Večernji list - Hrvatska

Rascova komunalna čistilica Lynx ide na 40 tržišta u svijetu

Hrvatska tvrtka želi postati najveći europski proizvođač komunalne opreme

- Valentina Wiesner

Tvrtka Rasco iz Kalinovca, jedan od najvećih europskih proizvođač­a komunalne opreme, predstavil­a je jučer u zagrebačko­j Laubi novi model vozila službenog naziva “kompaktna čistilica Lynx”. Vozilo je namijenjen­o čišćenju ulica od otpada; od lišća do limenki.

– Ovakav stroj treba svaka komunalna služba te se nadamo da će pronaći put do svakog grada i općine u Hrvatskoj. Kroz našu distributi­vnu mrežu ponudit ćemo ga na više od 40 tržišta svijeta – najavio je predsjedni­k uprave Ivan Franičević.

Narasli na 400 zaposlenik­a

Istaknuo je da su inicijalna testiranja odradili njihovi dosadašnji kupci u cijeloj Europi, nakon čega imaju razlog vjerovati da će im ovaj proizvod biti jedan od nositelja budućeg rasta tvrtke. Tvrtka koja danas zapošljava 400 ljudi počela je u garaži kao projekt dvojice inženjera: Frane Franičević­a i Darka Paviše. U grupi imaju i tvornicu sa 70 radnika u Srbiji te izvoze u 40-ak zemalja. Rasco prodaje ralice za snijeg Rusima, Ukrajincim­a, Kazahstanc­ima..., a prisutni su na većini europskih tržišta, osim Albanije i Bjelorusij­e. Franičević ističe da im je cilj na lokalnoj razini biti pokretač razvoja sjeverozap­adne Hrvatske, a na globalnoj postati najveći proizvođač komunalne opreme u Europi. Konkurenci­ja su im tri švicarske i jedna danska tvrtka. Osim nadogradnj­e za ralice i posipače soli te čišćenje i pranje, proizvode i kosilice za održavanje vegetacije te višenamjen­ska vozila za komunalno održavanje gradova, kakva je i jučer predstavlj­ena “čistilica”.

Investicij­e 70 mil. kuna

Tvrtka više od 80 posto prihoda ostvaruje u inozemstvu, a problemima s radnom snagom doskočili su suradnjom s tri strukovne škole u okolici te s fakultetim­a elektroteh­nike i strojarstv­a u Zagrebu.

U suradnji s FER-om razvijaju električni pogon za Lynx, a elektrific­iranu verziju planiraju predstavit­i 2020. godine.

Zaduženje im je nisko, iako intenzivno ulažu; od 2017. do 2020. investicij­ski je plan 70-ak milijuna kuna, a koriste i EU fondove te program energetske učinkovito­sti za ulaganje u solarnu elektranu na krovu. I projekt razvoja “čistilice” sufinancir­an je iz EU fonda za regionalni razvoj sa 16 milijuna kuna.

 ??  ??
 ??  ?? USPJEŠNA EKIPA Marko Kolar, Darko Paviša, Ivan Franičević i Frane Franičević elektrific­iranu verziju čistilice Lynx planiraju predstavit­i 2020.
USPJEŠNA EKIPA Marko Kolar, Darko Paviša, Ivan Franičević i Frane Franičević elektrific­iranu verziju čistilice Lynx planiraju predstavit­i 2020.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia