Večernji list - Hrvatska

Aco: Moji Brazilci znaju da sam ja stalno na rubu

Isključenj­e protiv SAD-a Namjerno sam se “isključio” jer mi je bio cilj utjecati motivacijs­ki na svoje, a ne da se na kraju grlim s Popovichem, kaže Petrović

- Dražen Brajdić

Odmah nakon ispadanja sa SPa, brazilski košarkaši rastrčali su se kao rakova djeca. Jedni su krenuli put Brazila, drugi u SAD, treći u svoje europske klubove, jedan u Australiju, a izbornik Aleksandar Petrović vratio se u Hrvatsku te nam za svoje prve zagrebačke kave kazao:

– Imam ugovor koji istječe u listopadu 2020., a poslodavci su rekli da mi je prolazno vrijeme zadovoljav­ajuće. U dva mjeseca odigrali smo 13 utakmica i pobijedili u 10, među kojima i polufinali­sta SP-a Argentinu.

Petrovićev­i šefovi očito su prešli i preko kiksa u utakmici s Češkom zbog kojega su eliminiran­i iz četvrtfina­la.

– Sa pet veterana, relativno smo stara momčad, a imali smo jako malo vremena za pripremu za tu utakmicu. Kasno smo završili susret s Crnom Gorom, ustali smo u pet i krenuli na put u drugi grad, gdje smo imali energetski slab trening. Kada vidite kako ste primili prvih deset koševa, bez prave obrane, već u početnim minutama shvatite da vam je momčad energetski prazna, a to je za trenera najgora situacija. Bio sam svjestan koliko su, na čelu sa dva metra visokim razigravač­em Satoranski­m, Česi opasni, no u toj energetsko­j praznini to očito nije došlo i do glava mojih igrača. Već protiv Amerikanac­a smo energetski dobro reagirali.

U toj utakmici Petrović je bio previše energičan pa je isključen već u 13. minuti.

– Vjerovali smo da u toj utakmici imamo što tražiti, no nakon što u našu korist nisu dosudili nekoliko teških prekršaja, a Amerikanci su bili u bonusu, odlučio sam reagirati pa sam dobio prvu tehničku.

Suci pokvarili ukupni dojam

Je li pri drugoj, isključuju­ćoj, izgubio živce (ušao je na pola terena) ili je to bila igrana scena koja je trebala dodatno motivirani njegove igrače?

– Kad prvi pritisak na suce nije urodio plodom, sebe sam namjerno “isključio”. Nije me zanimalo da završim utakmicu samo zato da bih se slikao s Greggom Popovichem, da me on potapše po ramenu i kaže mi da pozdravim prijatelja mu Nevena Spahiju.

Je li prije utakmice pripremio svog pomoćnika na to da bi mogao voditi utakmicu?

– Premda u prve četiri utakmice nisam dobio ni jednu tehničku, oni znaju da sam ja stalno na rubu i na to su spremni.

Suđenje je, očito, bila slaba karika inače dobro organizira­nog Svjetskog prvenstva. Čini se da su mnogi od tih sudaca bili pod prejakim dojmom scene na kojoj su se našli.

– Kada vidite koliko je Kina uložila u infrastruk­turu, kada shvatite da se takvih osam gradova i dvorana odnosno takva logistika nigdje ne može ponoviti, onda vam je žao da sve zapne na sucima. Među 57 sudaca koji su došli na SP, 15 je dobrih, no to nije dovoljno da sve pokriju. Meni je to bila posljednja prilika da igram protiv Amerikanac­a i protiv najboljeg trenera na svijetu, no loš je osjećaj kada iziđete na teren i osjetite da u očima sudaca nemate ravnoprava­n tretman.

Kakav je pak dojam na Petrovića ostavila igra Amerikanac­a?

– Gregg Popovich još je lani govorio da će to što se događa u NBA ligi unazaditi košarku, da će se u našem sportu izgubiti igračke pozicije. No, na SP-u upravo je on pribjegao niskoj petorci. Štoviše, on je “small ball” još dodatno smanjio, radikalizi­rao, pa često igra sa pet braniča i krila. Popovich je pragmatiča­n i shvatio je da ga jedino to može dovesti do nečega, ali mu to protiv Francuza nije bilo dovoljno. I zato bih volio vidjeti da naslov osvoji netko tko igra na centre, netko tko je sačuvao pozicije “četvorke” i “petice” da nam se sport ne pretvori u streetball, pet na pet. I zato bih volio u finalu vidjeti Argentinu i Australiju jer obje reprezenta­cije imaju sjajne braniče i centre.

Predosjeti­o srpski krah

Petrović je još prije ovog SP-a ukazao na nešto što je Srbiji moglo biti problem, a to je previše vrsnih centara, a premalo minuta za njih.

– Na ovom prvenstvu dominiraju vanjski igrači, a Srbija je na SP došla s četiri centra, pri čemu, u današnjoj košarci, ni dva ne mogu igrati istodobno. Da bi zadovoljio sve centre minutama, srpski je izbornik Jokića postavio na “četvorku”, a on je u NBA ligi dominantan kao centar koji i razigrava. Nedostajal­a su im dva vanjska igrača, a zavarali su se besprijeko­rnim pripremnim utakmicama i pobjedama s 30-40 koševa prednosti na početku SP-a. A tako se ne čeličite. Španjolci su majstori toga. Mučili su se s Iranom, Tunis su jedva pobijedili, no tako se dolazi do medalje, a ne razbijanje­m nedoraslih suparnika.

Kao i niz drugih vrlo jakih reprezenta­cija (Litva, Grčka, Italija, Kanada, Rusija, Turska, Njemačka, Slovenija ...) i Brazil će u kvalifikac­ije za Olimpijske igre, u kojima bi se trebala naći i Hrvatska. Imaju li Brazilci ideju da jednom od četiri turnira budu domaćini, kao što se razišlja u Hrvatskoj?

Brazil se neće kandidirat­i, a ja ne vidim načina kako da Hrvatska pronađe tri milijuna eura. Čak i da država dade financijsk­o jamstvo, nemate nikakvo jamstvo da ćete proći. Kvalifikac­ije bit će kreševo kakvo dosad nije viđeno i zato bih ja, da sam na Mršićevu mjestu, već sada počeo razgovarat­i s našim najboljim igračima. Puno je tu pitanja na koja će Mršić morati tražiti odgovor kao što su to kako će se naši centri braniti od tzv. pick and rolla, kako igrati bez klasičnog razigravač­a, hoće li Šarić biti na šuterskoj razini da kao “četvorka” širi reket i tako dalje...

RAČUNAMO NA PETROVIĆA I U KVALIFIKAC­IJAMA ZA OLIMPIJSKE IGRE, KAZAO JE DIREKTOR BRAZILSKOG SAVEZA

POPOVICH JE JOŠ LANI GOVORIO DA ĆE “SMALL BALL” KOJI SE IGRA U NBA LIGI UNAKAZITI KOŠARKU, A SADA JE I ON TO KORISTIO

 ??  ?? Na hrvatskog stručnjaka, bez obzira na neprolazak u četvrtfina­le, u Brazilu i dalje računaju kao izbornika
Na hrvatskog stručnjaka, bez obzira na neprolazak u četvrtfina­le, u Brazilu i dalje računaju kao izbornika
 ??  ?? Užitak je gledati kako igraju argentinsk­i bekovi, a posebice Campazzo (na slici), a sviđaju mi se i Australci, ističe Petrović
Užitak je gledati kako igraju argentinsk­i bekovi, a posebice Campazzo (na slici), a sviđaju mi se i Australci, ističe Petrović
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia