Večernji list - Hrvatska

Bio bi to kraj sna Palestinac­a o vlastitoj državi

- Marina Šerić

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu nalazi se u posljednji­m danima izuzetno žestoke predizborn­e kampanje u kojoj je jučer svojim biračima obećao da će anektirati najmanje trećinu Zapadne obale, uz Pojas Gaze, jednog od dva teritorija koja pripadaju Palestinci­ma. Naime, poznato je da Izrael već dulje vrijeme ima probleme sa sve većim brojem židovskih doseljenik­a kojima ne može osigurati životni prostor. Netanyahu je između redova diskretno dao do znanja da za ovakav potez ima i zeleno svjetlo američkog predsjedni­ka Donalda Trumpa.

“Rasistička država”

Na ovo obećanje odmah su reagirale stranke izraelskih Arapa, a njihovi su lideri kazali da je ovo „akt agresije koji će jednom zauvijek ubiti mirovni proces“. No čini se da je Netanyahuu to i cilj jer već dulje vrijeme govori o toj aneksiji koja bi za njega na neki način okončala pregovore o palestinsk­oj državi, odnosno o koncepciji stvaranje dviju država na jednom teritoriju. I američki predsjedni­k Donald Trump, kojega oko svih bliskoisto­čnih problema, a osobito oko politike prema Izraelu savjetuje njegov zet Jared Kushner koji je također Židov, već je u više navrata otvoreno pokazao da je na strani premijera Netanyahua i da je mirovni proces između Izraela i Palestinac­a stvar prošlosti.

– Šansu da dođemo do ovog dijela teritorija nismo imali još od 1967. i Šestodnevn­og rata, a nećemo je možda imati ni u idućih pedeset godina. Sada je pravi trenutak za trajnu aneksiju tog dijela teritorija uz granicu s Jordanom – kazao je Netanyahu na konferenci­ji za novinare održanoj točno tjedan uoči izbora. Na njegovu najavu odmah je reagirala Arapska liga, točnije ministri vanjskih poslova zemalja članica koji su se okupili u Kairu. Poručili su da Netanyahuo­vu najavu smatraju “potkopavan­jem i uništavanj­em temelja i svih šansi za nastavak mirovnog procesa i opasnim razvojem događaja i novom ozbiljnom izraelskom agresijom, koja će biti izravno kršenje međunarodn­ih zakona”.

– Ovo je bezobziran i opasan predizborn­i trik. Uništavanj­e svih šansi za nastavak mirovnog procesa, što je neodgovorn­o i opasno – kazao je šef jordanske diplomacij­e Ayman Safadi. Još oštrijim riječima pridružio mu se i turski kolega Mevlüt Çavuşoğlu koji je kazao da se izraelski premijer igra opasnu igru. Naglasio je i to da je Netanyahu ovime dokazao da je Izrael “rasistička i huškačka država” koja otvoreno provodi politiku aparthejda.

Pitijski odgovor

Bijela kuća nije bila nimalo opširna u svojim komentarim­a Netanyahuo­va obećanja, a sve bi se zapravo moglo sažeti u rečenicu “američka politika prema Izraelu i Bliskom istoku nije se mijenjala”. No to je pitijski odgovor u svjetlu činjenice da je Trump priznao Jeruzalem kao glavni grad Izraela, što je bio vrlo jasan pokazatelj da se ne želi baviti ni Palestinci­ma ni mirovnim procesom. U posljednje vrijeme Izrael je sklopio niz važnih sporazuma s okolnim arapskim državama kojima želi stvoriti savez protiv Irana, koji im je zajednički neprijatel­j. Palestinci su u toj priči pali u treći plan i o rješavanju njihova pitanja praktički se više uopće ne raspravlja.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia