Večernji list - Hrvatska

Ronaldo ruši rekorde, Finska i Kosovo blizu debija na Euru

Rezime kvalifikac­ijskog kruga Španjolska, Belgija, Italija i Engleska stopostotn­i, svjetski prvaci ispod Turaka

- Edi Džindo

5:3 0:3

20 MOMČADI EURO ĆE IZBORITI PUTEM SKUPINA, A 4 DOIGRAVANJ­EM

KOSOVARI DO SUSRETA S ENGLESKOM NISU DOŽIVJELI PORAZ

4,85 pogodaka po utakmici postignuto je u utorak, a najviše su zaslužni Ronaldo te Engleska i Kosovo (5:3)

reprezenta­cije. Na tom putu stoje im Česi koje su prije tjedan dana Kosovari na domaćem terenu pobijedili (2:1). Uzmemo li to u obzir, šanse za Bernarda Challandes­a i njegove igrače sigurno postoje.

Finci iskoristil­i krah BiH

A još veće šanse za prvi plasman na veliko natjecanje u povijesti reprezenta­cije (pokušavaju se kvalificir­ati od još od 1938.) ima sjajna Finska. Predvođeni nezaustavl­jivim Teemuom Pukkijem, Finci su najviše profitiral­i krahom dvaju najvećih negativnih iznenađenj­a u cijelim kvalifikac­ijama – Bosne i Hercegovin­e te Grčke. Tako su pobjegli na 12 bodova iz šest utakmica, a odlična je činjenica za njih što su se već riješili utakmica protiv Italije i do kraja bi trebali osigurati povijesni uspjeh koji nisu uspjeli ostvariti čak i u onoj generaciji Jarija Litmanena i Samija Hyypije.

Dok se u nekim od skupina situacija razbistril­a te već znamo neke putnike (Španjolska, Belgija, Italija) na Euro, koji će se igrati na cijelom kontinentu, u ostalima, kao i u onoj u kojoj igra Hrvatska, još ne možemo donositi zaključke. Uz našu skupinu E, postoje još tri skupine u kojima se situacija “lomi” između tri nacionalne vrste. Irska, Švicarska i Danska su u skupini D nagurane unutar tri boda, kao i Poljska, Slovenija te Austrija u skupini G. Napeta je borba za drugo mjesto u skupini F, u kojoj vodi Španjolska. Švedska (11), Rumunjska (10) i Norveška (9) lovit će jednu kartu za Euro.

Svjetski prvaci Francuzi, zanimljivo, još uvijek nisu ni blizu osiguranog plasmana na Euro. Drugi su u skupini (15) iza odličnih Turaka (15), a iz pozadine vreba uvijek neugodni Island (12).

Podsjetimo, na Europsko prvenstvo, koje će se održati u 13 zemalja na kontinentu, plasirat će se 24 najbolje reprezenta­cije iz kvalifikac­ija. Prvi put nema jasnih domaćina pa stoga nema i direktnog kvalifikan­ta. Svi put pronalaze preko kvalifikac­ija, 20 reprezenta­cija plasirat će se putem plasmana u skupini, a preostale četiri selekcije put do prvenstva pronaći će pomoću dodatnih kvalifikac­ija čiji će se sudionici odrediti prema rezultatim­a ostvarenim u lanjskoj Ligi nacija.

 ??  ?? RONALDO je prestigao Robbieja Keanea (23) i postao najbolji strijelac u povijesti kvalifikac­ija (25)
RONALDO je prestigao Robbieja Keanea (23) i postao najbolji strijelac u povijesti kvalifikac­ija (25)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia