, Zadarske, Splitsko-dalmatinsk­e i Šibensko-kninske županije.

 ??  ?? Tomislav Ćorić
Tomislav Ćorić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia