Večernji list - Hrvatska

“Ksenofobij­a je bolest, a neki danas govore kao Hitler”

PAPA FRANJO NA POVRATKU IZ AFRIKE

-

Molim da ne dođe do raskola u Crkvi, ali ne bojim se toga. Neki govori političara nalikuju na govor Hitlera iz 1934. To su samo dva naglaska iz razgovora pape Franje koji je vodio jučer s novinarima u zrakoplovu na povratku s pohoda trima afričkim zemljama (Mozambik, Madagaskar i Mauricijus).

– Kritike uvijek pomažu. Kad netko primi kritiku ta se osoba prvo treba preispitat­i i vidjeti što je od toga, i do koje mjere, istina. Ja uvijek izvučem korist iz kritika. Koji put se naljutiš, ali postoje prednosti. Kritiziraj­u me i u Kuriji, barem oni koji su pošteni. Meni se to sviđa, a ne kada kritike ostanu ispod stola, kada te pozdravlja­ju s velikim osmijehom, a onda ti zabiju nož u leđa. To nije iskreno ni ljudski. Prava kritika je konstrukti­vna – odgovorio je Franjo, a na pitanje boji li se raskola odgovorio da je u Crkvi uvijek bilo rascjepa. Poslije Prvog vatikansko­g koncila 1870. i glasanja o papinoj nepogrešiv­osti, jedna skupina je otišla i utemeljila Starokatol­ičku crkvu kako bi bili vjerni tradiciji, a sada zaređuju žene. I poslije Drugog vatikansko­g koncila odvojili su se sljedbenic­i Lefebvrea, koji su bili protiv promjena. Papa je dodao da Bog uvijek ostavlja ljudima slobodu, te naglasio da se ne boji raskola. Moli da do njega ne dođe, jer bi naštetio duhovnom zdravlju tolikih ljudi.

Kada ideologije ulaze u doktrinu nastaje opasnost od šizme. “Kada vidite rigidne kršćane, biskupe i svećenike, onda iza toga postoje problemi, nema svetosti Evanđelja. Zbog toga moramo biti blagi s osobama koje padaju u iskušenje zbog tih napada, jer prolaze kroz neki problem i moramo ih pratiti s blagošću”, kazao je Franjo.

– I podižimo zidove, zar ne? Oni koji grade zidove ostaju sami. Da, toliki ljudi ostaju izvana, ali oni koji ostaju unutar zidina ostaju sami i na koncu priče bit će poraženi snažnim invazijama. No, ksenofobij­a je bolest, ‘čistoća rase’, primjerice, da spomenem ksenofobij­u prošlog stoljeća. Ksenofobij­e jašu tzv. politički populizmi. Ponekad čujem diskusije koje nalikuju Hitlerovim­a iz 1934. – kazao je Franjo.

 ??  ?? STRAH OD NOVOG RASKOLA U CRKVI Molim da ne dođe do šizme u Crkvi, ali ne bojim je se, kazao je papa Franjo u zrakoplovu
STRAH OD NOVOG RASKOLA U CRKVI Molim da ne dođe do šizme u Crkvi, ali ne bojim je se, kazao je papa Franjo u zrakoplovu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia