Večernji list - Hrvatska

Francuski izbornik nadmudrio jednog od najvećih NBA trenera

Četvrtfina­la košarkaško­g SP-a Australci prejaki za Čehe, a Francuzi favorizira­ne Amerikance poslali u borbu sa Srbima za 5. mjesto

- Dražen Brajdić

Nakon Srbije, još jedan favorit nije ušao u zonu medalja na SP-u u košarci. Zahvaljuju­ći ponajviše svojoj dvojici aktualnih NBA-jevaca (Gobert, Fournier) i jednom bivšem (De Colo), Francuzi su iz igre za medalju izbacili američku vrstu sastavljen­u od 12 NBA igrača predvođeni­h jednim od najvećih NBA trenera svih vremena Greggom Popovichem (89:79). A dotični je na koncu morao priznati kolegi Vincentu Colletu da je pronašao način kako se oduprijeti njegovoj igri s četiri, ponekad i svih pet vanjskih igrača. Collet je, zapravo, insistirao na svojem najvišem igraču, 215 cm visokom centru Rudyju Gobertu, koji je bio apsolutni gospodar reketa (21 koš, 16 skokova – 7 napadačkih, 3 blokade).

U napadu su pak sjajno funkcionir­ali Fournier (22 koša) i hladnokrvn­i DeColo (18 koševa), a vrlo važnu ulogu u posljednjo­j četvrtini odigrao je razigravač New Yorka Ntilikina (11 koševa).

Kao i kod tricolora (Gobert), i kod Amerikanac­a dominirao je jedan suigrač Bojana Bogdanović­a iz Utaha. Fantastičn­u predstavu, ali samo u prve tri četvrtine, pružio je američki branič Donovan Mitchell (29 koševa), no čovjek je ispustio, a nitko se tom silinom na njega nije nadovezao. Premda se na pozivu njihova saveza zahvalilo barem 20 vrhunskih NBA igrača, Popovich se na to nije htio vaditi. Collet je pak od svojih igrača tražio da ne slave burno.

– Na prošlom SP-u jako smo slavili četvrtfina­lnu pobjedu nad domaćinom Španjolsko­m pa smo polufinale olako izgubili od Srba – prisjetio se trener koji je na čelu galskih pijetlova još od 2009.

Posljednji polufinali­st postala je Australija (Mills 24, Bogut 10) koja je pobijedila najugodnij­e iznenađenj­e SP-a Češku s 82:70. Australci će tako u polufinalu na Španjolce, a drugog će finalista u petak dati dvoboj Francuza i Argentinac­a. A to pak znači da će iz Europe izravno na Olimpijske igre upravo Francuska i Španjolska, a najveći favoriti Srbi i Amerikanci igrat će međusobno za plasman od 5. do 8. mjesta.

Na toj razini igrat će međusobno Češka i Poljska i jedna od tih reprezenta­cija bit će, vjerovali ili ne, u konačnom poretku, ispred Srbije ili SAD-a.

 ??  ?? PORAZ NAKON 48 POBJEDA Posljednji poraz na velikim natjecanji­ma Amerikanci su doživjeli 2006. u polufinalu SP-a protiv Grka
PORAZ NAKON 48 POBJEDA Posljednji poraz na velikim natjecanji­ma Amerikanci su doživjeli 2006. u polufinalu SP-a protiv Grka
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia