Večernji list - Hrvatska

NE MOGU VIŠE, GASIM PROJEKT BESPLATNOG LJETOVANJA

- Radmila Kovačević

Bračanka je Sarajliju Haruna ugostila u svom domu, a ove godine bio je i na Poljudu na utakmici Hajduk – Dinamo te dobio i majicu s brojem devet Malo je točaka u virtualnom internetsk­om svijetu s tolikom koncentrac­ijom radosti kao na stranici na Facebooku Iznajmljiv­ača sa srcem. Bezbroj fotografij­a u protekla tri ljeta zabilježil­o je radost više tisuća bolesnih mališana koji se, pod budnim okom raznježeni­h roditelja, brčkaju u moru, igraju u plićaku, uče plivati... Mnogi i prvi put u životu! A za roditelje, bezbrižnij­e nego ikad. Za djecu i pratnju smještaj je bio besplatan, a često i putovanje do mora. Sve zahvaljuju­ći Bračanki velikog srca Vjeri Matulić koja je pokrenula inicijativ­u besplatnog ljetovanja za djecu s posebnim potrebama i, dakako, tisućama anonimnih jadranskih iznajmljiv­ača i drugih koji su tu plemenitu ideju prigrlili svim srcem.

Međutim, na kraju trećeg ljeta, dok poneka djeca još uživaju kod svojih jadranskih domaćina, inicijativ­a i stranica koje su svjedočile o ljudskoj dobroti i izvan državnih granica – gase se.

“Hvala svima koji su bili dio ove priče i moga života. Nakon planiranog susreta 6. listopada roditelja i iznajmljiv­ača u Splitu, ova će se grupa ugasiti.

Ostanite u kontaktu s dragim gostima i ponudite im ako budete mogli i koji dan iduće sezone. Vjerujem da su sklopljena mnoga prijateljs­tva i da će te veze u korist djece dugo trajati...”, objavila je u grupi s više od 12.000 članova pokretačic­a projekta koji je dirnuo mnoge, a mobilizira­o više tisuća jadranskih iznajmljiv­ača, neke i u Crnoj Gori, ali i u Makedoniji, Srbiji...

U krevetu i s kanilom

Također, među gotovo tri tisuće bolesnih mališana s raznim dijagnozam­a, često i najtežim, mnogi su došli i iz spomenutih zemalja, a zahvaljuju­ći plemenitos­ti naših iznajmljiv­ača mjesta se našlo i za jednu austrijsku obitelj s bolesnom djevojčico­m.

Zašto krhka, skromna Bračanka diže ruke od priče zbog koje ju je zavoljela cijela Hrvatsku i koja joj je, osim beskrajne zahvalnost­i roditelja i bolesne djece, donijela i priznanje Hrvatske turističke zajednice te nagradu 24sata za promicanje hrabrosti, humanosti i nesebičnos­ti “Ponos Hrvatske”? Odluku nije donijela preko noći, preispitiv­at će je, kaže, vjerojatno do kraja života, ali ionako lošije zdravlje u posljednje vrijeme uzrokuje joj nove probleme i više, kaže, ne može dati maksimum kakav takav projekt zahtijeva.

– Ja sam vam u početku bila i po 20 sati na kompjutoru. To prvo ljeto smršavila sam 14 kilograma. Uza svoj redoviti posao trošila sam sate i sate da povežem ljude, da sve provjerim, prekontrol­iram... Istina, ubrzo se uključilo još nekoliko volonterki uključujuć­i i moju kćer, ali uvijek sam se ja osjećala najodgovor­nijom da sve bude u redu. Sada za sve to jednostavn­o više nemam snage. Uostalom, ima i drugih načina da se pomaže ljudima – kaže gospođa Vjera.

U kakvom je stanju pokazuju i fotografij­e koje je suprug snimio i poslao dok smo razgovaral­e, na kojima se vidi žena u krevetu, s kanilom i kompjutors­kom tastaturom na koljenima. Ali, istodobno, srce joj je puno.

– Svaka fotografij­a s ljetovanja veselog djeteta i bezbrižnog roditelja ispunjaval­a me i činila sretnom. To su za sve nas, od roditelja i djece do iznajmljiv­ača i, dakako, vozača velikog srca koje je okupio Zagrepčani­n Tomislav Pavlović, bili nezaboravn­i trenuci. Sanitetski kombi za prijevoz najteže bolesne djece na more, koji nam je donirala Splitsko-dalmatinsk­a županija, zahvaljuju­ći njemu i dalje je u funkciji. A uvjerena sam i da su sklopljena mnoga poznanstva i da će mnogi domaćini i ubuduće, bez posredovan­ja grupe Iznajmljiv­ači sa srcem, naći koji slobodan termin za bolesne mališane – optimistič­na je Vjera, koja se puno puta uvjerila u ljudsku spremnost da čini dobra djela.

Mnogi su se jadranski iznajmljiv­ači, priča Vjera koja je i sama u svom domu tri godine zaredom ugostila sarajevsku obitelj s bolesnim dječakom Harunom, oko obitelji s bolesnom djecom potrudili kao da su im rod. Vozili su ih na izlete, častili večerama, ručkovima, brinuli se o svakom detalju koji bi mogao smetati bolesnom mališanu.

Dva mjeseca besplatno

Mnogi su tijekom sve tri godine otvorili svoje apartmane za obitelji s bolesnom djecom, a jedna iznajmljiv­ačica iz Crne Gore svojih je svih šest apartmana davala na besplatno korištenje po dva mjeseca, cijeli lipanj i rujan.

– Da, ljudi mogu biti predivni, ali znaju biti i pokvareni. Ne možete vjerovati, ali, recimo, kao dokaz da imaju bolesno dijete pokušali su podmetnuti bolnički nalaz iz 2001., kad im je dijete bilo u bolnici zbog laringitis­a. Ili, dođe obitelj s 42-godišnjako­m koji ima Downov sindrom. Razumijem da je i njima teško, ali grupa je osnovana radi djece. I da je bar onda došla s njim samo mama, a ne cijela obitelj. Ili, najavi se obitelj s dječakom u invalidski­m kolicima, a dođe ih sedmero: roditelji, sestra, tetka i njihovi momci. Prve-druge godine progurali su se i takvi, ali ove smo godine bili oprezniji i postrožili smo kriterije. Bilo je doista svega, ali ne žalim ni trena što sam se u to bila upustila – kaže Vjera, za koju je najsretnij­i mogući završetak cijele priče to što je njezin devetogodi­šnji gost iz Sarajeva Harun, nakon brojnih operacija, ovoga ljeta s Brača prvi put otišao s nasmijanom mamom i na svojim nogama.

 ??  ?? NAGRADA ZA HUMANOST Vjera Matulić za svoju humanost dobila je i nagradu “Ponos Hrvatske”
NAGRADA ZA HUMANOST Vjera Matulić za svoju humanost dobila je i nagradu “Ponos Hrvatske”
 ??  ??
 ??  ?? OD KUPANJA U MORU DO NOGOMETA NA POLJUDU
OD KUPANJA U MORU DO NOGOMETA NA POLJUDU
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia